Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σαρκοφάγος του 96-98 μ.Χ. αποκαλύφθηκε από παράνομη ανασκαφή στο Sungurlu Corum

Αρχαία σαρκοφάγος κατασχέθηκε στη βόρεια Τουρκία
Η σαρκοφάγος χρονολογείται στο 96-98 μ.Χ.
και φέρει αρκετές φθορές από τους λαθρανασκαφείς.
Μια παράνομη ανασκαφή στη βόρεια επαρχία Sungurlu Corum της Τουρκίας αποκάλυψε μια σαρκοφάγο, ηλικίας 1.900 ετών.

Η σαρκοφάγος απομακρύνθηκε από το χώρο των ανασκαφών και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Corum για συντήρηση και έκθεση στο κοινό.

Ο τύμβος στο χωριό Turgutlu, όπου βρέθηκε η σαρκοφάγος, ανασκάφηκε παράνομα το 2012, προτού η περιοχή καταχωρηθεί ως αρχαιολογικός χώρος Α’ Βαθμού, δήλωσε ο Sabri Baskoy, κυβερνήτης της περιοχής, προσθέτοντας ότι συμμετείχαν στις παράνομες ανασκαφές ορισμένοι δημόσιοι αξιωματούχοι της περιοχής.

Μια νέα παράνομη ανασκαφή πραγματοποιήθηκε επίσης στον τύμβο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα πάντα με τον Baskoy, προσθέτοντας ότι είχαν ενημερωθεί ότι ανακαλύφθηκε τάφος κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφής.

«Ο τάφος προσθέτει αξία στον πλούτο του Corum. Είναι ο μεγαλύτερος τάφος που έχει βρεθεί ποτέ στην επαρχία μας. Ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην προώθηση του Corum», είπε .

Ένα γυναικείο σώμα

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η σαρκοφάγος χρονολογείται στο 96-98 μ.Χ., δήλωσε ο Baskoy, προσθέτοντας ότι ερευνούνται όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ανασκαφές.

Ο Baskoy συνέχισε λέγοντας ότι ήταν βέβαιος ότι η σαρκοφάγος ήταν τόσο παλιά. «Πιστεύουμε ότι υπήρχε ένα γυναικείο σώμα μέσα σε αυτή. Τα σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν, στάλθηκαν για περαιτέρω έρευνα στην Άγκυρα. Θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το φύλο και την ηλικία», είπε.

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της σαρκοφάγου, o Onder Ipek, διευθυντής του Μουσείου Corum, δήλωσε: «Το κάλυμμα της έχει μήκος 240 εκατοστά, πλάτος 120 εκατοστά και ύψος 58 εκατοστά. Οι δύο μεγάλες πλευρές της είναι σπασμένες από τους αρχαιοκάπηλους. Ένα από τα ακρωτήρια ήταν επίσης σπασμένα. Μερικά κομμάτια αυτού του ακρωτηρίου βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους και γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν στην αρχική θέση τους από την συντηρήτρια του μουσείου. Ο Έρωτας, ο θεός της αγάπης στην ελληνική μυθολογία, απεικονίζεται στην επιφάνεια της σαρκοφάγου. Η κεφαλή του Έρωτα φέρει αρκετές ζημιές από τους αρχαιοκάπηλους.»

Σύμφωνα με τον Ipek στο εσωτερικό της σαρκοφάγου εκτός από τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν επίσης ένα ασημένιο νόμισμα, ένα χρυσό σκουλαρίκι και ένα δαχτυλίδι.






ΠΗΓΗ: http://erroso.blogspot.gr/2014/05/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον