Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Βουλγαρία: μοναδικά χάλκινα ειδώλια από το ρωμαϊκό στρατόπεδο του Αυγούστου

Νέα ευρήματα από το ρωμαϊκό στρατόπεδο του Αυγούστου στη Βουλγαρία
Δύο από τα τρία μοναδικά, λεπτοδουλεμένα χάλκινα ειδώλια.

Περισσότερα από 300 νομίσματα που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. και εκατοντάδες αντικείμενα από μπρούντζο, γυαλί, οστά και κέρατα ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Novae κοντά στο Svishtov της Βουλγαρίας. 

«Η ανασκαφική περίοδος του Αυγούστου έχει φέρει στο φως ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό κυρίως με τη μορφή ειδών πολυτελείας που χρησιμοποιούταν από τους Ρωμαίους λεγεωνάριους. Στα πιο αξιοπερίεργα ευρήματα συγκαταλέγονται οι λαβές μαχαιριού από ελεφαντόδοντο», δήλωσε ο καθηγητής Piotr Dyczek, επικεφαλής της έρευνας. 

Τρία μοναδικά, λεπτοδουλεμένα χάλκινα ειδώλια βρέθηκαν στο στρατόπεδο. 
Η έρευνα απέδωσε επίσης σημαντικά ευρήματα σχετικά με τις επικρατούσες αρχιτεκτονικές λύσεις της εποχής. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα τμήμα από τον ξύλινο στρατώνα της Πρώτης Κοόρτης της Όγδοης Λεγεώνας του Αυγούστου, που στρατοπέδευε  στη περιοχή Novae από τα μέσα του 1ου αιώνα, τα κατάλοιπα του οποίου σώζονται με τη μορφή 200 τρυπών που έχουν πλέον απομείνει από τους ξύλινους κίονες και κομμάτια τοίχων, κατασκευασμένα από λυγαριά και πηλό. 

Όταν δημιουργήθηκε η Όγδοη Ρωμαϊκή Λεγεώνα του Αυγούστου το έτος 69 μ.Χ. από τους στρατιώτες της Πρώτης Ιταλικής Λεγεώνας, το στρατόπεδο στην Novae ξαναχτίστηκε. Στα νέα κτίρια περιλαμβάνονται το αρχοντικό του εκατόνταρχου, κατάλοιπα του οποίου βρήκαν φέτος οι ερευνητές. Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με κονίαμα και χρώμα. Στις εγκαταστάσεις του κτιρίου περιλαμβάνεται ακόμη και μια πισίνα κολύμβησης. 

«Το κτίριο ήταν πολυτελώς εξοπλισμένο. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων και στη συνέχεια λεηλατήθηκε, βρήκαμε έπιπλα από ορείχαλκο, με τη μορφή εφαρμογών και ποδιών σε σχήμα άκρων λιονταριού, καθώς και σε πολύ καλή κατάσταση έναν μεγάλο μεταλλικό λύχνο», δήλωσε ο καθηγητής Dyczek. 


Λύχνοι που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, η μεγαλύτερη ανακάλυψη της φετινής περιόδου είναι τρία μοναδικά, λεπτοδουλεμένα χάλκινα ειδώλια. Το ένα απεικονίζει έναν ηθοποιό σε καθιστή στάση να τραγουδά, φορώντας μια κωμική μάσκα, ενώ οι άλλοι δύο - ομιλητές είναι ντυμένοι με toga. Τα ειδώλια χρονολογούνται από το 2ο αιώνα μ.Χ.. Ήταν διακοσμητικά πολυτελών επίπλων ή ενδεχομένως, ενός οικιακού ιερού. 

«Ευρήματα αυτού του είδους να είναι τόσο καλά διατηρημένα, είναι σπάνιο», δήλωσε ο καθηγητής Dyczek. 

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην Novae εδώ και 54 χρόνια. Κάθε χρόνο, η εργασία τους, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη ζωή των στρατιωτών δύο ιστορικά σημαντικών λεγεώνων – της Όγδοης Ρωμαϊκής Λεγεώνας του Αυγούστου και της Πρώτης Ιταλικής Λεγεώνας.







ΠΗΓΗ: http://erroso.blogspot.gr/2014/10/blog-post_71.html?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον