Dolmabahçe ... το απόλυτο παλάτι του Βοσπόρου ...
Υπήρξε κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως το 1922
Η κεντρική πύλη του παλατιού |
Στην Πόλη τα αξιοθέατα είναι αμέτρητα. Άλλα είναι καλά κρυμμένα και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, άλλα πάλι όμως παγκόσμιας εμβέλειας. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και το Ντολμά μπαχτσέ, ένα από τα πιο πολυτελή και επιβλητικά παλάτια σε όλον τον πλανήτη. Σίγουρα όσοι απο εμάς βρέθηκαν στην Πόλη, είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν. Για όσους πάλι δεν είχαν ακόμα την τύχη να βρεθούν στην Πόλη και να επισκεφτούν το Dolmabahçe, ας το κάνουν. Μόνον τότε θα καταλάβουν την πραγματική σημασία της λέξεως ''παλάτι''. Εγώ προσωπικά δεν έχω επισκεφτεί ένα εντυπωσιακότερο απο αυτό.
Ο πύργος του ρολογιού του Dolmabahçe |
Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε το 1843 και ολοκληρώθηκε 13 χρόνια μετά. Το κόστος κατασκευής του ισοδυναμεί με 35 τόνους χρυσό και η έκτασή του αντικατοπτρίζεται στο εντυπωσιακό μέγεθος των 110.000 τετραγωνικών μέτρων!
Η κεντρική είσοδος του παλατιού, απ'όπου μπαίνουν οι επισκέπτες. |
Το παλάτι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά περιέχει ένα ''χαρμάνι'' του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού ρυθμού εκείνης της εποχής που κυριαρχούσε παντού εκείνη την περίοδο σαν επιρροή.
Το Dolmabahçe αποτέλεσε εκτός από απόλυτο σύμβολο δύναμης και πλούτου, την κατοικία των σουλτάνων και το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως το 1922. Μετέπειτα ο Κεμάλ μετέφερε την πρωτεύουσα και την λήψη αποφάσεων στην Άγκυρα.
Η είσοδος στο Dolmabahçe γίνεται μόνο με γκρουπάκια και ξεναγό που ξεκινάνε κάθε 20 λεπτά περίπου από την είσοδο του παλατιού. Είναι τέτοιος ο πλούτος στο εσωτερικό του καθώς και το μέγεθος που σίγουρα χρειάζεται ξεναγό για να προσανατολιστεί κανείς σε τούτον τον πολυτελή λαβύρινθο. Επιπλέον το κτίριο παραμένει ακόμα ξύλινο και αυτό αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας για τυχόν ατυχήματα και πυρκαγιές.
πλούτος, πλούτος, πλούτος |
Όλα επιβλητικά και με αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια |
Η οποιαδήποτε λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται αυστηρώς από την είσοδο κιόλας. Δεν υπάρχει λόγος να μην σεβαστούμε την απαγόρευση. Για φωτογραφίες απο το εσωτερικό του παλατιού υπάρχει μαγαζάκι μετά την έξοδο ή το διαδίκτυο απ'όπου δανείστηκα κι εγώ τις φωτογραφίες.
Το παλάτι εκτός από την ανεκτίμητη υλική αξία του, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τους Τούρκους. Όσες φορές ο Κεμάλ επισκέπτονταν την Πόλη, χρησιμοποιούσε ένα μικρό τμήμα του παλατιού σαν κατοικία. Στο υπνοδωμάτιο του Dolmabahçe άφησε την τελευταία του πνοή το πρωινό της 10 Νοέμβρη του '38. Λέγεται πως το ρολόι σταμάτησε να λειτουργεί εκείνη την ώρα, δείχνοντας 09:05. Από τότε το δωμάτιο αυτό βρίσκεται ανέπαφο με την τουρκική σημαία στρωμένη στο κρεββάτι. Η μέρα και η ώρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο ως τις μέρες μας.
Το δωμάτιο του Κεμάλ |
Η περιπλάνηση στο εσωτερικό του παλατιού περιλαμβάνει αρκετό ποδαρόδρομο που διαρκεί κάτι παραπάνω από 1 ώρα. Είναι βέβαια περιττό να αναφέρω πως αξίζει τον κόπο να περιπλανηθεί κανείς και να θαυμάσει το Dolmabahçe, αψηφώντας τον πόνο στα πόδια ή την μέση για τους σχετικά μή συνηθισμένους στο πολύ περπάτημα.
Προτιμήστε να αγοράσετε το εισιτήριο για ξενάγηση σε ολόκληρο το παλάτι και μην κάνετε απόπειρες επίσκεψης Δευτέρες ή Πέμπτες όπως εγώ στις αρχές. Θα βρείτε τις πόρτες του παλατιού κλειστές. Οι ώρες εισόδου είναι από τις 09:00 ώς τις 16:00. Προτείνω πάντως σε τυχόν επίσκεψη να βρεθείτε εκεί πιο νωρίς. Καλύτερα λίγο μετά τις 08:00. Οι ουρές που μπορεί να σχηματιστούν κατα την διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι αποκαρδιωτικές.
Με φόντο την πύλη στον Βόσπορο ... |
...και τον λόφο με την Αγία Σοφιά,που πάντα με μαγνητίζει όπου κι αν βρίσκομαι |
Περιπλανηθείτε λοιπόν στα ατελείωτα δωμάτια, διαδρόμους και αίθουσες του Dolmabahçe. Απολαύστε τον υπέροχο κήπο του με στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης και χορτάστε την απίστευτη θέα και ομορφιά του Βοσπόρου που αγκαλιάζει την μοναδική και μαγευτική Πόλη.
ΠΗΓΗ: http://tixamperiaapothnpolh2.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αβαγνον