Η ανάρτησή μου αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνον στη διαμαρτυρία μου για τον ποταμό αίματος αθώων ανθρώπων, παιδιών και άμαχου πληθυσμού, του αποτρόπαιου αυτού ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ και μάλιστα ιδιαζόντως ειδεχθούς, που διεξάγεται στη λωρίδα της Γάζας. Δεν αφορά ποιός έχει δίκαιο και ποιός άδικο, όταν λαμβάνουν χώρα "εν ψυχρῷ" δολοφονίες, αυτό που αφορά είναι ότι σ' αυτόν τον "ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ" τα θύματα είναι παιδιά, μωρά και εν γένει άμαχοι, είναι αυτοί που ίσως δεν μίλησαν ποτέ, που ίσως δεν εξέφρασαν ποτέ τις επιθυμίες και τα θέλω τους, που ίσως δεν υπήρξαν ποτέ μέλη κάποιας πολιτικής, επαναστατικής, τρομοκρατικής ή φονταμενταλιστικής οργάνωσης. Και τώρα, οι πολεμοχαρείς παρδάλεις, αντί να ΣΥΝομιλήσουν ειρηνικά ως ανθρώπινα πρόσωπα και να εφεύρουν λύσεις, ΣΥΝομιλούν τα όπλα τους, οι οβίδες και οι ρουκέτες τους, σκορπώντας τον όλεθρο και την απελπισία. Κι αν κάποιοι το θεωρούν δίκαιο, η δική μου άποψη είναι ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα δίκαιο διεστραμμένο, που στόχο έχει την εξολόθρευση εθνών χωρίς έλεος. Κι αλίμονο σ' αυτόν που χτίζει και θεμελιώνει πόλεις και κράτη με αίμα και αδικία, είναι πλήρης αισχύνης αντί δόξης. Και, βέβαια, αλίμονο σ' όλους αυτούς που σιωπούν για τη "ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ". Διότι, ως "οφειλέτες", όλοι θα κληθούν κάποτε να αποδώσουν "εὔθυνα", σύμφωνα με το jus talionis (δίκαιο της ανταπόδοσης), όταν πια το μεθυστικό ποτό της κατακτητικής μανίας και αλαζονείας των εχθρών θα έχει τελειώσει. Και τότε θα γευθούν το ποτήρι της οργής λαών και Θεού.
(Ελένη Δραμπάλα)
Η Χαμάς (حركة حماس, ακρωνύμιο του حركة المقاومة الاسلامية ή Harakat al-Muqāwama al-Islāmiyya ή «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης») είναι μία παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα που κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.[1]
Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Η Χαμάς έχει επίσης εκτεταμένα κοινωνικά προγράμματα [2] και έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία με τη δημιουργία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών συστημάτων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιών [3] σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.[2] Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος στην περιοχή που είναι τώρα το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας [4]. Η Χαμάς περιγράφει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως πολιτική και όχι θρησκευτική[5] ή αντισημιτική.[6] Ωστόσο, η ιδρυτική της διακήρυξη, συγγράμματα, και πολλές από τις δημόσιες δηλώσεις [7] αντικατοπτρίζουν την επίδραση αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας [8].
Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς κέρδισε πολλές τοπικές εκλογές στη Γάζα, την Καλκίλια, και την Ναμπλούς. Τον Ιανουάριο του 2006, η Χαμάς κέρδισε μια νίκη έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη βουλή, ενώ η κυβερνούσα Φατάχ πήρε 43.[9] Η διακύρηξη της Χαμάς αναφέρει: "Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της Τζιχάντ"[10], και αυτή η στάση έχει βρει ένα δεκτικό ακροατήριο μεταξύ των Παλαιστινίων· πολλοί αντιλαμβάνονται την προηγούμενη κυβέρνηση της Φατάχ ως διεφθαρμένη και αναποτελεσματική, και οι υποστηρικτές της Χαμάς την θεωρούν ως κίνημα "ένοπλης αντίστασης"[11] για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.[12] Ωστόσο, μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς, έχει επέλθει ιδιαίτερα απότομη διαμάχη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, που οδηγεί σε πολλούς θανάτους παλαιστινίων.[13][14]
Μετά τη Μάχη για τη Γάζα τον Ιούνιο του 2007, εκλεγμένοι αξιωματούχοι της Χαμάς εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στην κυβέρνηση στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή στη Δυτική Όχθη, και αντικαταστάθηκαν από αντιπάλους της Φατάχ και ανεξάρτητους, μία δράση που πολλοί Παλαιστίνιοι και άλλοι εμπειρογνώμονες θεώρησαν παράνομη.[15][16] Στις 18 Ιουνίου 2007, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ) εξέδωσε ένα διάταγμα που έθεσε εκτός νόμου την στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς.[17]
Η Χαμάς αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά,[18] την Ευρωπαϊκή Ένωση,[19][20][21][22] το Ισραήλ,[23] την Ιαπωνία,[24] και τις Ηνωμένες Πολιτείες,[25] και απαγορεύεται στην Ιορδανία.[26] Η Αυστραλία[27] και το Ηνωμένο Βασίλειο[28] περιλαμβάνουν μόνο την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά της Χαμάς σε διεθνές επίπεδο.[19][29]
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χαμάς χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την παλαιστινιακή ομογένεια, και ιδιώτες ευεργέτες σε άλλα αραβικά κράτη.[25]
Η Χαμάς Απορρίπτει «κάθε επαφή με το Ισραήλ -το οποίο κι αποκαλεί «σιωνιστική οντότητα»-, τις αποκαλούμενες ειρηνευτικές διαδικασίες και τις διεθνείς συνδιασκέψεις ως ανίκανες να αποδώσουν δικαιοσύνη και πιστεύει ότι η λύση για το παλαιστινιακό υπάρχει μόνο μέσα από τη «συνεχή και αδιάλλακτη ένοπλη αντίσταση (τζιχάντ) με τους σιωνιστές».
Είναι δομημένη σε τρεις πτέρυγες, με πρώτη την πολιτική, που ασχολείται με την πολιτική γραμμή του κινήματος, την ανεύρεση πόρων και την οργάνωση και λειτουργία κοινωνικών δομών. Λαμβάνει δωρεές από πολλά αραβικά κράτη και ιδιαίτερα από τα κράτη του Κόλπου, από ιδιώτες χορηγούς και από ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας, από Παλαιστίνιους εξόριστους, ακόμη και από Αμερικανούς δωρητές. Ωστόσο το Ιράν έχει κλείσει τις στρόφιγγες, επειδή η Χαμάς υποστήριξε τους σουνίτες αντάρτες που αντιτάχθηκαν στον Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η δεύτερη πτέρυγα είναι η υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως Al-Majd (Δόξα), η οποία εκτός από καθήκοντα εσωτερικής αστυνόμευσης στη Γάζα προβαίνει σε εξουδετερώσεις Παλαιστίνιων «συνεργατών» με το Ισραήλ, ενώ διαθέτει και υπηρεσία «ηθικής» ασφάλειας, που καταδιώκει όσους παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.
Η τρίτη πτέρυγα η στρατιωτική, φέρει την ονομασία Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 πολεμιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας με τους Shahid (μάρτυρες) σε Ισραήλ, Δ. Οχθη και Γάζα. Είναι το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι και δεν διστάζει, όπως ισχυρίζονται στη Δύση, να χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες άμαχο πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Μέχρι το 2004 η δύναμη της Χαμάς περιοριζόταν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχε τον απόλυτο έλεγχο σε θέματα τάξης και ασφάλειας. Τον Μάιο του 2005 κέρδισε πάνω από το 1/3 των δημοτικών συμβούλων στη Γάζα και στη Δ. Οχθη και τον Ιανουάριο του 2006 σημείωσε μια νίκη-έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη Βουλή. Η Δύση αντέδρασε με το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη, ύψους 500 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.
Το 2007 ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέληξαν στη βίαιη «έξωση» της Φατάχ από τη Γάζα. Την ίδια χρονιά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έθεσε εκτός νόμου τη στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς. Ακολούθησε μπαράζ κατηγοριών ένθεν κακείθεν περί εθνικής μειοδοσίας, οικονομικής ατασθαλίας και διαφθοράς που αποδυνάμωσαν περαιτέρω τη διαπραγματευτική δυνατότητα της παλαιστινιακής πλευράς.
Πάντως φέτος τον Απρίλιο η Χαμάς δέχθηκε συμφωνία επανασυμφιλίωσης με τη Φατάχ, που οδήγησε τον Ιούνιο στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
Χαλέντ Μεσάαλ
Πολιτικός ηγέτης της Χαμάς από το 2004. Γεννήθηκε στη Δ. Οχθη το 1956, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και ζει στο Κατάρ. Η Μοσάντ είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει με δηλητήριο στην Ιορδανία. Θεωρείται πραγματιστής και περισσότερο διαλλακτικός από άλλα στελέχη της οργάνωσης.
Σαλέχ αλ Αρούρι
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί τον κατηγορούν πως διέταξε την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων που βρέθηκαν νεκροί.Θεωρείται πως έχει δώσει διαταγή στους στρατιώτες να δημιουργούν «πυρήνες» αντίστασης αλλά και να κάνουν απαγωγές.
Μοχάμεντ Ντιέφ
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, ένας άνθρωπος-φάντασμα, έχει επιβιώσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Ντιάμπ, ωστόσο ο ίδιος προτιμά το Ντιέφ, το οποίο σημαίνει «επισκέπτης», καθώς μετακινείται από χωριό σε χωριό, προκειμένου να μην εντοπίζεται.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Jump up↑ Κλήσεις για καταστροφή του Ισραήλ:
"Underlying that theme, [Hamas leader] Zaharpromised that Hamas 'will not change a single word in its covenant,' which calls for the destruction of Israel." Levitt, Matthew. Hamas: Politics, Charity, and Terrorism in the Service of Jihad, Yale University Press, 2006, ISBN 0-300-12258-6, p. 248.
"Η διακήρυξη του Ισραήλ καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ και αντικατάστασή του από ένα Ισλαμικό κράτος." Myre, Gred. "Αξιωματικός του Ισραήλ τονίζει ότι η κυβέρνηση της Χαμάς έχει περιθωριοποιήσει τον Αμπάς" The New York Times, 27 Φεβρουαρίου 2006.
"Η Χαμάς, της οποίας η διακήρυξη καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ" Dinnick, Wilf. "Πολιτικό Πόκερ με μεγάλα στοιχήματα: Αναγκάζοντας τη Χαμάς", ABC News, 6 Ιουνίου 2006.
"Η διακήρυξη της Χαμάς χωρίς συμβιβασμούς ζητά την καταστροφή του Ισραήλ." "Παλεστίνιοι αντίπαλοι : Χαμάς και Φατάχ", BBC News, 25 Μαΐου 2006.
Jump up↑ «'Ποτέ δε θα αναγνωρίσουμε ένα Σιωνιστικό κράτος στο έδαφός μας'». The Guardian. January 31, 2006.
Jump up↑ «Αντι-Σημιτική ομιλία μίσους στο όνομα του Ισλάμ». Spiegel Online International. May 16, 2008.
Jump up↑ Αντισημιτισμός:
"Όπως σημειώθηκε, η άποψη της Χαμάς για τον Εβραϊκό λαό δεν διαγράφεται αποκλειστικά από τις σελίδες του Κορανιού και της χαντίθ. Η μυωπία της είναι επίσης προϊόν Δυτικών αντισημιτικών επιρροών. Παρότι η Χαμάς, όπως άλλοι σύγχρονοι Ισλαμιστές, έχει αναπτύξει την θεωρία της για το Εβραϊκό ζήτημα βασισμένη σε Κορανικές και άλλες Ισλαμικές πηγές, επίσης, όπως σημειώνει ο Nettler, την κάνει 'σύγχρονη με σχετικό σχολιασμό, και συμπληρωμένη με δάνεια από τέτοιες κλασικές Δυτικές αντισημιτικές πηγές όπως τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών". Τέτοιες απόψεις επηρεάζονται από την περισσότερο περίεργη μορφή παρανοϊκής θεωρίας συνωμοσίας." Beverley Milton-Edwards, Islamic Politics in Palestine, I.B. Tauris, 1996, ISBN 1-86064-475-9, p. 188
"Παρότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τον Ισλαμισμό και την προπαγάνδα του, αντισημιτικά μηνύματα από δορυφορικά κανάλια όπως το Al-Aqsa της Χαμάς βοηθούν να φτάσει το μήνυμα του μίσους και της μη-ανοχής στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα αυτού του κηρύγματος μίσους μπορούν ήδη να γίνουν αισθητά στην Γερμανία." Matthias Küntzel."'Εξολοθρεύστε τους Εβραίυος': Αντι-σημιτική ομιλία στο όνομα του Ισλάμ", Der Spiegel, May 16, 2008.
Αντι-σημιτισμός στον πυρήνα της Χαμάς, Anti-Defamation League, February 27, 2006. Accessed April 17, 2007.
"Η Χαμάς, που είναι βαθιά εμπλεγμένη στην διδασκαλία αντισημιτικού και αντιχριστιανικού μίσους στα σχολεία," Puder, Joseph. Ο Levitt δεν προμυνήει τίποτα θετικό για τη Χαμάς, The Bulletin, 27 Μαρτίου 2007.
"Η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, διεκδικεί ολόκληρη την Παλαιστίνη ως Ισλαμικό κράτος, και έχει εκδώσει ιογενή αντισημιτικά φυλλάδια,..." Laurence F. Bove, Laura Duhan Kaplan, From the Eye of the Storm: Regional Conflicts and the Philosophy of Peace, Rodopi Press, 1995, ISBN 90-5183-870-0, p. 217.
"Αλλά απ´ όλα τα αντι-Εβραϊκά κείμενα, είναι ταProtocols of the Elders of Zion που υποκινούν και ενδυναμώνουν τους αντισημίτες. Κι ενώ άλλα αντισημιτικά έργα μπορεί να έχουν μια πιο εκλεπτυσμένη διανοητικά βάση, είναι το συνωμοτικό φαντασιακό των Πρωτοκόλλων και το μίσος για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό, που εμπνέουν από τους επικεφαλής της βιομηχανίας όπως ο Henry Ford, μέχρι τους εφήβους βομβιστές της Χαμάς." Mark Weitzman, Steven Leonard Jacobs, Dismantling the Big Lie: the Protocols of the Elders of Zion, KTAV Publishing House, 2003, ISBN 0-88125-785-0, p. xi.
"Υπάρχει σίγουρα ξεκάθαρες αποδείξεις αντισημιτισμού στα συγγράμματα και τις διακηρύξεις οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Χεσμπολάχ..."Human Rights Implications of the Resurgence of Racism and Anti-Semitism, United States Congress, House Committee on Foreign Affairs, Subcommittee on International Security, International Organizations and Human Rights - 1993, p. 122.
"Καλώντας σε ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ, η διακήρυξη της Χαμάς, που γράφτηκε το 1998, υιοθετεί επίσης την γλώσσα των Πρωτοκόλλων." Frederick M. Schweitzer, Marvin Perry, Anti-Semitism: myth and hate from antiquity to the present, Palgrave Macmillan, 2002, ISBN 0-312-16561-7, p. 116.
"Η δαιμονοποίηση των Εβραίων/Σιωνιστών από την οργάνωση της Χαμάς διαμορφώθηκε κύρια από τον Ευρωπαϊκό Χριστιανικό αντισημιτισμό. Αυτή η προκατάληψη ξεκίνησε να εισάγεται στον Αραβικό κόσμο, κυρίως από την κυκλοφορία της Αραβικής μετάφρασης του 1926 των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών... Στήριξη σε αυτό το κείμενο παρατηρείται στην διακήρυξη της οργάνωσης... Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών σχηματίζουν επίσης την πίστη της Χαμάς ότι το Ισραήλ έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες που περνούν πέρα από την Παλαιστινιακή γη. Όπως περιγράφεται στην διακήρυξη, το πλαστό κείμενο αναγνωρίζει την ευχή των Σιωνιστών να επεκτείνουν την κυριαρχία τους από τον Νείλο ως τον Ευφράτη." Michael P. Arena, Bruce A. Arrigo, The Terrorist Identity: Explaining the Terrorist Threat, NYU Press, 2006, ISBN 0-8147-0716-5, pp. 133-134.
"Συνηθισμένα αντισημιτικά θέματα έχουν γίνει κοινός τόπος στην προπαγάνδα Αραβικών Ισλαμικών κινημάτων όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς..." Bernard Lewis, Semites and Anti-Semites: An Inquiry Into Conflict and Prejudice, W. W. Norton & Company, 1999, ISBN 0-393-31839-7, p. 266.
"Από την αρχή, η Χαμάς ασπάστηκε τον αντισημιτισμό των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Hasah al-Banna και Sayyid Qutb. Αυτό το γεγονός είναι ξεκάθαρο από την ίδια την ιδεολόγία της που μορφοποιήθηκε ως η Ισλαμική διακήρυξη το 1988, που όχι μόνο καλεί το Ισλάμ να καταστρέψει το Ισραήλ αλλά επίσης δηλώνει ότι "η πάλη μας κατά των Εβραίων είναι εξαιρετικά ευρεία και εκτενής." Παραπέμπει στην Χαντίθ... σημειώνοντας ότι στο τέλος των ημερών, οι Μουσουλμάνοι θα πολεμήσουν τους Εβραίους και θα τους σκοτώσουν. Η διακήρυξη και άλλες εκδόσεις της Χαμάς στηρίζονται στους λιβέλους των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών, κατηγορώντας τους Εβραίους για μια παγκόσμια συνωμοσία για την κυριαρχία του κόσμου... Ορισμένες αντισημιτικές εκφράσεις στηρίζονται στην διακήρυξη από κορανικά κείμενα." Levy, Richard S.Antisemitism: A Historical Encyclopedia of Prejudice and Persecution, ABL_CLIO, 2005, p. 289.ISBN 1-85109-439-3
"Η Χαμάς, όπως οι περισσότερες Ισλαμιστικές οργανώσεις, είναι θεμελιωδώς αντισημιτική (στην κοινά κατανοητή ερμηνεία της λέξης) Αυτό φαίνεται από τουλάχιστον δύο τρόπους. Πρώτον, η Χαμάς αναφέρεται κυρίως στους "Εβραίους" (al-yahud), λιγότερο στους "Σιωνιστές" (al-sahyunuyiun), και σχεδόν ποτέ στους "Ισραηλινούς" (al-isriliyun)... Ωστόσο, η Χαμάς δικαιολογημένα λέγεται αντισημιτική για την διάδωση της θεωρίας του Εβραϊκού ελέγχου του κόσμου, κυρίως για την παγκόσμιοα οικονομική κατάσταση." Glenn E. Robinson, "Hamas as Social Movement", in Quintan Wiktorowicz, Mark Tessler. Islamic Activism: A Social Movement Theory Approach, Indiana University Press, 2004, p. 131. ISBN 0-253-21621-4
"Επιπρόσθετα, κλασικά αντισημιτικά κείμενα που προέρχονται από την προ του Ολοκαυτώματος Χριστιανική Ευρώμπη, όπως τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών", επίσης πληροφορούν τις ιδέες και την φιλοσοφία των μελών της Χαμάς και τις απόψεις του για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό." Thomas M. Leonard, Encyclopedia of the Developing World, Routledge, 2005, p. 742. ISBN 1-57958-388-1
"Η Χαμάς σκλήρυνε τον συμβατικό τόνο μεταξύ των Αράβων εθνικιστών κατά των Εβραίων, υιοθετώντας αντισημιτικές κατηγορίες βασισμένες στα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών σχετικά με μια Εβραϊκή συνωμοσία για παγκόσμια κυριαρχία." Shaul Mishal, Avraham Sela. The Palestinian Hamas: Vision, Violence, and Coexistence, Columbia University Press, 2000, p. 45. ISBN 0-231-11675-6
"Η Hamas.... ιδρύθηκε το 1987 ως μια εξαιρετικά αντισημιτική οργάνωση." David Matas, Aftershock: Anti-Zionism and Anti-Semitism, Dundurn Press, 2005, p. 227. ISBN 1-55002-553-8
Jump up↑ «Ποιά είναι η Χαμάς?». BBC News. January 26, 2006.
Jump up↑ "To δόγμα της Χαμάς", MidEast Web, August 18, 1988; "The Covenant of the Islamic Resistance Movement", The Avalon Project at Yale Law School, retrieved April 22, 2006.
Jump up↑ Kristen Ess. "Why Hamas Won" ZNet. Palestine, January 31, 2006.
Jump up↑ «Who are Hamas?». BBC News. January 26, 2006.
Jump up↑ "The Gangs of Gaza", Newsweek, June 26, 2006.
Jump up↑ "...βρίσκονται στο χείλος ενός εμφύλιου πολέμου στην μάχη για την εξουσία ανάμεσα στο κυρίαρχο κίνημα της Χαμάς και την ομάδα της Φατάχ του Προέδρου Mahmoud Abbas. Μέσα σε δύο ημέρες μαχών ανάμεσα στις αντίπαλες και καλά οπλισμένες ομάδες, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η πολύμηνη διαμάχη , που αποτελεί το επίκεντρο της βίας, θα κοπάσει." al-Mughrabi, Nidal and Assadi, Mohammed.Palestinian in-fighting provokes despair, frustration,Reuters, October 3, 2006.
Jump up↑ Carter: Stop favoring Fatah over Hamas The Jerusalem Post June 19, 2007
Jump up↑ Exposing the bitter truth of Gaza carnage The AgeJune 23, 2007
Jump up↑ CNN - Abbas outlaws Hamas militia forces
Jump up↑ Κρατώντας τους Καναδούς ασφαλείς, Public Security and Emergency Preparedness Canada, National Security, Listed entities. Accessed July 31, 2006.
↑ Jump up to:19,0 19,1 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 501/2009 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 15 Ιουνίου 2009
Jump up↑ Η Ε.Ε. χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση Deseret News (Salt Lake City), Sep 7, 2003 by Frank Bruni New York Times News Service
Jump up↑ Χαμάς - Κυβέρνηση η Τρομοκρατική Οργάνωση? του Adam Davidson
Jump up↑ Η Ε.Ε. αντιτίθεται στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς
Jump up↑ Οι Οικονομικές πηγές της Χαμάς (Israel MFA)
Jump up↑ Ιαπωνικό Διπλωματικό Bluebook 2005 states that it has frozen the assets of "terrorist organizations, including... Hamas."
↑ Jump up to:25,0 25,1 "Εθνικές αναφορές για την Τρομοκρατία 2005", United States Department of State. Office of the Coordinator for Counterterrorism. US Dept. of State Publication 11324. Released April 2006
Jump up↑ Karmi, Omar. "Τι σημαίνει η νίκη της Χαμάς για τη γειτονική Ιορδανία?", The Daily Star, February 18, 2006
Jump up↑ Λίστα Τρομορατικών Οργανώσεων, Australian Government Attorney-General's Department, 27 January 2006. Accessed July 31, 2006.
Jump up↑ " United Kingdom Home Security Office. Terrorism Act 2000. Proscribed terrorist groups
Jump up↑ DON VAN NATTA JR. (June 27, 2003). «THE MIDEAST TURMOIL: WASHINGTON'S VIEW; Rice Urges European Union to Classify Hamas as Terrorist». New York Times.
ΠΗΓΕΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αβαγνον