Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΣΕΙΡΙΟΣ, το μυστηριώδες άστρο και οι Μακεδόνες

Το μυστηριώδες άστρο ΣΕΙΡΙΟΣ και οι Μακεδόνες. Επιστρέφει να φωτίσει ξανά την Ελλάδα;
(σήμερα ΕΠΙΤΟΛΗ ΣΕΙΡΙΟΥ: το νερό όλων των θαλασσών της Γαίας για 30 λεπτά μετατρέπεται από αλμυρό σε πεντακάθαρο γλυκό νερό)
sirius_stars_astronomy_space


Το Υπέρλαμπρο Άστρο, το μυστηριώδες άστρο που κυβέρνησε το πνεύμα των αρχαίων Μακεδόνων, ξαναστρέφει το πρόσωπο του στην Ελλάδα, τώρα που μπαίνουμε στον Υδροχόο. Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Ασσυριοι, Σουμέριοι, Ετρούσκοι και Ρωμαίοι έχουν στο πάνθεον τους μία θέση για το αστέρι εκείνο που, περισσότερο από τ' άλλα, λάμπει στον βραδυνό ουρανό.

Μυστηριακές λατρείες και συμβολισμοί που κρύβουν χαμένα μυστικά μέσα στη νύχτα του χρόνου. Μπορούμε άραγε να ανασυνθέσουμε τις ψηφίδες μιας μεγάλης γνώσης που χάθηκε ή που ίσως παραμένει ακόμη ανάμεσα μας σε μέρη που δεν φανταζόμαστε; Ένας κώδικας περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί...


Το Ουράνιο Σώμα του Σείριου



Αστρονομικά ορίζουμε το Σείριο ως τον λαμπρότερο απλανή αστέρα του Μεγάλου Κυνός. Ανήκει στον τύπο των λευκών αστεριών και α­πέχει μόλις ... 8,4 έτη φωτός από τη Γη. Είναι διπλός αστέρας και μα­ζί με το συνοδό του, το Σείριο Β', περιστρέφονται γύρω από ένα κοι­νό κέντρο βάρους. Η μέση αμοιβαία απόσταση τους είναι της τάξε­ως των 3 δισεκατομμυρίων χλμ. και η περίοδος της περιφοράς τους διαρκεί 50 χρόνια.

Ο Σείριος έχει μάζα 2,3 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, αλλά μικρότερη πυκνότητα, θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με νεφέλωμα.

Η περιοδική μεταβολή της φωτεινότητας του κάθε 25 χρόνια συνοδεύ­εται από ισχυρότατα παλιρροϊακά κύματα, λόγω της γειτονίας του με το συνοδό του. Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών αστρονόμων, ο Σείριος βρίσκεται στο «κέντρο» σχεδόν του γαλαξία μας. Ετυμολογικά, η λέξη «Σείριος, -α, -ον» σήμαινε ο καίων, ο κατά καίων, ο καυστικός, ο θερμός και ήταν επίθετο των ουρανίων σωμάτων, τα οποία εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα. «Σείριος» ο­νομαζόταν πολλές φορές και ο Ήλιος, γεγονός που δημιούρ­γησε στην πορεία μεγάλη σύγχυση γύρω από το διαχω­ρισμό των δύο άστρων.(Γι' αυτό και μέχρι σήμερα άλλοι μιλούν για το «Μακεδονικό Άστρο» και άλλοι για το «Μακεδονικό Ήλιο», αναφερόμενοι στο γνω­στό μακεδονικό σύμβολο). Ομόρριζες λέξεις είναι ο «σειριόκαυτος», που σήμαινε ο καμμένος από τον η­λιακό καύσωνα ή από το Σείριο και η «σειρήνα», το μυθικό εκείνο πλάσμα που αναπαριστάνονταν άλλοτε ως γυναίκα-ψάρι και άλλοτε ως γυναίκα-πουλί και σήμαινε αρχικά «η φανερώνουσα τη δύναμίν της δια του καύσωνος του ηλίου κατά την μεσημβρίαν».

Σύμφωνα με το μύθο, «Σειρήνα» ήταν και η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σειρήνα και όπως την απεικονίζουν οι Ντόγκον γοργόνα είναι το ίδιο για τους μεταγενεστέρους). Τριγυρνούσε στις θάλασσες και κατέ­στρεφε τα πλοία όσων τολμούσαν να της πουν πως ο βασιλιάς πέ­θανε (Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;) Μοιάζει πραγματικά αστείο, αλλά και άξιο απορίας το πώς μπορεί ένας μύθος - είτε ως παραβολή εί­τε ως δημιούργημα του συλλογικού ασυνείδητου - να μεταμορφώσει έντεχνα και να προστατεύσει μία βαρυσήμαντη αλήθεια.

Στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα



Στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με τις απόψεις των μελετητών, ο Σεί­ριος ταυτιζόταν με τη θεά Ίσιδα, που αναπαριστάνονταν ως αγελάδα ξαπλωμένη πάνω σ' ένα πλοίο, και στ' αγάλματα την απεικόνιζαν συχνά με κέρατα αγελάδας και με την κόμμωσή της σαν ουρά ψαριού. Πολλές φορές έφερε ως στέμμα ένα οκτάκτινο αστέρι. Αδερφός και σύζυγος της Ίσιδος ήταν ο Όσιρις, που η λατρεία του έμοιαζε πολύ με εκείνη του Διονύσου. Με αυτόν, η Ίσιδα γέννησε τον Ώρο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, όμως, αυτός που γονιμοποίησε την Ίσιδα ήταν ο Άμμων-Μιν ή Άμμων-Ρα, ο ίδιος θεός που αργότερα ονομάστηκε Άμμων-Δίας και που, σύμφωνα με την Ολυμπιάδα, ήταν ο Πατέρας του Αλέξανδρου.

Σείριος (Canis στα λατινικά). Μορφή τσακαλιού ή λύκου είχε και ο σουμεριακός θεός Άνου, που φαίνεται πως ήταν επίσης σχετικός με το αστέρι αυτό.

Για την ελληνική μυθολογία, ο Σείριος είναι το άστρο εκείνο, στον Αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, στο οποίο είχε μεταμορφωθεί το σκυλί του Ωρίωνα. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, καθώς οι αστερισμοί του Κυνός, του Ωρίωνα και της Αργούς βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον.

Ο Ωρίων ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, κόρης του Μί­νωα και φημισμένος κυνηγός. Φορούσε συνήθως μία λεοντή και κρα­τούσε στα χέρια του ρόπαλο (σύμβολα αυτά και του Ηρακλή). Υπάρ­χουν πολλές ιστορίες γύρω από το πρόσωπο του και τον πιστό του σκύλο Σείριο.

Ο Ωρίωνας συνδέεται με το βασιλιά Οινοπίων (ή Οινέα στη Βοιωτία), που είχε σύζυγό του (ή κόρη του) τη Μερόπη, την οποία βίασε ο Ωρίων υπό την επήρεια της μέθης. Ο Οινοπίων, εξοργισμένος, τον τύ­φλωσε, με τη σύμπραξη του πατέρα του Διονύσου. Όμως ο Ωρίωνας, με τη βοήθεια ενός χρησμού κατάφε­ρε να ξαναβρεί το φως του.

Συγκεκριμένα, ο χρησμός έλεγε ότι θα για­τρευτεί, αν βαδίσει προς την Ανατολή και εκθέσει τις άδειες κοιλότητες των ματιών του στις πρωινές ηλιαχτίδες. Έτσι βοηθούμενος από τους θορύβους που έκαναν οι σιδηρουργοί του Ηφαί­στου, έφτασε στη Λήμνο, όπου ο Κηδαλίων (ο δάσκαλος του Ηφαίστου), τον κουβάλησε στους ώμους του και τον έφερε μπροστά στον Ήλιο.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός ο μύθος έχει κάποια σχέση με τη σύ­νοδο Ήλιου-Σείριου, που γίνεται μια φορά το χρόνο, αλλά και με τα μυστήρια των Καβείρων. Γνωρίζουμε πως ο γάμος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας ήταν αποτέλεσμα της συνάντησης τους στη Σαμοθράκη, όπου εκτελούνταν τα «Καβείρια μυστήρια» ή, αλλιώς, τα «μυ­στήρια των μεγάλων θεών». Ο Φίλιππος είχε μυηθεί από νωρίς στα μυστήρια αυτά (μάλλον στη Θήβα), ενώ η μητέρα του Αλέξανδρου ή­ταν ιέρεια.

Οι Κάβειροι, άλλωστε, θεωρούνται θεότητες του πυρός - η λέ­ξη «Κάβειρος» έχει ετυμολογική σχέση με το ρήμα «καίω; - όμως τα σύμβολα τους, όπως π.χ. το αγκίστρι, έ­χουν να κάνουν με το νερό και τα συναντούμε αρ­γότερα σε όλες σχεδόν τις θρησκείες. Κατά μία άποψη (Ηρόδοτος, Στράβων, Πίνδαρος) είναι α­πόγονοι του Ηφαίστου από το γάμο του με την Καβειρώ, γι' αυτό και τους βρίσκουμε πάντοτε κοντά σε ηφαιστειογενείς περιοχές, ενώ συχνά αντιπροσωπεύουν χθόνιες ή υποχθόνιες θεότητες. Η καρδιά της καβειρικής λατρείας βρισκόταν στην αρ­χαία Μακεδονία, στο βουνό Άθως.

Όπως κι αν ονομάζονται οι Κάβειροι στις διάφορες περιοχές, θεωρούνταν πρόγονοι του αν­θρώπινου γένους. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ένα από τα πρόσωπα των μυστηρίων της Σαμοθράκης λεγόταν «Αδάμας» και θεωρείται ο άνθρωπος-αρχέτυπο, ο πρώτος αρσενικός στην τάξη της γέννεσης. Σύμφωνα με την παράδοση, τον Ωρίωνα σκότωσε η Άρτε­μις από ζήλεια για την κυνηγετική του τέχνη και ο Δίας τον έκανε αστερισμό δίπλα στις Πλειάδες, ενώ κα­τά μια άλλη εκδοχή πέθανε από το θανατηφόρο τσίμπημα ενός σκορπιού, άποψη στηριγμένη προ­φανώς στ' αστρολογικά δεδομένα, καθώς είχε παρατηρηθεί πως ο αστερισμός του Ωρίωνα και του Μεγάλου Κυνός εξαφανίζονται από τον ορί­ζοντα όταν ανατέλλει ο Σκορπιός.

Ο Ώριων, όμως, και ο Σείριος κυνηγούσαν άγρια ζώα και στο βασίλειο του Άδη (όπως περιγράφεται και στην Οδύσσεια), αν και αυτή πρέπει να είναι μία παράδοση ξενόφερτη, ίσως αιγυπτιακής επιρροής, που σχετιζόταν με τα μυστήρια και τη λατρεία των νεκρών.

Οι Ντόγκον, η Κιβωτός και οι Πενήντα «Νομμός»



(Τα αμφίδρομα Ε στο κεφάλι τους - η κωδικοποίηση του Σειρίου)

Στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Μαλί, υπάρχει ένας λαός, που έχει κυριολεκτικά καταπλήξει τους σύγχρονους αστρονόμους με τη γνώση του πάνω στο θέμα του Σείριου. Μοιάζουν να ξέρουν τα πάντα γύρω από τη φύση και τις ιδιότητες του άστρου, και των συνοδών του, που πιστεύουν ότι είναι δύο και όχι μόνο ένας, κάτι που η αστρονομία μόλις τώρα ερευνά και ανακαλύπτει.

Πρόκειται για τους Ντόγκον, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι σχετίζονται με το άστρο αυτό που κυριολεκτικά λατρεύουν. Ο μεγαλύτερος Θεός τους είναι ο Άμμα, ένα είδος κατάλοιπου του Άμμωνος - Δία, που πέρασε σε αυτούς από το μαντείο της Σίβας και, σύμφωνα με την παράδοση τους, δημιούργησε το Σύμπαν και τους ζώντες οργανισμούς, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους, που τους έφτιάξε αρχικά ως αμφίβια όντα, με το όνομα «Νόμμος».(Η πίστη αυτή μοιάζει με την αντί­στοιχη των Σουμερίων και των Βαβυλωνίων).

«ater KUBILE», δηλαδή την Κυβέλη των Κρητών. Η Ίσιδα φαίνεται πως έχει άμεση σχέση με την Κρητική θεά με τα φίδια, αλλά ταυτίζεται κατά καιρούς και με πολλές άλλες ελληνικές θεότητες όπως η Άρτεμις, η Δήμητρα, η Αφροδίτη, η Εκάτη κ.λπ. Στη Σαμοθράκη θεωρείται πως οι Κάβειροι ήταν οι μόνοι που σώθηκαν από τον τρομερό κατακλυσμό που έπληξε το νησί όταν, σύμ­φωνα με την παράδοση, ο Εύξεινος Πόντος ξεχείλισε και έσπασε το φράγμα που σχημάτιζαν οι Συμπληγάδες Πέτρες και οι βράχοι του Ελ­λησπόντου.

Οι πιο γνωστές και οικείες παραδόσεις που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας γύρω από το θέμα της κιβωτού είναι αυτές του Νώε, αλλά και της Πυρράς και του Δευκαλίωνα. Η τελευταία μάλιστα σταμάτησε στη Δωδώνη, όπου υπήρχε και το περιώνυμο μαντείο, που συμβουλευό­ταν πολύ συχνά η Ολυμπιάδα και το οποίο μάλιστα της προφήτεψε τον ερχομό του Αλεξάνδρου. Ο Ιάσωνας πήρε ξύλο από εκεί και έφτιαξε το πηδάλιο της Αργούς για να ξεκινήσει α­πό τη Βοιωτία την Αργοναυτική Εκστρατεία μαζί με τους 50 συγγενείς του (όσοι και οι πρώτοι «Νόμμος» των Ντόγκον) με κατεύθυνση την Αία της Κολχίδος.

Στο πιο αρχαίο έπος της ανατολής, στην ασσυριακή μυθολογία, συναντούμε τον ή­ρωα Γιλγαμές, ο οποίος ξεκινά ένα ενα­έριο ταξίδι με μία βάρκα παίρνοντας μα­ζί του 50 συντρόφους. Υπάρχουν όμως κι άλλες ομοιότητες ανάμεσα στον Ιάσωνα και το Γιλγαμές. Μία από αυτές είναι το φύτεμα από τον Ιάσωνα των δοντιών του δράκοντα στο χώμα, απ' όπου και βγήκαν 50 πολεμιστές. Κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Γιλγαμές για να κερδίσει τη δύναμη. Οι συμπτώσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Δαναός, ο βασιλιάς του Αργούς ο γενάρχης των Ελλήνων είχε 50 κόρες, που νυμφεύθηκαν τους 50 υιούς του αδερφού του πατέρα τους, Αιγύπτου. Με όλες τις Δαναίδες είχε ερωτοτροπήσει και ο Ηρακλής, ο μυθικός γενάρχης των Δωριέων και ιδρυτής, κατά το μύθο, της Μακεδόνικης δυναστείας. Πολλές παραδόσεις μάλιστα φέρουν τον Ηρακλή ως αρχηγό της αργοναυτικής εκστρατείας καν όχι τον Ιάσωνα... (Ο Ηρακλής, έτσι κι αλλιώς πέρασε από την Κρήτη στη Λιβύη).

Ο αστερισμός της Αργούς είναι δίπλα στον Ωρίωνα και το Μεγάλο Σκύλο. Αν ο Σείριος συμβολίζει τη Μεγάλη Μητέρα και τη μήτρα ή την Κιβωτό, όπου φυλάσσονται οι γόνοι, τότε σίγουρα ο Ωρίωνας είναι η στιγμή της ανάδειξης και του ανδρώματος του ήρωα και η Αργώ «το ταξίδι», δηλαδή η αποστολή, που ο ήρωας πρέπει να πραγματοποιή­σει για την εξάπλωση της φυλής του και των χαρακτηριστικών της. Αν κοιτάξουμε τον «ημίθεο» Αλέξανδρο κάτω από αυτό το πρίσμα, τότε θα καταλάβουμε ότι γνώριζε πολύ καλά το ρόλο που όφειλε να ενσαρκώσει, στο όνομα των αξιών εκείνων που ήταν ο μόνος φορέ­ας και εγγυητής, λόγω της άμεσης σύνδεσης του με το θείο. Σημειώστε ότι ο αστερισμός της Αργούς είναι δίπλα στον Ωρίωνα και το Μεγάλο Σκύλο.

Η ιερή σημασία του αριθμού 50 έχει αποδοθεί α­πό πολλούς μελετητές στον αιγυπτιακό μυστικισμό και αν θυμηθεί κανείς πως η περίοδος της περιφοράς του Σείριου διαρκεί 50 έτη, τότε ίσως η έμφαση που δίνεται σε αυτόν τον αριθμό να μην είναι κα­θόλου τυχαία.

Οι Μακεδόνες, Γιοι Θεών



Ο Ηρόδοτος (Κλειώ, κεφ. 56) κάνει λόγο για το «έθνος Μακεδνόν», υποστηρίζοντας ότι είναι Δωριείς και ονομάστηκαν έτσι από τη στιγμή που κατοίκησαν στον ελληνικό χώρο, στην Πίνδο. Ως γνωστόν, οι Δωριείς θεωρούσαν γενάρχη τους τον Ηρακλή, κάτι που πίστευε και ο ίδιος ο Αλέξανδρος, ο οποίος συχνά απεικονίζεται ως ένας από τους Διόσκουρους μαζί με κά­ποιον άλλο ήρωα, που φέρει τα χαρακτη­ριστικά του Ηρακλή ή του Αχιλλέα (προ­γονό του από την πλευρά της μητέρας του).

Σύμφωνα με το μύθο το όνομα «Μα­κεδονία» οφείλεται στο Μακεδόνα, γιο του Δία και της Θυίας, κόρης του Δευκα­λίωνα. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, όμως, γράφει πως ο Μακεδόνας ήταν γιος του Όσιρι και αδερφός του 'Αννουβι, αφήνοντας έτσι κάποιες υπόνοιες για τη θεϊκή καταγωγή του έθνους αυτού.

Στην περιοχή Ορεστίδα, κατά το 700 π.Χ. ξεκινά επίση­μα, η ιστορία των Μακεδόνων. Μάλιστα στην περιοχή αυτή λέγεται ότι ξεκίνησε και η ιστορία της μακεδονικής δυναστείας, που ονομά­ζεται ως τότε «Αργαιάδες» ή «Τημενίδες».

Το πρώτο όνομα μας φέρ­νει στο νου τον «Αργαίο τον Α'» (652 - 621 π.Χ.), το δεύτερο κατά σειρά βασιλιά της μακεδονικής δυναστείας (πρώτος ήταν ο Περδίκκας, απόγονος και αυτός του Ηρακλή). 

Το δεύτερο ανήκει σε κάποι­ον Ηρακλείδη «Τήμενο», που κατέλαβε το Αργός. Αυτή η όχι και τό­σο τυχαία σύμπτωση των ονομάτων μαρτυρεί ίσως τη σχέση των Μα­κεδόνων με το πελοποννησιακό Αργός. Αν, λοιπόν, συσχετίσουμε τα παραπάνω με τους μύθους της Ιούς και του Δαναού και με την εκδοχή του Διόδωρου για το Μακεδόνα, κι αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορία του Αλεξάνδρου, μας είναι εύκολο να υποθέσουμε πως υπάρχει κάποια μυστηριώδης επαφή της Μα­κεδονίας με τα δρώμενα της Αιγύπτου. (Σημειώστε ότι στη Θεσσαλονίκη και αλλού έχουν βρεθεί πολλά στοιχεία Αιγυπτιακής λατρεί­ας, όπως Σεραπεία κ.ά.), Διάφορες επιγραφές που βρέθηκαν στη Δή­λο μαρτυρούν πως η αιγυπτιακή θρησκεία επικράτησε κυρίως στη Βό­ρεια Ελλάδα. Κ,ατά την ίδια εποχή υπάρχουν αιγυπτιακά ιερά στην Τιθορέα δίπλα στους Δελφούς. Στη Δήλο, σε ιερά της Ίσιδας, βρέθη­καν αφιερώματα προς τους αιγυπτίους θεούς, τα οποία είχαν προ­σφέρει Μακεδόνες. Στους Φιλίππους η θεά Ίσιδα είχε πρωταγωνι­στικό ρόλο. Μάλιστα έχουν βρεθεί καταγεγραμμένα και τα ονόματα των ιερέων της).

Σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή όμως, οι Μακεδόνες δεν έχουν καμία σχέση με το Αργός της Πελοποννήσου, αλλά με το Αργός Ορεστικό της Δυτικής Μακεδονίας. Η παρουσία πρωτόγονων πληθυσμών στη Μακεδονία επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες ανασκαφές. Στην πραγματικότητα, η ιστορία των Μακεδόνων μας είναι άγνωστη.

Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν πως είναι φύλα αυτόχθονα, ίσως και Πελασγικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Κάσσανδρο (315 π.Χ.), ο χώρος όπου σή­μερα υπάρχει η πόλη αυτή ονομαζόταν «θέρμες», εξού και η ονομασία «Θερμαϊκός κόλπος». Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, είχε γίνει δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό η λατρεία ενός δαίμονα με το όνομα «Θερμαίος». Το παράδοξο είναι πως στην περιοχή ουδέποτε υπήρξαν θερ­μές πηγές. Πάντως ο δαίμονας αυτός ταυτίστηκε αργότερα με το θρακικό Διόνυσο...

Η Μυστική Ιστορία της Γέννησης του Αλέξανδρου



Πολλές παραδόσεις, καθώς και μια σειρά χρησμών περιπλέκονται τόσο με τη γέννηση, όσο και τη ζωή του Αλέξανδρου. 

Η μητέρα του Ολυμπιάδα λέγεται ότι ήταν γόησσα φιδιών.

Τη νύχτα πριν από το γά­μο της με το Φίλιππο, η Ολυμπιάδα ονειρεύτηκε ότι μπήκε στο σώμα της ένας κεραυνός που την γέμισε φωτιά. Ο Φίλιππος, από την άλλη, μετά το γάμο τους είδε κι αυτός σε όνειρο πως σφράγισε το σώμα της γυναίκας του με μια σφραγίδα που είχε την εικόνα ενός λιονταριού.

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Ολυμπιάδα συνήθιζε να παίρνει στο κρεβάτι της φίδια και, μάλιστα, πως ο Φίλιππος την είχε δει ένα βρά­δυ να πλαγιάζει με ένα φίδι, που ίσως να ήταν κάποιος θεός μετα­μορφωμένος.

Αναφέρει ως ημερομηνία γέννησης του Αλέξανδρου την 6η η­μέρα του μήνα Αώου, που αντιστοιχεί με τις αρχές του Ιουλίου, δη­λαδή την περίοδο εκείνη που άρχιζαν οι πλημμύρες του Νείλου και οι αρχαίοι ονόμαζαν «ημέρες του Σκύλου». Η σχέση του Αλέξανδρου με τον Άμμωνα-Δία επιβεβαιώθηκε και α­πό τους ιερείς του ομώνυμου μαντείου, όταν αυτός έφτασε στην ό­αση Σίβα. Εκεί τον ανακήρυξαν «παιδί του Δία» και άφησαν έμμεσα να εννοηθεί πως δεν είναι γιος του Φιλίππου. Το μαντείο αυτό είχε συμβουλευτεί και ο Ηρακλής, που θεωρείται πρόγονος των Μακεδόνων. Η Ολυμπιάδα άλλωστε πίστευε πως ο γιος της ήταν προορι­σμένος να σώσει την Αίγυπτο από το βάρβαρο Πέρση κατακτητή.

Ο Αλέξανδρος υιοθέτησε ως βασικά σύμβολα του τα κέρατα και τον κεραυνό του Άμμωνα-Δία και το στέμμα της Ίσιδος με τα τρία οκτάκτινα αστέρια, και μάλιστα προς τιμή της έχτισε ναό στην Αλεξάνδρεια, στην πόλη που έφερε τ' όνομα του.

Το Αστέρι της Βεργίνας



Το 1977 ο Μανόλης Ανδρόνικος έφερε στο φως τους βασιλικούς τάφους της Βεργί­νας. Ανάμεσα στους άλλους θησαυρούς βρέθηκε και μια χρυσή λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου και η οποία έφερε ως διάκοσμο το 16κτινο αστέρι και τρία ελάσματα με 8κτινα αστέρια. Έγινε λοι­πόν φανερό, πως τα αστέρια αυτά απο­τελούσαν το έμβλημα της Μακεδονικής δυναστείας. Έτσι άρχισε και η όλη φιλο­λογία γύρω από τη σημασία και το νόη­μα του συμβόλου.

Καταρχήν, πρέπει να πούμε πως υπάρχουν πολλά είδη αστεριών με διάφορους αριθμούς ακτινών, αλλά πιο συχνά συναντούμε αστέρια με 8,16 και 32 ακτίνες.

Το έμβλημα αυτό πρω­τοεμφανίστηκε το 2500 π.Χ., στη Βαβυλωνία και λίγο αργότερα στη Χαλκηδόνα. Τον 18ο αι. στην Ασσυρία και τη Συρία κατά το 1700 -1300 π.Χ. στο Φοι­νικικό, Χιττικό και Μινωικό πολιτισμό. Περί τα μέσα του 6ου π.Χ. αι. είναι πλέον γνωστό στον ελληνικό χώρο, ε­νώ λίγο πριν τον 5° αι. αρχίζει να κυκλοφορεί και σε νο­μίσματα. Έναν αιώνα μετά διαδίδεται στην Ιταλία, ο Μέγας Αλέξανδρος φτάνοντας αργότερα με τους Ρωμαίους στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ανάλογα με τη σκοπιά του κάθε ερευνητή, το άστρο συμβόλιζε πότε τον Ήλιο και πότε το Σείριο. Γεγονός, πάντως, είναι ότι όλες οι μορ­φές που κατά καιρούς το συνόδευαν, ήταν θεότητες άμεσα ή έμμε­σα συσχετισμένες με τη λατρεία του Σείριου, όπως: η Ίσις, η Ιστάρ, ο Διόνυσος, ο Πάνας, ο Ωκεανός, οι Κάβειροι, η Κυβέλη, οι Διόσκου­ροι (που για μερικούς ταυτίζονται με τους Καβείρους), η Άρτεμις, η τριπλή Εκάτη, ο Ήφαιστος, η Ήρα, ο Ηρακλής και ο Σείριος, ο Εω­σφόρος και ο Έσπερος (θεότητες που σχετίζονται με τη λατρεία των Καβείρων, της Ίσιδας και του Μίθρα), ο Δίας με διπλή όψη (ουράνιος ή διονυσιακός), ο δικέφαλος Άμμων-Δίας, ο Μινώταυρος κ.λπ. Στο νομίσματα των νήσων του Αιγαίου συναντούμε το άστρο δίπλα στο Δία και σ' έναν σκύλο που βγάζει ακτίνες. Στη Βαβυλωνία υπάρχουν πάρα πολλές σφραγίδες και πολύτιμοι λί­θοι που έχουν σκαλισμένο επάνω τους ένα 8ακτινο αστέρι. Στις απει­κονίσεις αυτές, το αστέρι βρίσκεται κοντά σ' έναν άνθρωπο-ψάρι. Πρόκειται για τον αμφίβιο θεό Οάννες.

Στην Αίγυπτο πάλι βλέπουμε συχνά τρία 8ακτινα αστέρια στα μαλλιά της Ίσιδας. Μάλιστα, το στέμμα έχει, στην κορυφή του , ένα μεγαλύτερο και στα πλάγια δύο μικρότερα αστέρια, τα οποία ίσως συμβολίζουν τους συνοδούς του Σείριου.

Ο Σείριος προσπαθούσε να εξαπλώσει την εξουσία του και ταυτόχρονα να ενώσει τους Έλληνες (Aθηναίοι, Λάκωνες, Μακεδόνες) κά­τω από μία αρχή. Αυτή η ανάδυση και η ομογενοποίηση όλων των στοιχείων της κάθε πόλης-κράτους ξεχωριστά ήταν, κάτι που συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα και δεν έγινε ποτέ στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και στο λατινικό κόσμο.

Ο Σείριος και η λατρεία της «Μεγάλης Μητέρας» στον Ελληνικό χώρο εμπλουτίστηκαν, παραλλάχτηκαν και μορφοποιήθηκαν με βάση την ελληνική φιλοσοφία και πραγματικότητα.

Ένας ολόκληρος πολύπλοκος μυστικισμός υπάρχει γύρω από το Μακεδονικό Άστρο, που έχει πάρα πολλές προεκτάσεις, πάντα δορυφορικά γύρω από το Σείριο, τον αστερισμό που εξακολουθεί να κρατά φυλαγμένα τα μυστικά του στο νυχτερινό ουρανό...








Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: Το σύμπαν δεν προδιαγράφει, απλά προτείνει ...

Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 30/7 έως 1/8
"Ήταν όλοι τους εκεί προσφέροντας τον οβολό τους για να πάψει η αδικία. Να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενες. Κι ακόμη, να πάψει ο πόλεμος στη Γάζα, να μην σκοτώνονται παιδιά. Και ευτυχώς, η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε αισίως τα χίλια μπουκάλια σαμπάνιας, χώρια οι γαρδένιες" ...

Astrology.gr, Ζώδια, zodia, Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 30/7 έως 1/8

Προς την ελευθερία!


Η Αφροδίτη τετραγωνίζεται με τον Ουρανό κι όλα μοιάζουν τόσο παράξενα, τόσο εξωτικά...

Γύρισες κατενθουσιασμένος από την συναυλία για τις απολυμένες καθαρίστριες. Η Βίσση ήταν υπέροχη, η Κοντσίτα ανυπέρβλητη, θεϊκό το μούσι της. Στριμώχτηκες λίγο στο μπαρ αλλά άξιζε τον κόπο. Είδες και την αφρόκρεμα της επανάστασης. Ψινάκης, Βαλεντίνο, Κωστόπουλος και τόσοι άλλοι... Ήταν όλοι τους εκεί προσφέροντας τον οβολό τους για να πάψει η αδικία. Να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενες. Κι ακόμη, να πάψει ο πόλεμος στη Γάζα, να μην σκοτώνονται παιδιά. Και ευτυχώς, η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε αισίως τα χίλια μπουκάλια σαμπάνιας, χώρια οι γαρδένιες.

Γελάς; Κοροϊδεύεις; Το ξέρω όμως ότι κατά βάθος ζηλεύεις. Θα ήθελες να ήσουν εκεί. Να μοιράζεσαι τον αέρα σου με τους celebrities, αντί να βογκάς στην μέγγενη των Μνημονίων. Να γλεντάς την ελευθερία σου στον κόσμο σου.

Έναν κόσμο ανάποδα.

Θυμάσαι, κάποτε ήσουν σκλάβος. Μεροδούλι, μεροφάι κι έβγαινες τσίμα-τσίμα. Γύρισε όμως ο τροχός και απελευθερώθηκες, βγάζοντας τα απωθημένα δεκαετιών. Πήγες κι εσύ στην Μύκονο, στην Ίμπιζα, στις Κάννες, στις Μπαχάμες. Τις έκτισες. Έγινες πολίτης του κόσμου, αφήνοντας την Ψωροκώσταινα να μιζεριάζει μόνη της σε μια γωνιά. Χώρισες τον οπισθοδρομικό σύντροφο σου κι αφέθηκες στα καλά του life style. Ελεύθερη ζωή, ελεύθερες σχέσεις. «Γκομενάκια» θηλυκά ή αρσενικά. Μεγάλη ζωή κι ας ήσουν τόσο μικρός. Χαβιάρι, κόκα και πικάντικες σεξουαλικές εμπειρίες. Τι ξέρουν από αυτά οι «βλάχοι»;
Σε έμαθαν να συναρτάς την ελευθερία σου από το πορτοφόλι και τις ηδονές σου. Από τα πάρτυ και τις δεξιώσεις που συμμετείχες. Κι όσο «φύσαγες» το χρήμα ήσουν αδέσμευτος και κοινωνικά απελευθερωμένος. Ήσουν «in». Και ψήφιζες υπέρ των «στιλάτων» που σε έβαλαν στα μέχρι πρότινος απαγορευμένα κλαμπ.

Σιγά-σιγά έμαθες να θεωρείς ελευθερία την ασυδοσία. Το δικαίωμα των ατάλαντων να ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Την υψηλή τηλεθέαση των σκουπιδιών. Ψώνιζες αβέρτα στήθος μπούτι και κοιλιακούς. «Κτύπαγες» βέβαια και καμιά Επίδαυρο ή ένα Ηρώδειο απολαμβάνοντας τα κοψίδια στο Λυγουριό και τα κοκτέηλ κάτω από την Ακρόπολη.

Έμαθες όμως να τρέφεις και το πνεύμα σου. Α, όλα κι όλα, όχι μόνον κούφια καλοπέραση. Έκανες γιόγκα και διαλογισμούς, ακολουθώντας τα χρυσοποίκιλτα πρότυπα σου. Αγόρασες θεραπευτικά αρώματα και πετράδια, πλήρωσες για να στήσεις τη σπιταρώνα σου με την τελευταία λέξη του φενγκ σούι. Είχες κι εσύ τον ψυχολόγο σου για να μοιράζεσαι τα προβλήματα της απραξίας σου. Είχες τον γκουρού σου, τον άγιο με την πόρσε. Είχες τον αστρολόγο των Β.Π. για να σε κατευθύνει, να σε θαμπώνει με φιλοσοφίες της δεκάρας και πιασάρικα κλισέ.
Κι έμαθες να ρωτάς σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου: «Που έχω το κάρμα μου»;

Γελάς; Κοροϊδεύεις; Ξέρω όμως ότι κάποια φωνούλα μέσα σου αναπολεί αυτές τις ημέρες ελευθερίας και δόξας.

Τώρα ξανάπεσες στα σκληρά. Φόροι, εισφορές, χαράτσια. Βλέπεις στο λένε με πολλούς τρόπους για να μην πλήττεις. Τα μεγάλα κλαμπ έκλεισαν τις πόρτες τους στην φτώχια σου κι έμεινες μόνο με τα κλαμπ σάντουιτς των ντελιβεράδων.
Αλλά εξακολουθείς να πιστεύεις ότι ο τροχός θα γυρίσει, ότι θα πάρουμε την Πόλη κι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα αναστηθεί. Θα θα θα...

Φαίνεται πως τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας κι άλλα διακόσια υποτέλειας στους δυτικούς αποικιοκράτες, έχουν σκιάσει την ύπαρξη σου. Σε έχουν απομακρύνει από αυτά που πραγματικά συνιστούν την ελευθερία σου. Τις αξίες σου, την πνευματική κληρονομιά σου, την αλήθεια σου.

Σίγουρα βοήθησαν και οι εδώ φανατικοί θεματοφύλακες των παραδόσεων που έκαναν σημαία τους όλες τις συντηρητικούρες που εξυπηρετούσαν την εξουσία τους και σε πήγαν απέναντι. Παλιότερα, η ζωή σου ειδικά στην Περιφέρεια θύμιζε το «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» του Διονύσιου Σολωμού. Ούτε να ερωτευτείς δεν μπορούσες, αν αυτό αντίβαινε τα σεπτά ήθη, δηλαδή τα οικονομικά συμφέροντα. Και τόπος που δεν ευλογεί τον έρωτα είναι καταδικασμένος στη μιζέρια.

Κι ακόμη, τόπος που δεν στοχάζεται ελεύθερα είναι καταδικασμένος στη λήθη.

Πρωτοπόροι στον τομέα τους, όπως ο Καΐρης, ο Δελμούζος και τόσοι άλλοι, λοιδορήθηκαν και καταδικάστηκαν από αγέλες φανατικών.
Οι πραγματικοί κομμουνιστές και οι πραγματικοί εθνικιστές είδαν τα πιστεύω τους να γίνονται καρικατούρα. Κι ο λαός χειροκροτούσε τους δυνάστες του.

Έζησες την ανελευθερία σε όλο της το μεγαλείο.

Κι αφού πίστεψες ότι δεν είχες τίποτα της προκοπής δικό σου, στράφηκες στους έξω. «Το ξένο είναι πιο γλυκό» είπες κι ότι σου σέρβιραν το κατάπινες αμάσητο. Ιδεολογίες και κουλτούρες ξένες αλλά τόσο «προχώ». Κι ας ήταν αντιγραφές των δικών σου που ξέχασες κι αποποιήθηκες.
Ότι έβγαζε ο τόπος σου, προϊόντα, ιδέες, δημιουργίες, ήταν ελεεινό και τρισάθλιο. Σιχαινόσουν τον Βαγγέλη και τον Γιάννη, αντίθετα, γούσταρες τρελά τον Vangellis και τον Yiannis.
Ψώνιζες από Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, δεν ήσουν πια σκλάβος της εγχώριας παραγωγής. Made in Asia, έγραφαν βέβαια τα μοντελάκια σου αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες;

Κι έτσι έφτασες εδώ που έφτασες.

Έφτασες στην πικρή διαπίστωση ότι το χρήμα φέρνει μια επίπλαστη ελευθερία. Εξαγορασμένη με δανεικά, που όταν εξαντληθούν ξαναφοράς τις αλυσίδες σου.

Η πραγματική ελευθερία δεν αγοράζεται. Οκ το χρήμα με ότι το συνοδεύει, σε βοήθησε να ξεκολλήσεις και να σηκωθείς, να αποκτήσεις έναν βαθμό ανεξαρτησίας και δεν είναι λίγο πράγμα αυτό. Κάποτε ήσουν ένας άνδρας εγκλωβισμένος σε κώδικες και αποδείξεις του ανδρισμού του. Ήσουν μια γυναίκα χωρίς δουλειά, έρμαιο των διαθέσεων του άνδρα-αφέντη.
Απελευθερώθηκες. Όμως η χαρά σου δεν κράτησε πολύ. Σκλαβώθηκες ξανά, κάτι που πάει να πει ότι όλα πήγαν λάθος. Δεν ήταν αυτή η πραγματική ελευθερία σου.

Ας την ορίσουμε λοιπόν ξανά, ξεκινώντας από τα βασικά κι εδώ μια φράση του Τόμας Τζέφερσον αρκεί: Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από την εξουσία, την αστυνομία και το στρατό μαζί.

Δεν έχει σημασία που δεν τον πιστεύουν πια ούτε οι δικοί του. Την αλήθεια είπε.
Κι όλα αυτά μαζί στο όνομα της ασφάλειας, της σταθερότητας και της «προστασίας» σου καταστρατηγούν την ελευθερία σου. Εσύ τους το επέτρεψες, εσύ είσαι που θα το ακυρώσεις. Αλλά πριν το κάνεις, αναλογίσου: Είσαι σε θέση να τιμήσεις την ελευθερία σου ή θα παραχωρήσεις τα δικαιώματα της στους επόμενους επαναστάτες «προστάτες» σου;

Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να σπάσεις τις αλυσίδες των πεποιθήσεων που σε έχουν κυριεύσει. Των δανεικών «πρέπει», των ενοχών που σου φόρτωσαν οι απανταχού εξουσιαστές σου για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.

Κι ακόμη, να βγάλεις το προσωπείο σου. Να εκφράζεσαι, να αισθάνεσαι και να μην ντρέπεσαι γι' αυτό. Να κλαις, να γελάς, να ενθουσιάζεσαι, να «πέφτεις».
Να ερωτεύεσαι τον άνθρωπο σου, είτε είναι ξένος, είτε ντόπιος, είτε πλούσιος είτε φτωχός.

Σκλάβωσες το συναίσθημα σου κι από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις την επανάστασή σου.

Ελευθερία είναι να σέβεσαι αυτούς που κέρδισαν τον σεβασμό σου. Όχι να φοβάσαι τους δυνατούς και να τους κάνεις τεμενάδες.
Ελευθερία είναι να μην βγάζεις το μάτι του γείτονα σου. Να αποδέχεσαι την ήττα, όπως πανηγυρίζεις την νίκη σου.
Ελευθερία είναι να αποδέχεσαι την διαφορετικότητα και να μην προσπαθείς να τα φέρνεις όλα στα μέτρα σου. Να αμφισβητείς και να σε αμφισβητούν, χωρίς αυτό να σημαίνει κήρυξη πολέμου.

Ελευθερία είναι να μην είσαι μοιρολάτρης.

Παράξενη κουβέντα αυτή η τελευταία, θα μου πεις, αφού τη γράφει ένας αστρολόγος. Τι στην ευχή, πάει κόντρα στο συμφέρον του;

Ήρθε όμως η στιγμή να καταλάβεις ότι στην πραγματικότητα η Αστρολογία συμβουλεύει και συστήνει, απευθυνόμενη σε ελεύθερους ανθρώπους. Αυτό που παρουσιάζεται σαν «επιτυχημένη πρόβλεψη», σε ατομικό επίπεδο δεν είναι παρά η απόδειξη ότι κινούμαστε στον μέσο όρο της μετριότητας, εκεί που όλα γίνονται χωρίς εκπλήξεις.
Στην πραγματικότητα αν θέλουμε να λεγόμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, οφείλουμε να διαψεύδουμε αυτές τις προβλέψεις, εμφανίζοντας μια άλλη εναλλακτική.
Συνήθως το σύμπαν δεν προδιαγράφει, απλά προτείνει κι εμείς είμαστε εκείνοι που αποφασίζουμε το τι θα πράξουμε, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.

Προς την ελευθερία λοιπόν, με μια Αστρολογία της Ελευθερίας!

Η ΧΑΜΑΣ, Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η "ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ" ...

Η ανάρτησή μου αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνον στη διαμαρτυρία μου για τον ποταμό αίματος αθώων ανθρώπων, παιδιών και άμαχου πληθυσμού, του αποτρόπαιου αυτού ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ και μάλιστα ιδιαζόντως ειδεχθούς, που διεξάγεται στη λωρίδα της Γάζας. Δεν αφορά ποιός έχει δίκαιο και ποιός άδικο, όταν λαμβάνουν χώρα "εν ψυχρῷ" δολοφονίες, αυτό που αφορά είναι ότι σ' αυτόν τον "ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ" τα θύματα είναι παιδιά, μωρά και εν γένει άμαχοι, είναι αυτοί που ίσως δεν μίλησαν ποτέ, που ίσως δεν εξέφρασαν ποτέ τις επιθυμίες και τα θέλω τους, που ίσως δεν υπήρξαν ποτέ μέλη κάποιας πολιτικής, επαναστατικής, τρομοκρατικής ή φονταμενταλιστικής οργάνωσης. Και τώρα, οι πολεμοχαρείς παρδάλεις, αντί να ΣΥΝομιλήσουν ειρηνικά ως ανθρώπινα πρόσωπα και να εφεύρουν λύσεις, ΣΥΝομιλούν τα όπλα τους, οι οβίδες και οι ρουκέτες τους, σκορπώντας τον όλεθρο και την απελπισία. Κι αν κάποιοι το θεωρούν δίκαιο, η δική μου άποψη είναι ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα δίκαιο διεστραμμένο, που στόχο έχει την εξολόθρευση εθνών χωρίς έλεος. Κι αλίμονο σ' αυτόν που χτίζει και θεμελιώνει πόλεις και κράτη με αίμα και αδικία, είναι πλήρης αισχύνης αντί δόξης. Και, βέβαια, αλίμονο σ' όλους αυτούς που σιωπούν για τη "ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ". Διότι, ως "οφειλέτες", όλοι θα κληθούν κάποτε να αποδώσουν "εὔθυνα", σύμφωνα με το jus talionis (δίκαιο της ανταπόδοσης), όταν πια το μεθυστικό ποτό της κατακτητικής μανίας και αλαζονείας των εχθρών θα έχει τελειώσει. Και τότε θα γευθούν το ποτήρι της οργής λαών και Θεού. 
(Ελένη Δραμπάλα)  


Ισλαμικός φονταμενταλισμός, τρομοκρατία ή επαναστατική οργάνωση ...

Η γνωστή και άγνωστη δράση της Χαμάς
Η Χαμάς (حركة حماس, ακρωνύμιο του حركة المقاومة الاسلامية ή Harakat al-Muqāwama al-Islāmiyya ή «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης») είναι μία παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα που κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.[1]


Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Χαμάς έχει επίσης εκτεταμένα κοινωνικά προγράμματα [2] και έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία με τη δημιουργία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών συστημάτων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιών [3] σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.[2] Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος στην περιοχή που είναι τώρα το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας [4]. Η Χαμάς περιγράφει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως πολιτική και όχι θρησκευτική[5] ή αντισημιτική.[6] Ωστόσο, η ιδρυτική της διακήρυξη, συγγράμματα, και πολλές από τις δημόσιες δηλώσεις [7] αντικατοπτρίζουν την επίδραση αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας [8].

Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς κέρδισε πολλές τοπικές εκλογές στη Γάζα, την Καλκίλια, και την Ναμπλούς. Τον Ιανουάριο του 2006, η Χαμάς κέρδισε μια νίκη έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη βουλή, ενώ η κυβερνούσα Φατάχ πήρε 43.[9] Η διακύρηξη της Χαμάς αναφέρει: "Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της Τζιχάντ"[10], και αυτή η στάση έχει βρει ένα δεκτικό ακροατήριο μεταξύ των Παλαιστινίων· πολλοί αντιλαμβάνονται την προηγούμενη κυβέρνηση της Φατάχ ως διεφθαρμένη και αναποτελεσματική, και οι υποστηρικτές της Χαμάς την θεωρούν ως κίνημα "ένοπλης αντίστασης"[11] για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.[12] Ωστόσο, μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς, έχει επέλθει ιδιαίτερα απότομη διαμάχη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, που οδηγεί σε πολλούς θανάτους παλαιστινίων.[13][14]

Μετά τη Μάχη για τη Γάζα τον Ιούνιο του 2007, εκλεγμένοι αξιωματούχοι της Χαμάς εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στην κυβέρνηση στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή στη Δυτική Όχθη, και αντικαταστάθηκαν από αντιπάλους της Φατάχ και ανεξάρτητους, μία δράση που πολλοί Παλαιστίνιοι και άλλοι εμπειρογνώμονες θεώρησαν παράνομη.[15][16] Στις 18 Ιουνίου 2007, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ) εξέδωσε ένα διάταγμα που έθεσε εκτός νόμου την στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς.[17]

Η Χαμάς αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά,[18] την Ευρωπαϊκή Ένωση,[19][20][21][22] το Ισραήλ,[23] την Ιαπωνία,[24] και τις Ηνωμένες Πολιτείες,[25] και απαγορεύεται στην Ιορδανία.[26] Η Αυστραλία[27] και το Ηνωμένο Βασίλειο[28] περιλαμβάνουν μόνο την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά της Χαμάς σε διεθνές επίπεδο.[19][29]

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χαμάς χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την παλαιστινιακή ομογένεια, και ιδιώτες ευεργέτες σε άλλα αραβικά κράτη.[25]


Η Χαμάς Απορρίπτει «κάθε επαφή με το Ισραήλ -το οποίο κι αποκαλεί «σιωνιστική οντότητα»-, τις αποκαλούμενες ειρηνευτικές διαδικασίες και τις διεθνείς συνδιασκέψεις ως ανίκανες να αποδώσουν δικαιοσύνη και πιστεύει ότι η λύση για το παλαιστινιακό υπάρχει μόνο μέσα από τη «συνεχή και αδιάλλακτη ένοπλη αντίσταση (τζιχάντ) με τους σιωνιστές».



Χαλέντ Μεσάαλ Πολιτικός ηγέτης της Χαμάς από το 2004. Γεννήθηκε στη Δ. Οχθη το 1956, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και ζει στο Κατάρ. Η Μοσάντ είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει με δηλ
Χαλέντ Μεσάαλ
Πολιτικός ηγέτης της Χαμάς από το 2004.
Γεννήθηκε στη Δ. Οχθη το 1956, σπούδασε Φυσική 
στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και ζει στο Κατάρ.
 Η Μοσάντ είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει με 
δηλητήριο στην Ιορδανία. Θεωρείται πραγματιστής 
και περισσότερο διαλλακτικός από άλλα στελέχη της 
οργάνωσης.

Είναι δομημένη σε τρεις πτέρυγες, με πρώτη την πολιτική, που ασχολείται με την πολιτική γραμμή του κινήματος, την ανεύρεση πόρων και την οργάνωση και λειτουργία κοινωνικών δομών. Λαμβάνει δωρεές από πολλά αραβικά κράτη και ιδιαίτερα από τα κράτη του Κόλπου, από ιδιώτες χορηγούς και από ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας, από Παλαιστίνιους εξόριστους, ακόμη και από Αμερικανούς δωρητές. Ωστόσο το Ιράν έχει κλείσει τις στρόφιγγες, επειδή η Χαμάς υποστήριξε τους σουνίτες αντάρτες που αντιτάχθηκαν στον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η δεύτερη πτέρυγα είναι η υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως Al-Majd (Δόξα), η οποία εκτός από καθήκοντα εσωτερικής αστυνόμευσης στη Γάζα προβαίνει σε εξουδετερώσεις Παλαιστίνιων «συνεργατών» με το Ισραήλ, ενώ διαθέτει και υπηρεσία «ηθικής» ασφάλειας, που καταδιώκει όσους παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.


  Σαλέχ αλ Αρούρι Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί τον κατηγορούν πως διέταξε την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων που βρέθηκαν νεκροί.Θεωρείται πως έχει δώσει διαταγ
Σαλέχ αλ Αρούρι
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς. 
Οι Ισραηλινοί τον κατηγορούν πως διέταξε 
την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων 
που βρέθηκαν νεκροί.Θεωρείται πως έχει δώσει 
διαταγή στους στρατιώτες να δημιουργούν «πυρήνες» 
αντίστασης αλλά και να κάνουν απαγωγές.
Η τρίτη πτέρυγα η στρατιωτική, φέρει την ονομασία Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 πολεμιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας με τους Shahid (μάρτυρες) σε Ισραήλ, Δ. Οχθη και Γάζα. Είναι το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι και δεν διστάζει, όπως ισχυρίζονται στη Δύση, να χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες άμαχο πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Μέχρι το 2004 η δύναμη της Χαμάς περιοριζόταν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχε τον απόλυτο έλεγχο σε θέματα τάξης και ασφάλειας. Τον Μάιο του 2005 κέρδισε πάνω από το 1/3 των δημοτικών συμβούλων στη Γάζα και στη Δ. Οχθη και τον Ιανουάριο του 2006 σημείωσε μια νίκη-έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη Βουλή. Η Δύση αντέδρασε με το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη, ύψους 500 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

  Μοχάμεντ Ντιέφ Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, ένας άνθρωπος-φάντασμα, έχει επιβιώσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Ντιάμπ, ωστόσο ο ίδιος προτιμά το Ντιέφ, το ο
Μοχάμεντ Ντιέφ
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, 
ένας άνθρωπος-φάντασμα, έχει επιβιώσει από 
αρκετές απόπειρες δολοφονίας. Το πραγματικό 
του επώνυμο είναι Ντιάμπ, ωστόσο ο ίδιος 
προτιμά το Ντιέφ, το οποίο σημαίνει «επισκέπτης», 
καθώς μετακινείται από χωριό σε χωριό, προκειμένου 
να μην εντοπίζεται.
Το 2007 ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέληξαν στη βίαιη «έξωση» της Φατάχ από τη Γάζα. Την ίδια χρονιά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έθεσε εκτός νόμου τη στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς. Ακολούθησε μπαράζ κατηγοριών ένθεν κακείθεν περί εθνικής μειοδοσίας, οικονομικής ατασθαλίας και διαφθοράς που αποδυνάμωσαν περαιτέρω τη διαπραγματευτική δυνατότητα της παλαιστινιακής πλευράς.

Πάντως φέτος τον Απρίλιο η Χαμάς δέχθηκε συμφωνία επανασυμφιλίωσης με τη Φατάχ, που οδήγησε τον Ιούνιο στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
Χαλέντ Μεσάαλ
Πολιτικός ηγέτης της Χαμάς από το 2004. Γεννήθηκε στη Δ. Οχθη το 1956, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και ζει στο Κατάρ. Η Μοσάντ είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει με δηλητήριο στην Ιορδανία. Θεωρείται πραγματιστής και περισσότερο διαλλακτικός από άλλα στελέχη της οργάνωσης. 

Σαλέχ αλ Αρούρι 
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί τον κατηγορούν πως διέταξε την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων που βρέθηκαν νεκροί.Θεωρείται πως έχει δώσει διαταγή στους στρατιώτες να δημιουργούν «πυρήνες» αντίστασης αλλά και να κάνουν απαγωγές. 

Μοχάμεντ Ντιέφ
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, ένας άνθρωπος-φάντασμα, έχει επιβιώσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Ντιάμπ, ωστόσο ο ίδιος προτιμά το Ντιέφ, το οποίο σημαίνει «επισκέπτης», καθώς μετακινείται από χωριό σε χωριό, προκειμένου να μην εντοπίζεται.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Σημειώσεις και παραπομπές

Jump up↑ "H Χαμάς κερδίζει στις εκλογές" BBC News

Jump up to:2,0 2,1 Hamas - Council on Foreign Relations

Jump up↑ Κλήσεις για καταστροφή του Ισραήλ:
"Underlying that theme, [Hamas leader] Zaharpromised that Hamas 'will not change a single word in its covenant,' which calls for the destruction of Israel." Levitt, Matthew. Hamas: Politics, Charity, and Terrorism in the Service of Jihad, Yale University Press, 2006, ISBN 0-300-12258-6, p. 248.

"Η διακήρυξη του Ισραήλ καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ και αντικατάστασή του από ένα Ισλαμικό κράτος." Myre, Gred. "Αξιωματικός του Ισραήλ τονίζει ότι η κυβέρνηση της Χαμάς έχει περιθωριοποιήσει τον Αμπάς" The New York Times, 27 Φεβρουαρίου 2006.

"Η Χαμάς, της οποίας η διακήρυξη καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ" Dinnick, Wilf. "Πολιτικό Πόκερ με μεγάλα στοιχήματα: Αναγκάζοντας τη Χαμάς", ABC News, 6 Ιουνίου 2006.

"Η διακήρυξη της Χαμάς χωρίς συμβιβασμούς ζητά την καταστροφή του Ισραήλ." "Παλεστίνιοι αντίπαλοι : Χαμάς και Φατάχ", BBC News, 25 Μαΐου 2006.

Jump up↑ Αντισημιτισμός:
"Όπως σημειώθηκε, η άποψη της Χαμάς για τον Εβραϊκό λαό δεν διαγράφεται αποκλειστικά από τις σελίδες του Κορανιού και της χαντίθ. Η μυωπία της είναι επίσης προϊόν Δυτικών αντισημιτικών επιρροών. Παρότι η Χαμάς, όπως άλλοι σύγχρονοι Ισλαμιστές, έχει αναπτύξει την θεωρία της για το Εβραϊκό ζήτημα βασισμένη σε Κορανικές και άλλες Ισλαμικές πηγές, επίσης, όπως σημειώνει ο Nettler, την κάνει 'σύγχρονη με σχετικό σχολιασμό, και συμπληρωμένη με δάνεια από τέτοιες κλασικές Δυτικές αντισημιτικές πηγές όπως τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών". Τέτοιες απόψεις επηρεάζονται από την περισσότερο περίεργη μορφή παρανοϊκής θεωρίας συνωμοσίας." Beverley Milton-Edwards, Islamic Politics in Palestine, I.B. Tauris, 1996, ISBN 1-86064-475-9, p. 188

"Παρότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τον Ισλαμισμό και την προπαγάνδα του, αντισημιτικά μηνύματα από δορυφορικά κανάλια όπως το Al-Aqsa της Χαμάς βοηθούν να φτάσει το μήνυμα του μίσους και της μη-ανοχής στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα αυτού του κηρύγματος μίσους μπορούν ήδη να γίνουν αισθητά στην Γερμανία." Matthias Küntzel."'Εξολοθρεύστε τους Εβραίυος': Αντι-σημιτική ομιλία στο όνομα του Ισλάμ", Der Spiegel, May 16, 2008.

Αντι-σημιτισμός στον πυρήνα της Χαμάς, Anti-Defamation League, February 27, 2006. Accessed April 17, 2007.
"Η Χαμάς, που είναι βαθιά εμπλεγμένη στην διδασκαλία αντισημιτικού και αντιχριστιανικού μίσους στα σχολεία," Puder, Joseph. Ο Levitt δεν προμυνήει τίποτα θετικό για τη Χαμάς, The Bulletin, 27 Μαρτίου 2007.

"Η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, διεκδικεί ολόκληρη την Παλαιστίνη ως Ισλαμικό κράτος, και έχει εκδώσει ιογενή αντισημιτικά φυλλάδια,..." Laurence F. Bove, Laura Duhan Kaplan, From the Eye of the Storm: Regional Conflicts and the Philosophy of Peace, Rodopi Press, 1995, ISBN 90-5183-870-0, p. 217.

"Αλλά απ´ όλα τα αντι-Εβραϊκά κείμενα, είναι ταProtocols of the Elders of Zion που υποκινούν και ενδυναμώνουν τους αντισημίτες. Κι ενώ άλλα αντισημιτικά έργα μπορεί να έχουν μια πιο εκλεπτυσμένη διανοητικά βάση, είναι το συνωμοτικό φαντασιακό των Πρωτοκόλλων και το μίσος για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό, που εμπνέουν από τους επικεφαλής της βιομηχανίας όπως ο Henry Ford, μέχρι τους εφήβους βομβιστές της Χαμάς." Mark Weitzman, Steven Leonard Jacobs, Dismantling the Big Lie: the Protocols of the Elders of Zion, KTAV Publishing House, 2003, ISBN 0-88125-785-0, p. xi.

"Υπάρχει σίγουρα ξεκάθαρες αποδείξεις αντισημιτισμού στα συγγράμματα και τις διακηρύξεις οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Χεσμπολάχ..."Human Rights Implications of the Resurgence of Racism and Anti-Semitism, United States Congress, House Committee on Foreign Affairs, Subcommittee on International Security, International Organizations and Human Rights - 1993, p. 122.

"Καλώντας σε ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ, η διακήρυξη της Χαμάς, που γράφτηκε το 1998, υιοθετεί επίσης την γλώσσα των Πρωτοκόλλων." Frederick M. Schweitzer, Marvin Perry, Anti-Semitism: myth and hate from antiquity to the present, Palgrave Macmillan, 2002, ISBN 0-312-16561-7, p. 116.

"Η δαιμονοποίηση των Εβραίων/Σιωνιστών από την οργάνωση της Χαμάς διαμορφώθηκε κύρια από τον Ευρωπαϊκό Χριστιανικό αντισημιτισμό. Αυτή η προκατάληψη ξεκίνησε να εισάγεται στον Αραβικό κόσμο, κυρίως από την κυκλοφορία της Αραβικής μετάφρασης του 1926 των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών... Στήριξη σε αυτό το κείμενο παρατηρείται στην διακήρυξη της οργάνωσης... Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών σχηματίζουν επίσης την πίστη της Χαμάς ότι το Ισραήλ έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες που περνούν πέρα από την Παλαιστινιακή γη. Όπως περιγράφεται στην διακήρυξη, το πλαστό κείμενο αναγνωρίζει την ευχή των Σιωνιστών να επεκτείνουν την κυριαρχία τους από τον Νείλο ως τον Ευφράτη." Michael P. Arena, Bruce A. Arrigo, The Terrorist Identity: Explaining the Terrorist Threat, NYU Press, 2006, ISBN 0-8147-0716-5, pp. 133-134.

"Συνηθισμένα αντισημιτικά θέματα έχουν γίνει κοινός τόπος στην προπαγάνδα Αραβικών Ισλαμικών κινημάτων όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς..." Bernard Lewis, Semites and Anti-Semites: An Inquiry Into Conflict and Prejudice, W. W. Norton & Company, 1999, ISBN 0-393-31839-7, p. 266.

"Από την αρχή, η Χαμάς ασπάστηκε τον αντισημιτισμό των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Hasah al-Banna και Sayyid Qutb. Αυτό το γεγονός είναι ξεκάθαρο από την ίδια την ιδεολόγία της που μορφοποιήθηκε ως η Ισλαμική διακήρυξη το 1988, που όχι μόνο καλεί το Ισλάμ να καταστρέψει το Ισραήλ αλλά επίσης δηλώνει ότι "η πάλη μας κατά των Εβραίων είναι εξαιρετικά ευρεία και εκτενής." Παραπέμπει στην Χαντίθ... σημειώνοντας ότι στο τέλος των ημερών, οι Μουσουλμάνοι θα πολεμήσουν τους Εβραίους και θα τους σκοτώσουν. Η διακήρυξη και άλλες εκδόσεις της Χαμάς στηρίζονται στους λιβέλους των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών, κατηγορώντας τους Εβραίους για μια παγκόσμια συνωμοσία για την κυριαρχία του κόσμου... Ορισμένες αντισημιτικές εκφράσεις στηρίζονται στην διακήρυξη από κορανικά κείμενα." Levy, Richard S.Antisemitism: A Historical Encyclopedia of Prejudice and Persecution, ABL_CLIO, 2005, p. 289.ISBN 1-85109-439-3

"Η Χαμάς, όπως οι περισσότερες Ισλαμιστικές οργανώσεις, είναι θεμελιωδώς αντισημιτική (στην κοινά κατανοητή ερμηνεία της λέξης) Αυτό φαίνεται από τουλάχιστον δύο τρόπους. Πρώτον, η Χαμάς αναφέρεται κυρίως στους "Εβραίους" (al-yahud), λιγότερο στους "Σιωνιστές" (al-sahyunuyiun), και σχεδόν ποτέ στους "Ισραηλινούς" (al-isriliyun)... Ωστόσο, η Χαμάς δικαιολογημένα λέγεται αντισημιτική για την διάδωση της θεωρίας του Εβραϊκού ελέγχου του κόσμου, κυρίως για την παγκόσμιοα οικονομική κατάσταση." Glenn E. Robinson, "Hamas as Social Movement", in Quintan Wiktorowicz, Mark Tessler. Islamic Activism: A Social Movement Theory Approach, Indiana University Press, 2004, p. 131. ISBN 0-253-21621-4

"Επιπρόσθετα, κλασικά αντισημιτικά κείμενα που προέρχονται από την προ του Ολοκαυτώματος Χριστιανική Ευρώμπη, όπως τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών", επίσης πληροφορούν τις ιδέες και την φιλοσοφία των μελών της Χαμάς και τις απόψεις του για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό." Thomas M. Leonard, Encyclopedia of the Developing World, Routledge, 2005, p. 742. ISBN 1-57958-388-1
"Η Χαμάς σκλήρυνε τον συμβατικό τόνο μεταξύ των Αράβων εθνικιστών κατά των Εβραίων, υιοθετώντας αντισημιτικές κατηγορίες βασισμένες στα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών σχετικά με μια Εβραϊκή συνωμοσία για παγκόσμια κυριαρχία." Shaul Mishal, Avraham Sela. The Palestinian Hamas: Vision, Violence, and Coexistence, Columbia University Press, 2000, p. 45. ISBN 0-231-11675-6
"Η Hamas.... ιδρύθηκε το 1987 ως μια εξαιρετικά αντισημιτική οργάνωση." David Matas, Aftershock: Anti-Zionism and Anti-Semitism, Dundurn Press, 2005, p. 227. ISBN 1-55002-553-8

Jump up↑ «Ποιά είναι η Χαμάς?». BBC News. January 26, 2006.
Jump up↑ "To δόγμα της Χαμάς", MidEast Web, August 18, 1988; "The Covenant of the Islamic Resistance Movement", The Avalon Project at Yale Law School, retrieved April 22, 2006.
Jump up↑ Kristen Ess. "Why Hamas Won" ZNet. Palestine, January 31, 2006.
Jump up↑ «Who are Hamas?». BBC News. January 26, 2006.
Jump up↑ "The Gangs of Gaza", Newsweek, June 26, 2006.
Jump up↑ "...βρίσκονται στο χείλος ενός εμφύλιου πολέμου στην μάχη για την εξουσία ανάμεσα στο κυρίαρχο κίνημα της Χαμάς και την ομάδα της Φατάχ του Προέδρου Mahmoud Abbas. Μέσα σε δύο ημέρες μαχών ανάμεσα στις αντίπαλες και καλά οπλισμένες ομάδες, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η πολύμηνη διαμάχη , που αποτελεί το επίκεντρο της βίας, θα κοπάσει." al-Mughrabi, Nidal and Assadi, Mohammed.Palestinian in-fighting provokes despair, frustration,Reuters, October 3, 2006.

Jump up to:19,0 19,1 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 501/2009 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 15 Ιουνίου 2009
Jump up↑ Η Ε.Ε. χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση Deseret News (Salt Lake City), Sep 7, 2003 by Frank Bruni New York Times News Service
Jump up↑ Χαμάς - Κυβέρνηση η Τρομοκρατική Οργάνωση? του Adam Davidson
Jump up↑ Η Ε.Ε. αντιτίθεται στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς
Jump up↑ Οι Οικονομικές πηγές της Χαμάς (Israel MFA)
Jump up↑ Ιαπωνικό Διπλωματικό Bluebook 2005 states that it has frozen the assets of "terrorist organizations, including... Hamas."
Jump up to:25,0 25,1 "Εθνικές αναφορές για την Τρομοκρατία 2005", United States Department of State. Office of the Coordinator for Counterterrorism. US Dept. of State Publication 11324. Released April 2006
Jump up↑ Karmi, Omar. "Τι σημαίνει η νίκη της Χαμάς για τη γειτονική Ιορδανία?", The Daily Star, February 18, 2006
Jump up↑ Λίστα Τρομορατικών Οργανώσεων, Australian Government Attorney-General's Department, 27 January 2006. Accessed July 31, 2006.
Jump up↑ " United Kingdom Home Security Office. Terrorism Act 2000. Proscribed terrorist groups
Jump up↑ DON VAN NATTA JR. (June 27, 2003). «THE MIDEAST TURMOIL: WASHINGTON'S VIEW; Rice Urges European Union to Classify Hamas as Terrorist». New York Times.

ΠΗΓΕΣ: 



Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
τον Μηχανικό Συστημάτων Πληροφορικής,
ιδιοκτήτη και σχεδιαστή του μεγαλύτερου Portal γάμου
για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης του πληροφορικού μου συστήματος,
εργαζόμενος μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Θάνο σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ (1 Ιουλίου)

Ελένη Δραμπάλα 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
«Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν• δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν».

ΣΗΜΕΡΑ ........................ 
Η ΥΓΕΙΑ των ψυχών και των σωμάτων θα αποτελεί μέχρις εσχάτων ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά ΔΩΡΕΑΣ του Θεού προς τον άνθρωπο. Το δικαίωμα στην υγεία και μάλιστα στη δωρεάν υγεία, ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, οποιουδήποτε έθνους ή φυλής («οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδέ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδέ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καί θῆλυ· πάντες γάρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ», προς Γαλάτας επιστολή του αποστόλου Παύλου (κεφ. γ΄, 28). Όμως, σήμερα ο τομέας της Υγείας πλήττεται, αγγίζοντας τα όρια της εξαθλίωσης, κτυπώντας αλύπητα τους οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι πλέον κοινωφελείς, αλλά κερδοσκοπικοί κρατικοί οργανισμοί, προσπορίζοντας παράνομα «περιουσιακά οφέλη» από τον «οβολό» και μάλιστα «γενναίο» των ασθενών που θα προσέλθουν για βοήθεια. Οι συνθήκες νοσηλείας κατεβάζουν στα τάρταρα του άδη το αξιακό επίπεδο των πολιτών και το ανθρώπινο πρόσωπο απαξιώνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φθάνει τα όρια του αφανισμού του. Οι συνταξιούχοι ασθενείς και υπερήλικες, που δεν έχουν χρεία νοσηλείας, αλλά πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους κατ’ οίκον, είναι αναγκασμένοι να τα πληρώνουν αδρά από τις πενιχρές πλέον συντάξεις, μετά την ανελέητη και παράνομη υφαρπαγή τους από τον σάπιο κρατικό μηχανισμό. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σ’ αυτή την αθλιότητα, αναδύονται επιστήμονες ιατροί που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στον παραλογισμό και τη σχιζοφρένεια των υπουργικών διαταγμάτων, προσφέροντας τη βοήθειά τους ανιδιοτελώς στους πάσχοντες, ευρισκόμενοι σε συνεχή μετωπική σύγκρουση με τους «υπουργούς των τριάκοντα αργυρίων». Αυτοί είναι οι σύγχρονοι «ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και ας ευχηθούμε να υπάρξουν κι άλλοι «ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ» στο μέλλον.


Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, ήταν αυτάδελφοι και κατήγοντο από την Κιλικία της Μ.Ασίας. Ο πατέρας τους, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, έγινε χριστιανός χάρη στη συμβολή της πιστής γυναίκας του αγίας Θεοδότης, της οποίας η μνήμη τιμάται στις 2 Ιανουαρίου.

Τα δύο αδέλφια έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., ανατράφηκαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου (Εφεσ. 6, 4) από τη μητέρα τους, η οποία νωρίς είχε μείνει χήρα, και αποφάσισαν να ζήσουν αφιερωμένα στον Ιησού Χριστό. Αφού απέκτησαν τα εφόδια και τις γνώσεις της ιατρικής επιστήμης, αποχαιρέτισαν τα εγκόσμια και επιδόθηκαν στην ιατρεία των ψυχών και των σωμάτων, θεραπεύοντες «πάσαν νόσον... καί οὐκ ἀνθρώποις μόνον ἐπικουροῦντες ἀλλά καί κτήνεσιν», όπως αναφέρεται από τον συναξαριστή τους, αφοσιωμένοι στο να γιατρεύουν ψυχές και σώματα, θεραπεύοντας κάθε αρρώστια και βοηθώντας, ως προς αυτό, όχι μόνο ανθρώπους αλλά και ζώα. 

Επειδή διακατέχοντο από έντονο αποστολικό ζήλο, έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια για τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος στους ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τούς μιλούσαν για το Σωτήρα Χριστό. Τούς βοηθούσαν να γνωρίσουν τη διωκόμενη τότε πίστη για να σώσουν την αθάνατη ψυχή τους. Έτσι πολλοί από τούς ειδωλολάτρες γίνονταν χριστιανοί χάρη στη διδασκαλία των δύο ιατρών. Όπως και οι συνώνυμοι τους Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ρωμαίοι, έτσι και αυτοί δεν έπαιρναν αμοιβή για τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Ήταν ανάργυροι. Και μάλιστα πρόσφεραν στους έχοντες ανάγκη ασθενείς από τη δική τους περιουσία. Εξαιτίας της βαθιάς τους πίστης εισακουόταν η προσευχή τους στον Θεό και στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις θαυματουργούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν να προστρέχουν σ' αυτούς δαιμονισμένοι, χωλοί, τυφλοί, άρρωστοι πού έπασχαν από ανίατα νοσήματα και να βρίσκουν τη θεραπεία τους. Οι άγιοι της Κιλικίας Κοσμάς και Δαμιανός δεν έδρασαν μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά πήγαιναν και στις γειτονικές, επιτελώντας σημαντικό ιεραποστολικό και θεραπευτικό έργο. 


Μεταμόσχευση του ποδιού.
Εικόνα από άγιο τέμπλο του 16ου αι.
Κρατικό μουσείο Βυρτεμβέργης
Έτσι η φήμη τους διαδόθηκε σ' όλη τη μικρασιατική χερσόνησο. Σύμφωνα με το Συναξάριο του Μηναίου «καλῶς τόν ἑαυτῶν βίο διαπεράσαντες, ἐτελειώθησαν ἐν εἰρήνῃ», δηλαδή αφού πέρασαν ήσυχα τα χρόνια της ζωής τους, εξεδήμισαν ειρηνικά, τα δε λείψανά τους κατατέθηκαν στον τόπο που ονομάζεται Φερεμάν. Σήμερα, οι δύο αυτοί άγιοι τιμῶνται με ιδιαίτερο σεβασμό από τους χριστιανούς, όμως την ίδια τιμή γνώρισαν και κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανά τους και τα τοποθέτησε σε μεγαλοπρεπή ναό πού έχτισε, ενώ λίγο αργότερα αυτά μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και εναποτέθηκαν σε βασιλική πού ανηγέρθη προς τιμήν τους. Ο ναός αυτός σχετίζεται με το θαύμα της μεταμόσχευσης ποδιού, πού είναι γνωστό ως «θαύμα του μαύρου ποδιού».

Δημοσιεύματα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά, ξένα και ελληνικά, αναφέρουν ότι αποδίδεται στους άγιους Κοσμά και Δαμιανό η πρώτη μεταμόσχευση ποδιού, όταν «ακρωτηρίασαν ενός ανδρός το κάτω άκρον, το οποίον έπασχεν από γάγγραιναν και το αντικατέστησαν με ενός άλλου υγιούς Άραβος, ο οποίο μόλις είχε πεθάνει».

Υπάρχουν άλλα δύο ζεύγη αγίων Αναργύρων, όλοι δε ήσαν ιατροί και ονομάσθησαν Ανάργυροι διότι δεν αγαπούσαν τα αργύρια, δεν ήσαν φιλάργυροι και η ψυχή τους δεν ήτο προσκολλημένη στα υλικά αγαθά, οπότε προσέφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.


Μεγαλυνάριον
Ἴασιν σωμάτων ῥῶσιν ψυχῶν, Κοσμᾶ θεοφόρε, σὺν τῷ θείῳ Δαμιανῷ, νείματε ὑψόθεν, ἀῧλῳ χειρουργίᾳ, τοῖς κατατρυχομένοις ποικίλοις πάθεσι.