Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Μνήμη των εγκαινίων της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

«Νενίκησά σε Σολομών»

Ο πιο μεγαλεπήβολος στόχος του Ιουστινιανού και των αρχιτεκτόνων του ήταν η κατασκευή της Αγίας Σοφίας. Το 360 μ.Χ. κατασκευάστηκε η πρώτη βασιλική, η οποία μετασκευάστηκε κατά τα έτη 404 και 415 μ.Χ. και καταστράφηκε ολοσχερώς το 532 μ.Χ. από πυρκαγιά, λόγω της εξέγερσης, γνωστής ως «Στάσης του Νίκα».

Μετά την καταστολή της εξέγερσης, ο Ιουστινιανός αποφάσισε το κτίσιμο νέας εκκλησίας (προφανώς για να απαθανατίσει τη νίκη του), της οποίας το σχέδιο, το μέγεθος και η πολυτέλεια θα ήταν μοναδικά. Άρχισαν, λοιπόν, οι εργασίες: Απ’ όλες τις περιοχές γύρω απ’ το Αιγαίο, από την ακτή της Γαλλίας προς τον Ατλαντικό μετέφεραν κίονες και μάρμαρα. Υπήρξε, βέβαια, η άποψη ότι οι κίονες ήταν χρησιμοποιημένοι και η προέλευσή τους ήταν από τη Ρώμη, την Έφεσο και την Κύζικο. Από τα λατομεία μαρμάρου της Προκοννήσου προμηθεύονταν κιονόκρανα, γείσα και πλάκες δαπέδων, ο δε Ιουστινιανός «τεχνίτας ἐκ πάσης γῆς ἤγειρεν ἅπαντας», με σκοπό να εργαστούν στο κτίσιμο του νέου οικοδομήματος, της εκκλησίας, αλλά και στα πλινθοποιεία και στα λατομεία.

Την οργάνωση και την οικονομική διαχείριση του έργου ανέλαβε ο Ανθέμιος. Το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε αντιστοιχούσε σε ευρώ 75.000.000 ή σε δολλάρια Η.Π.Α. 180.000.000, σύμφωνα με τιμές του 1972. Η κατασκευή διήρκεσε πέντε χρόνια και το κτήριο εγκαινιάστηκε, χωρίς όμως τον λειτουργικό εξοπλισμό του, ενώ ο Ιουστινιανός ανεφώνησε την ημέρα των εγκαινίων «Νενίκησά σε Σολομών».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
Το "στοιχείο-κλειδί" της Ιουστινιάνειας αρχιτεκτονικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον