Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Εξαιρετικά Ελληνικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν σε τάφο στην Γαλλία

Ο τάφος πιθανά ανήκει σε Κέλτη πρίγκιπα, περιέχει δε πολλά αξιόλογα ελληνικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένας αρχαιοελληνικός αμφορέας οίνου, διακοσμημένος στα χερούλια από κεφαλές που απεικονίζουν τον αρχαίο ελληνικό θεό των ποταμών Αχελώο, με κέρατα, μούσι, αυτιά ταύρου και τριπλό μουστάκι. Το χείλος του δοχείου είναι διακοσμημένο με οκτώ κεφάλια λιονταριών.

Διακοσμημένος ελληνικός αμφορέας που βρέθηκε μέσα στο χάλκινο σκεύος [Πηγή: © Denis Gliksman / INRAP]


Στις παρυφές του Lavau στην περιοχή της Καμπανίας ( Drac Champagne-Ardenne) της Γαλλίας, ανακαλύφθηκε τάφος που εικάζουν οι ανασκαφείς ότι πιθανά ανήκει σε Κέλτη πρίγκιπα (τρόπος ταφής) με εξαιρετικά ελληνικά ευρήματα. Από τον Οκτώβριο του 2014, η ομάδα αρχαιολόγων του INRAP κάνουν ανασκαφές στην περιοχή. Ο τάφος περιείχε ελληνικά και, ενδεχομένως, αντικείμενα τυρρινικά, ανακαλύφθηκε δε σε μια ζώνη των ανασκαφών που διεξάγει, το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Έρευνας (INRAP)ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ρίξει φως στην Εποχή του Σιδήρου για το ευρωπαϊκό εμπόριο.

Ο ταφικός θάλαμος είναι ένας από τους μεγαλύτερους που καταγράφονται για την περίοδο αυτή (τέλος της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (Hallstatt).. Αεροφωτογραφία της μεγάλης τάφρου που περιβάλλει ένα τύμβο, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. [Πηγή: © Denis Gliksman / INRAP]

Ο αξιωματούχος είχε θαφτεί με το άρμα του στο κέντρο ενός λόφου. Το ανάχωμα του ταφικού συνόλου 40 μέτρων και στο κέντρο ένας τεράστιας νεκρικός θάλαμος 14 μ² είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί και που καταγράφονται από τους αρχαιολόγους γι' αυτή τη φορά από το τέλος της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, σε αυτή την χρονική περίοδο, του 5ου αι. π.Χ. περιέχει δε πολλά αξιόλογα ελληνικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένας αρχαιοελληνικός αμφορέας οίνου.



Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις είναι μία μπρoύτζινη, περίτεχνα στολισμένη χύτρα για την αποθήκευση κρασιού με 1 μ διάμετρο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ίσως και να έχει φιλοτεχνηθεί από και από Ετρούσκους τεχνίτες (ότι ελληνικό βρίσκουν στα δυτικά λένε, ως συνήθως ότι μπορεί να είναι ετρουσκικό) (ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ) αλλά είναι εμφανές, από την τελειότητα της κατασκευής του, ότι πρόκειται για ελληνικό, διότι δεν έχουμε τέτοιας ποιότητας αντικείμενα κατασκευασμένα στην Ετρουρία στις αρχές του 5 αι π.Χ. παρά μόνον από τα ελληνικά εργαστήρια.
Επίσης διακοσμείται στα χερούλια από κεφαλές που απεικονίζουν τον αρχαίο ελληνικό θεό των ποταμών Αχελώο, με κέρατα, μούσι, αυτιά ταύρου και τριπλό μουστάκι. Το χείλος του δοχείου είναι διακοσμημένο με οκτώ κεφάλια λιονταριών.


Το χάλκινο σκεύος με το περιεχόμενό του κατά χώραν

Στην ζωγραφική της αττικής μελανόμορφης οινοχόης διακρίνεται επίσης ο Διόνυσος κάτω από μία κληματαριά να κοιτά ή να συναλλάσσεται μια γυναικεία μορφή.

Μέσα στο δοχείο φέρει ένα κεραμικό σκεύος μια αττική μελανόμορφη οινοχόη με την μορφή του Διονύσου που βρίσκεται κάτω από ένα αμπέλι και κοιτά μία γυναικεία μορφή (ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ). Θα ήταν μια σκηνή από συμπόσιο, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην ελληνική εικονογραφία. 




Το χείλος και το πόδι της στάμνας έχουν καλυφθεί με μια πλάκα χρυσού, με σκάλισμα υδατογραφία ελληνικής σπείρας.



Οι Κέλτες ηγεμόνες και οι Ελληνικές πόλεις-Κράτη και οι Ετρούσκοι 
Είναι πολύ σημαντικές οι ανακαλύψεις αυτές γιατί επιβεβαιώνουν τις εμπορικές συναλλαγές των Κελτών που ζούσαν βέβαια σε ημιάγρια κατάσταση τότε σαν νομάδες με τους λαούς της Μεσογείου, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στον χώρο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το τέλος του 6ου αιώνα και στις αρχές του πέμπτου αιώνα π.Χ. χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας των Ετρούσκων (Ετρούσκοι ή Τυρρηνοί) (ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ) και των Ελληνικών πόλεων-κρατών της Δύσης, ειδικά της Μασσαλίας, Νίκαιας και άλλων. Σε αναζήτηση σκλάβων, μέταλλων και των πολύτιμων αγαθών, οι Έλληνες και Τυρρηνοί έμποροι της Μεσογείου έρχονται σε επαφή με τα ηπειρωτικά εδάφη που ζουν οι κέλτικες κοινότητες Μέσω των ποταμών οι μεν και οι δε συναντούνται και εμπορεύονται κατά κόρον. Εκτός από τους Καρχηδόνιους όπου δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποιο ίχνος τους. Ως κύριο φυσικό μέσο επικοινωνίας, οι ποταμοί ιδίως στον τομέα της διαδρομής Loire-Seine-Saône-Ρήνου-Δούναβη, (ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ) αποκομίζουν δε μεγάλο όφελος από αυτή την κίνηση και να μπορούν να έχουν οι ελίτ των νομάδων την δυνατότητα να αποκτήσουν πολλά αγαθά κύρους που το πιο αξιοσημείωτο είναι αυτά βρέθηκαν θαμμένα σε ταφικά μνημεία όπως το - La Heuneburg Hochdorf στην Γερμανία, ή για παράδειγμα, στο Μπουρζ, Vix και τώρα στην περιοχή Lavau.

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ 


Αναζήτηση στο περιεχόμενο ενός κεραμικού δοχείου από τον πριγκιπικό τάφο





ΠΗΓΗ: http://ellinondiktyo.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον