Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Η εγκεφαλική κατασκοπεία, ο παγκόσμιος κοριός Έσελον, το πρόγραμμα "Αστρικός Άνεμος"

ΤΙ ΚΟΡΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ * ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Πόσα ξέρω για σένα!

Μυστικές υπηρεσίες, συμμορίες, εμπορικές εταιρείες και χάκερς μέσα στο σπίτι σου, στον κομπιούτερ και το κινητό σου

Του ΝΙΚΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η πρώτη σκέψη είναι το κράτος. Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία οι πληροφορίες δεν ενδιαφέρουν μόνον τις μυστικές υπηρεσίες. Σε μια κοινωνία πληροφοριών, οι πρώτες που θέλουν να μάθουν τι σκέφτεσαι, τι ψωνίζεις και πού πας -όπως σε ρωτά αθώα ένα κοινωνικό δίκτυο- είναι οι εταιρείες. Υπάρχουν και οι «κακόβουλες» συμμορίες, που θέλουν να μάθουν τους κωδικούς καταρχήν από τις πιστωτικές σου κάρτες.

Μπορεί να είναι και ο κακόβουλος γείτονάς σου, ένας χάκερ ή μια τράπεζα, μια φαρμακοβιομηχανία ή μια ασφαλιστική που ενδιαφέρεται για την υγεία σου και σε τι κατάσταση είναι οι πνεύμονές σου! Ακόμα και τα κόμματα μελετούν καλά τι σκέπτεσαι προκειμένου να συντάξουν το πρόγραμμά τους και το λόγο του προέδρου, που τα τελευταία χρόνια, κατά διαβολεμένο τρόπο, καταλήγει στο σύνθημα «Πάμε!», «Πάμε μπροστά» ή «Πάμε όλοι μαζί!».

Τα κινητά και οι κομπιούτερ, τα κοινωνικά δίκτυα, παρέχουν εύκολες πληροφορίες για εμάς.

Οχι απαραίτητα για το τι γνώμη έχουμε για το καθεστώς. Τους είναι αδιάφορο. Κάποιοι θέλουν να ξέρουν τι σκεφτόμαστε, τι φοράμε, τι ψωνίζουμε, πού ήμασταν χθες βράδυ και πού πήγαμε διακοπές. Οσο εμείς κοιτάζουμε τα άστρα, μιλάμε στο κινητό, παίζουμε στο Ιντερνετ ή σερφάρουμε, κάποιοι κοιτάζουν από κει ψηλά εμάς. Ποιοι είναι; Τι θέλουν; Τι ξέρουν για εμάς;

Οσο η συζήτηση γίνεται για το αν η κάμερα ή το DNA μπορούν να συνεισφέρουν αποδείξεις σε μια δίκη και η Ευρώπη συζητά για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και τα «προσωπικά δεδομένα», περνάμε ταχύτατα στα «μεταδεδομένα», τους «digital ανακριτές», τους ψηφιακούς ιατροδικαστές, τις βιομετρικές ταυτότητες και τη «μετατεχνολογία».

Μέσα στο μυαλό μας
Τα τελευταία νέα αφορούν το spyware του μυαλού μας, την «εγκεφαλική κατασκοπία». Ηδη μερικοί ερευνητές στο Μπέρκλεϊ και την Οξφόρδη -μπορεί με επιστημονική αβεβαιότητα και φόβο μπροστά στα συμπεράσματά τους- ασχολούνται με την κατασκοπία του μυαλού σας. Ερευνητές στο Μπέρκλεϊ και την Οξφόρδη ασχολούνται με τη «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή». Από το 2009 μια εταιρεία, η NeuroSky, σε συνεργασία με την StarWars και το διανομέα παιχνιδιών Uncle Milton, σχεδιάζουν ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και εγκεφαλικά κύματα για να μετακινήσει μια μπάλα με ψηφιακή δράση υπολογιστή και εγκεφάλου. Με τη σκέψη.

Είναι βέβαια ένα διαδραστικό παιχνίδι, αλλά κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να διαβάσει κρυφά το μυαλό σας μαζί με το πότε γεννηθήκατε και τον κωδικό από το λογαριασμό στην τράπεζά σας. Το spyware για τον εγκέφαλό σας.

Από καιρό το όραμα της παρακολούθησης του πλανήτη μέσα από κάμερες υλοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα, αν εξαιρέσουμε το χαμένο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που διέλαθε της προσοχής δορυφόρων που μπορούν να διαβάσουν πληφοφορίες ακόμα και σε δύο ίντσες.

Το νέο όραμα αρχίζει σαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή που παίζεται σε απευθείας σύνδεση. Πιθανόν αύριο όλα να μπορούν να ελεγχθούν από ένα NeuroSky σύστημα, από μια κονσόλα. Που σημαίνει ότι κάποιος με μια κίνηση στο μέλλον -αν δεν συμβαίνει ήδη- μπορεί να ελέγξει εκατομμύρια μυαλά σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο.


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑ (NSA) ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ, ΑΝΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
www.Εσελον, ο παγκόσμιος κοριός

Το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από 52 δορυφόρους και 25 επίγειες βάσεις. Μία από αυτές υπάρχει στην Κύπρο και στο όρος Τρόοδος.

Ηδη από το 2008 το πρόγραμμα «Αστρικός Ανεμος», που αποκάλυψε το περιοδικό «Wired», άρχισε να παρακολουθεί 320 εκατ. κλήσεις την ημέρα


Ο παγκόσμιος «κοριός» ονομάζεται «Εσελον». Εργάζεται για την NSA, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή παρακολουθεί τα πάντα. Σταθερά και κινητά τηλέφωνα, φαξ, τέλεξ, SMS και δορυφορικές μεταδόσεις -οτιδήποτε χρησιμοποιεί ρεύμα ή παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από 52 δορυφόρους και 25 επίγειες βάσεις. Μία από αυτές υπάρχει στην Κύπρο και στο όρος Τρόοδος. Πιθανόν να υπάρχει και ένα κάτοπτρο στα ορεινά της Αταλάντης, μια περιοχή κυνηγότοπο για... μπεκάτσες. Το μόνο βέβαιο είναι πως εκεί εδρεύει εταιρεία σεκιούριτι με πελάτες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Διαθέτει δορυφορικές εγκαταστάσεις και συστήματα κεντρικής κεραίας, ένα ιδιόκτητο σταθμό λήψης σημάτων και στόλο οχημάτων GPS για εντοπισμό αυτοκινήτων, σκαφών, ανθρώπων και ζώων.

Το σύστημα «Εσελον» χρησιμοποιεί προχωρημένους αλγόριθμους για να εντοπίζει την ταυτότητα των πηγών του. Μπορεί να σαρώσει έως και 10.000 φωνές. Χρειάζεται μόλις 3 δευτερόλεπτα για ανάλυση και ταυτοποίηση της συνομιλίας. Το «Εσελον» δημιουργήθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σαν μια εφαρμοσμένη από το 1947 ιδέα για την παρακολούθηση της Σοβιετικής Ενωσης και των δορυφόρων της. Ηταν η εποχή που άρχιζε τη δράση της η νέα αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, η CIA. Σήμερα χρησιμοποιείται για βιομηχανική κατασκοπία, υποτίθεται.

Η παρέμβαση στην οικονομία είναι πιο αποτελεσματική και έχει τον ίδιο στόχο με τις δικτατορίες που λερώνουν με αίμα και κοστίζουν πολύ. Η οικονομική απειλή γεννά υποτακτικούς υπηκόους πρόθυμους για όλα, προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν χρειάζεται κάποιος να δέρνει, να φυλακίζει και να απειλεί με τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» ως απειλή της ευημερίας. Το σπίτι, η ασφάλεια, η οικογένεια, η ευημερία απειλούνται χωρίς να χρειάζονται κομμουνιστές. Φυσικά υπάρχουν άλλοι εχθροί της δημοκρατίας, αλλά το βασικό όπλο είναι ο φόβος. Η απειλή ότι θα τα χάσουμε όλα μάς κάνει να αποδεχθούμε ένα μικρό περιορισμό των, άλλωστε, «άχρηστων» -μπροστά στον κίνδυνο να μην έχουμε ψωμί- ελευθεριών.

Η μαζική «ενοποιημένη» κοινωνία δεν προβάλλει πια ως όραμα κομμουνιστικό. Είναι η ίδια η «αυτοκρατορία» που μας εξισώνει -απαλλαγμένους από δικαιώματα- και μας ενοποιεί ενώπιον του κινδύνου. Του εχθρού. Μοιάζει παράλογο, αλλά είναι δοκιμασμένο. Προκειμένου η πλανητική εξουσία να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες, πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για εμάς.

Από το αρχείο της NSA
Η National Security Agency (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) των ΗΠΑ για λόγους αυτοπροστασίας δίνει συχνά παραπλανητικές πληροφορίες. Οπως σε ένα σωστό «ατύχημα» ή σε μια -συνήθως κρατική- τρομοκρατική ενέργεια. Πέρα από τις εναλλακτικές λύσεις διαφυγής και τις εφεδρείες, θα πρέπει να υπάρχουν και μερικοί μάρτυρες για να παραπλανήσουν τις έρευνες.

Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, το Κογκρέσο πέρασε νόμους, ώστε να μην χρειάζονται πλέον χρονοβόρες συζητήσεις για να μπορούν να μπουν στο σπίτι σου. Το κυριότερο, οι ΗΠΑ πίεσαν τις εθνικές «τοπικές» κυβερνήσεις να συνεργασθούν. Ο πλανήτης είναι ελεγχόμενος. Το επόμενο στάδιο είναι η χαρτογράφηση του Διαστήματος. Μόνο αφελείς μπορεί να αναρωτιούνται τι συνέβη στο Μαλαισιανό αεροσκάφος ή τι συνέβη με το ελληνικό ελικόπτερο -που μπλόκαρε το ηλεκτρονικό σύστημα- πριν πέσει στα Ιμια.

Το 2013, στο Μπλάφντεϊλ της Γιούτα, ένα οχυρωμένο συγκρότημα κτηρίων με ηλεκτρονικές αποθήκες -μεγέθους 1 τρισ. τεραμπάιτ- ταξινομεί δύο εκατομμύρια συνδιαλέξεις το λεπτό και τις θέτει στη διάθεση της NSA. Ηδη από το 2008 το πρόγραμμα «Αστρικός Ανεμος», που αποκάλυψε το περιοδικό «Wired», άρχισε να παρακολουθεί 320 εκατ. κλήσεις την ημέρα. Από το αρχηγείο της NSA στο Μέριλαντ, συνδυάζοντας πληροφορίες από διάφορες βάσεις δεδομένων της υπηρεσίας, αποθηκεύονται τα πάντα στις τεράστιες αποθήκες πληροφοριών. Οταν ένα όνομα μπει στο σύστημα, όλες οι πληροφορίες γι' αυτό είναι στη διάθεση των «ερευνητών». Μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα από ένα και μόνο στοιχείο, που μπορεί να μην είναι καν το όνομα του υπόπτου ή δράστη, η υπηρεσία μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι, πού γεννήθηκε, τι συνήθειες έχει, από ποιο σχολείο αποφοίτησε και φυσικά το ποινικό του μητρώο, τη φορολογική του κατάσταση και τις τηλεφωνικές κλήσεις ή την «ηλεκτρονική ζωή του».

Αποτελεί παρωνυχίδα το αν κάποιος είναι αθώος ή αν το σύστημα έκανε κάπου λάθος. Στο Γκουαντάναμο δεν βρίσκονται απαραίτητα κατάδικοι, αλλά ύποπτοι που περιμένουν χρόνια να δικαστούν. Η νέα εποχή εξισώνει τον ύποπτο με τον ένοχο για λόγους ασφαλείας, έως ότου μια μετατεχνολογική εποχή θα επιτρέψει την προληπτική παρέμβαση στη σύλληψη των εν δυνάμει εγκληματιών, μια πρακτική που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται εν σπέρματι και στην Ελλάδα με τις περίφημες πια προληπτικές συλλήψεις και τις μυστηριώδεις απαγωγές υπόπτων από τη CIA ανθρώπων για τους οποίους δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι ήταν, γιατί τους πήραν και τι απέγιναν.

Από καιρό πια ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα ελέγχου και καταστολής -με συνεργασία πολλών μυστικών υπηρεσιών απ' όλο τον κόσμο, παραγκωνίζοντας τη Δικαιοσύνη, ακόμα και την κυβερνητική εξουσία- βασίζεται στην πρόληψη με βάση τις πληροφορίες. Το νέο κράτος, απαλλαγμένο από τις «εμμονές» περί ατομικών ελευθεριών, προτάσσει όλο και πιο πολύ το «συλλογικό συμφέρον». Ο πολίτης, όταν περνά από έλεγχο στο αεροδρόμιο, είναι ύποπτος. Με τη «θέλησή του». Τα «μέτρα ασφαλείας» μαζί με άλλα, όπως π.χ. η απαγόρευση του καπνίσματος για λόγους υγείας, έχουν ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Το κράτος-πατέρας ή «Μεγάλος Αδελφός» αντιμετωπίζει τον πολίτη ως ανώριμο υπήκοο υπό κηδεμονία.

Οταν διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα σ' αυτούς που παρακολουθούνται είναι η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία, μια ομάδα ακτιβιστών καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Παρεμβολών στο Εσελον. Είναι η 21η Οκτωβρίου. Την πρώτη φορά οι ακτιβιστές αντάλλασσαν μηνύματα με λέξεις-κλειδιά, π.χ. Ομπάμα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, NASA, όπλο, πιστόλι, καλάσνικοφ, Στέιτ Ντιπάρμεντ κ.λπ. Υστερα από ένα χρόνο ερευνών, το 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια έκθεση 138 σελίδων διαπίστωσε ότι το Εσελον πράγματι υπήρχε! Οταν οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να δουν εγκαταστάσεις του συστήματος, οι επικεφαλής της CIA και της NSA τους το απαγόρευσαν.

Αν και η Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας των Δεδομένων είχε αντιρρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε το 2005 να καταγράφονται από όλες τις εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, και να κρατείται αρχείο μέχρι 48 μήνες, οι τηλεφωνικές συνομιλίες, ο αριθμός τηλεφώνου και συσκευής, οι διευθύνσεις Ιντερνετ και το όνομα του χρήστη.

Οι τρομοκράτες και οι ληστές εντοπίζονται εύκολα και η ηλεκτρονική αστυνομία εντοπίζει διαρκώς διακινητές πορνογραφικού υλικού. Από την άλλη πλευρά, μόνο ένας αφελής θα πιστέψει πως οι Αρχές έχουν στα χέρια τους μόνο τις νόμιμες παρακολουθήσεις και υποκλοπές. Ή πως οι τρομοκράτες και ληστές στο μέλλον θα χρησιμοποιούν τέτοια μέσα επικοινωνίας και θα κυκλοφορούν με τσιπάκια όπως οι επιτηρούμενες αγελάδες. Το ενδεχόμενο μιας ιδιωτικής και μάλιστα παγκόσμιας αστυνομίας είναι ορατό, αν δεν υπάρχει ήδη.

Ο καθηγητής Κρυπτογραφίας του ΜΙΤ, Phil Zimmerman, έχει παρατηρήσει πως στο τέλος του δρόμου για την προστασία του κράτους από τις «ατομικές ελευθερίες» η μάχη μεταξύ εγκλήματος και κράτους, απλώς θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο και το θύμα θα είναι ο απλός πολίτης:

«Αν η ιδιωτική ελευθερία γίνει παράνομη, τότε μόνο αυτοί που κινούνται εκτός νόμου θα μπορούν να απολαμβάνουν αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε σαν ατομικό δικαίωμα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας διαθέτουν τα καλύτερα προγράμματα κρυπτογραφίας. Το ίδιο και το οργανωμένο έγκλημα, οι στρατιωτικοί και οι μεγάλες εταιρείες. Μονάχα οι απλοί πολίτες και οι πολιτικές-κοινωνικές οργανώσεις δεν έχουν ασφαλείς επικοινωνίες».

«Το περιεχόμενο των e-mails είναι ακριβώς όπως τα εσώρουχα στο συρτάρι σας, ερωτικά γράμματα, λογαριασμοί, ταξιδιωτικά σχέδια και άλλα προσωπικά στοιχεία» θα γράψει το «ΤΙΜΕ». «Μόνο που με την επιτήρηση από το Διαδίκτυο, ποτέ δεν ξέρουμε πότε και αν μπήκε η αστυνομία στο σπίτι μας και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε». Φυσικά, όπως θα πει η αστυνομία, αν δεν είστε παράνομος δεν έχετε τίποτα να φοβάστε. Αλλά τι θα συμβεί αν δεν είστε παράνομος, αλλά κάποιος κρίνει πως είστε;

Από τη γενική αρχή «καλύτερα εκατό ένοχοι ελεύθεροι παρά ένας αθώος στη φυλακή», το δυτικό νομικό και αστυνομικό σύστημα εφαρμόζει την αντίληψη «καλύτερα εκατό αθώοι στη φυλακή και εκατομμύρια ύποπτοι, παρά ένας ένοχος ελεύθερος». Ολο το αξιακό σύστημα της «δίκης» έχει καταρρεύσει. Τα μέσα ενημέρωσης που δικάζουν και καταδικάζουν δεν ενδιαφέρονται για αθώους, αλλά για ενόχους, υπόπτους και «αδίστακτους κακοποιούς». Το τι είναι δημόσιος χώρος και τι ιδιωτικός είναι υπό αίρεση, καθώς το σπίτι μας έπαψε να είναι άσυλο. Οι διωκτικές αρχές δεν χρειάζεται καν να παραβιάσουν τις πόρτες. Δεν είμαστε βέβαια όλοι ένοχοι, αλλά ύποπτοι.

Η συζήτηση για τη μυθοποίηση της αδιάψευστης μαρτυρίας μιας κάμερας ή του DNA δεν έχει αρχίσει ακόμα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει γνωμοδοτήσει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τήρηση για απεριόριστο χρονικό διάστημα των γενετικών αποτυπωμάτων ούτε για τους καταδικασθέντες. Παρ' ότι θεωρητικά η λειτουργία τράπεζας DNA, χωρίς την εποπτεία της ανεξάρτητης αρχής, είναι αντισυνταγματική, η αστυνομία στις Σκουριές κάνει «τυφλές προσαγωγές» για να πάρει βίαια DNA από «υπόπτους». Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε ότι η αστυνομία έχει το δικαίωμα να λαμβάνει δείγμα γενετικού υλικού υπόπτων, χωρίς τη θέλησή τους.

Μέσα σε λίγα χρόνια οι κάμερες νομιμοποιήθηκαν. Οι «κοριοί» είναι μάρτυρες. Τα μικρόφωνα, οι πομποί είναι οι νέοι θεοί της πρώην «ακροαματικής» διαδικασίας. Μπορεί και οι ψευδομάρτυρες που δεν χρειάζεται να ορκιστούν στο «ιερό ευαγγέλιο». Είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της επίσης «ιερής» τεχνολογίας. Χάρη στις αποκαλύψεις από έγγραφα μυστικών υπηρεσιών ή δημοσιεύματα ξέρουμε πια τι σημαίνει το πρότζεκτ «Κυριαρχία του Διαδικτύου» -που αποκάλυψε ο Σνόουντεν- ή «Τέμπορα» που αποκάλυψε ο «Guardian». Η επόμενη φάση της παγκόσμιας οργανωμένης κοινωνίας της πληροφορίας είναι όχι να καταστέλλει, αλλά να προλαμβάνει το έγκλημα ή την εξέγερση, από «εν δυνάμει εγκληματίες»!

Τα καλώδια που μεταφέρουν gigabytes πληροφοριών για e-mails, ιστοσελίδες, μηνύματα και τηλέφωνα, έγιναν ορατά. Η παρακολούθηση του Ιντερνετ γίνεται από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου στην Κύπρο. Οι βρετανικές βάσεις φαίνονται στο Google Earth. Είναι μια συστάδα κτηρίων, πολλά δορυφορικά πιάτα και ένα μεγάλο σύστημα κεραιών. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε 195 χώρες και τοποθεσίες. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα. Πιθανόν να πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο τρόπο παρακολούθησης, όσο κι ο χαφιές με την εφημερίδα. Οι νέες έρευνες αφορούν τεχνολογία με παλμούς, βιομετρικές ταυτότητες, κατασκόπους εγκεφάλου και τράπεζες πληροφοριών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά, ακόμα και «διαπαιδαγωγικά».

Η BND απασχολεί 6.500 άτομα και ξόδεψε 500 εκατ. ευρώ μόνο το 2012 για να συλλέξει πληροφορίες για «απειλές κατά της δημόσιας τάξης». Ο κόμβος για τον έλεγχο των δεδομένων, η DE-CIX, βρίσκεται στη Φρανκφούρτη. Μέσω αυτού -του μεγαλύτερου στην Ευρώπη- η BND με ειδικά γραφεία ελέγχει e-mails, τηλεφωνήματα, Skype συνομιλίες και μηνύματα κειμένου που ρέουν από περιοχές, όπως η Ρωσία, η Σομαλία, χώρες της Μέσης Ανατολής, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γεμμανίας συλλέγει νόμιμα, αλλά κρυφά, με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού -«Bundestrojaner» ή Federal Trojan Horses- που μοιράζεται με αμερικάνικες και άλλες υπηρεσίες που μπορεί να έχουν ονόματα όπως «Τα Πέντε Μάτια». Φυσικά δεν μοιράζονται τα πάντα, κι όπως έδειξε το πρόσφατο περιστατικό με την παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ, οι Σύμμαχοι όταν δεν παρακολουθούν τον πλανήτη, υποκλέπτουν ο ένας τις συνομιλίες του άλλου.

Η παρακολούθηση Καραμανλή - Μεντβιέντεφ
Τον Απρίλιο του 2009, Αμερικανοί πράκτορες που είχαν εγκατασταθεί στη Βρετανία ήξεραν τα πάντα για τις απόρρητες συνομιλίες του τότε προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Οι πράκτορες μετείχαν στη σύνοδο των G20 στο Λονδίνο και είχαν φτιάξει ένα «ίντερνετ καφέ» μαϊμού.

Το 2008, πράκτορες της FSB αποκαλύπτουν ότι ο Ελληνας τότε πρωθυπουργός παρακολουθείται και από τους ίδιους όταν τον προειδοποιούν για το σχέδιο δολοφονίας του στη Νέα Μάκρη. Οι συνομιλίες του Κώστα Καραμανλή με τον Πούτιν και τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ για θέματα ενεργειακής συνεργασίας, μάλλον γινόταν σε διεθνή ακρόαση. Ή τουλάχιστον σε τριεθνή.

Οι πράκτορες είχαν τον ίδιο εξοπλισμό με αυτόν του «ίντερνετ καφέ» μαϊμού. Οι Ρώσοι προφανώς είχαν καταφύγει στην τεχνική «κοριός πάνω στον κοριό». Κι έτσι εντόπισαν δύο μυστηριώδεις πράκτορες που επιχείρησαν να συλλάβουν, αλλά εκείνοι διέφυγαν. Είχαν μαζί τους ένα τηλεχειριστήριο κι έναν χάρτη, γεγονός που δημιούργησε το σενάριο για απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή.

Το 2010, επί υπουργίας του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας» κατά παντός υπευθύνου.

Ενα κινητό που εντοπίστηκε ότι έκανε παρακολουθήσεις αγοράστηκε από ξένη πρεσβεία από την Ακτή Μιαούλη του Πειραιά. Η κάρτα SIM με άλλες τρεις αγοράστηκε με ψευδή στοιχεία. Η Τρίτη Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ ερεύνησε το θέμα και προσπάθησε από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος να εντοπίσει αυτό το πρόσωπο. Αλλά εκείνο συμπεριφέρθηκε σαν να γνώρισε την ύπαρξη των καμερών ασφαλείας. Το πρόσωπό του δεν αναγνωρίστηκε, αφού δεν κοίταξε ποτέ την κάμερα, σαν να γνώριζε πού βρισκόταν.

Το σχέδιο «Πυθία» με στόχο τον Καραμανλή δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τα έγγραφα της ΕΥΠ που βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης μιλούν για «άγνωστα κέντρα» και «σχέδια αποσταθεροποίησης» της χώρας με στόχο τον Ελληνα πρωθυπουργό που ήταν σε «διακριτική παρακολούθηση» αλλά στενή.

Οπως σε όλα τα αστυνομικά και κατασκοπευτικά έργα, πρέπει να εξετασθούν τόσο η «μπλόφα» όσο και το ενδεχόμενο να οργανώθηκε μια απόπειρα για να αποδοθεί σε άλλους. Αλλά είναι βέβαιο πως οι στενές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας απετράπησαν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά παραιτήθηκε, πηγαίνοντας για εκλογές.

Φαίνεται πως όλα συνδέονται σε ένα σενάριο συνωμοσίας που είναι αληθινό. Η παρακολούθηση του Ρώσου πρωθυπουργού, οι πράκτορες στη Νέα Μάκρη, ακόμα και η δολοφονία ή αυτοκτονία του στελέχους εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Μερικοί πιο ευφάνταστοι θα δουν πως οι πτώσεις αεροπλάνων γίνονται σε περιοχές με ραντάρ. Κι άλλοι, πως όλα αυτά είναι θεωρίες για να μας τρομάξουν.

Δεν μας ψεκάζουν -όχι όλους τουλάχιστον- αλλά μας παρακολουθούν. Κάθε μέρα.


ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Τα εν οίκω, εν Facebook

Το να είσαι logged on σε κάποια από τα «σόσιαλ νέτγουορκ» δίνει πρόσβαση σε πολλά από αυτά που κάνεις στο PC σου, γι' αυτό το αμερικάνικο κράτος έχει απαγορεύσει τη διανομή και χρήση κάποιων αλγόριθμων κωδικοποίησης και κρυπτογραφήσεις που είναι δύσκολο να διαρραγούν

Το Facebook, η Google και η Microsoft συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, επικοινωνίες και στοιχεία «στόχων». Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αφενός μεν οι αμερικάνικες υπηρεσίες -που πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ- μπορούν να υποκλέψουν τα κοινωνικά δίκτυα.


Το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στα πάντα. Ποιους έχεις πάρει τηλέφωνο, ποια sites έχεις επισκεφτεί. Υπάρχουν διασυνδέσεις - διεπαφές που μπορούν να επιλέγουν πληροφορίες και κλήσεις που μπορούν να ανακατευθύνουν σε κέντρα παρακολούθησης. Η κίνηση στο Ιντερνετ είναι εύκολο να αναλυθεί, όσο και το να ανακτηθούν σβησμένα δεδομένα από ένα π.χ. πεταμένο κινητό. Το Εσελον είναι πλατφόρμα που έχει έναν τέτοιο ρόλο. Αλλά είναι σημαντική και η πληροφορία που προέρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα. Το να είσαι logged on σε κάποια από τα «σόσιαλ νέτγουορκ» δίνει πρόσβαση σε πολλά από αυτά που κάνεις στο PC σου.

Αν, π.χ., είσαι στο Amazon ή το FB, θα δει την επόμενη μέρα διαφήμιση σ' αυτό που κοίταζες!

Οι πιο «χοτ» τεχνολογίες είναι σήμερα αυτές που χρησιμοποιούν Raw δεδομένα σαν Data Mining, Big Data Processing σε έναν εξελισσόμενο χώρο επεξεργασίας της πληροφορίας με στόχο την εμπορική αξιοποίηση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που λέγεται Forensic Processing -την ψηφιακή ιατροδικαστική έρευνα που χρησιμοποιεί υπολογιστές και κινητά. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους για να ανακτήσουν ψηφιακές αποδείξεις σε μέσα που κατασχέθηκαν.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται πως έχει χρησιμοποιηθεί σε υποθέσεις όπως αυτές του Μαζιώτη ή της Χρυσής Αυγής ή σε υποθέσεις κοινού εγκλήματος. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αστικές υποθέσεις όπως η περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Τα δεδομένα -ακόμα κι αν έχουν σβηστεί- μπορούν να ανακτηθούν και να αποτελούν digital αποδείξεις είτε πρόκειται για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, chat logs, φωτογραφίες, περιήγηση στο Διαδίκτυο, είτε για ολόκληρα έγγραφα. Αν εντοπιστεί ένα διαγραμμένο αρχείο μπορεί να ανακατασκευαστεί. Οι πληροφορίες αναλύονται, τα γεγονότα και οι ενέργειες ανακατασκευάζονται ακόμα και με λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό.

Μεταδεδομένα
Οι digital ερευνητές είναι οι «ιατροδικαστές» και ανακριτές του μέλλοντος. Οι εμπειρογνώμονες των «μεταδεδομένων». Σε μια υπόθεση τρομοκρατίας στην Ελλάδα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι το στοιχείο μεταφέρθηκε από αλλού, αλλά στην περίπτωση του Αγγελου Θεοφίλου, το γενετικό -και όχι ψηφιακό- υλικό ήταν ένα... καπέλο. Η φράση «θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί» θα πρέπει πλέον να μετατραπεί «θα σε τυλίξω σε ένα byte» ή «σε ένα data».

Με πολλή χαρά η ελληνική ηλεκτρονική αστυνομία ανακοίνωσε πρόσφατα πως εντόπισε χίλιους παιδόφιλους. Ωστόσο, γνώστες της μετατεχνολογίας εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν κάποιος που κατεβάζει υλικό από το Ιντερνετ το διακινεί κιόλας. Πολύ περισσότερο η τρομακτική δύναμη της πληροφορίας, που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί, βρίσκεται στα χέρια κρατικής, συμμοριακής ή ιδιωτικής σκευωρίας.

Τα δικαστήρια δέχονται τη δύναμη των ψηφιακών αποδείξεων πότε από βιασύνη και πότε από αμηχανία. Ο δικαστής είναι ανίσχυρος απέναντι σε έναν κομπιουτερά της μετατεχνολογίας. Η νομοθεσία δεν έχει ακόμα ανακαλύψει την έννοια της ψηφιακής πλάνης. Η έννοια της απόδειξης στη δίκη θα πρέπει να ξανασυσταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις, που αποδέχονται έπειτα από πιέσεις και οι σύμμαχοι, για συνοπτικές δίκες από επιτροπές, χωρίς την έγκριση από κοινοβούλιο ή τα κοινά δικαστήρια.

Η «ιατροδικαστική» ψηφιακή έρευνα μπορεί να γίνει κάλλιστα από εξωνομικά κυκλώματα που μπορούν να ανακτήσουν από ένα κινητό ή ένα λάπτοπ -που έχει χαθεί ή έχει κλαπεί- πληροφορίες ακόμα κι αν ο χρήστης τις έχει σβήσει. Αν και οι εταιρείες θα το αρνηθούν, υπάρχουν όλο και περισσότερα σημαντικά κενά ασφάλειας. Ενας κλέφτης, «δανειστής» ή απλώς εισβολέας μπορεί να ανακτήσει ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε τράπεζες. Κι έτσι η κλοπή ενός κινητού στο μέλλον μπορεί να δημιουργήσει σε ανύποπτους πολίτες, απέναντι σε μια καχύποπτη αστυνομία, περισσότερους μπελάδες από όσους μια κλεμμένη μοτοσικλέτα ή μια χαμένη ταυτότητα.

Μια φωτογραφία είναι μια εικόνα, αλλά μια εικόνα δεν είναι φωτογραφία. Η βιντεοκάμερα δείχνει έναν ληστή ή τρομοκράτη με εκείνα τα ρούχα, τα παπούτσια, το ύψος. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ένας πολιτικός της Αριστεράς έπεσε θύμα εκβιασμού από «αλήτη-ρουφιάνο-δημοσιογράφο», κατέστησε σαφές πως αύριο η εικόνα μας θα γίνει απειλή για τις ατομικές ελευθερίες.

Η δημοσιότητα ήταν πάντα μια απειλή. Στη γνωστή ιστορία του Κάφκα όπου κάποιος χάνει την ταυτότητά του, αλλά ο αστυνομικός δεν του την παραδίδει χωρίς ταυτότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε νέα πλάνα. Στο μέλλον, όπου δεν θα πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε αυτό που είμαστε, αλλά αυτό που λέει η εικόνα ή δείχνει η κάμερα πως «πρέπει» να είμαστε.

Ολη η ζωή σου σε ένα τσιπάκι

Ενας έξυπνος μετρητής στο ρολόι της ΔΕΗ, η στενή παρακολούθηση του τηλεφώνου, κάμερες και κοριοί, αλλά και τα «κύματά» μας μπορούν να δώσουν όλες τις πληροφορίες για εμάς. Τα Wi Fi είναι οι σύγχρονοι χαφιέδες για όσα δεν δώσαμε μόνοι μας στο Facebook

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με ειδικά τμήματα σήμερα παρακολουθεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλα όσα διακινούνται στο Διαδίκτυο. Ενημερωτικά sites, μπλογκ, ιντερνετικές εφημερίδες και δημοσιογράφους. Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία ΔΗΜΕ. Το 2011 -σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών- υπεβλήθησαν νομίμως και εκδόθηκαν 9.726 βουλεύματα για παρακολουθήσεις υπόπτων για εγκλήματα, ληστείες, φόνους, διακίνηση ναρκωτικών.


Οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξήθηκαν από 2.634 το 2012 σε 4.141 το 2013. Η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ όμως παρακολουθούν καθημερινά πάνω από 50.000 πολίτες.

Από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ γίνεται σαφές ότι αν οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν εχθρούς της δημόσιας τάξης και κοινούς εγκληματίες, οι τράπεζες παρακολουθούν δανειολήπτες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και φαρμακοβιομηχανίες εν δυνάμει ασθενείς -και πιθανούς νεκρούς, που δεν θέλουν να ασφαλίσουν. Οι εταιρείες πώλησης δεδομένων ενδιαφέρονται για όλους και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τις πολιτικές μας σκέψεις και όχι μόνον.

Πολλοί σχεδιάζουν την Κάρτα Πολίτη, με την οποία οι ίδιοι θα μεταφέρουμε τις πληροφορίες που μας αφορούν πέρα από το όνομά μας, τον τόπο γέννησης και την ομάδα αίματος. Ακόμα κι ένα χαρτονόμισμα που μεταφέρουμε είναι δυνατόν να μεταφέρει με tags πληροφορίες για εμάς, όπως πού βρισκόμαστε ή τι αγοράζουμε και ποια προϊόντα μας ενδιαφέρουν. Φυσικά ένας συνδυασμός των πληροφοριών του χαρτονομίσματος με τον κωδικό του προϊόντος αποκαλύπτει άνετα τι τρώμε, τι φοράμε, πόσα χρήματα έχουμε.

Η χρήση παλμών μπορεί να διαπεράσει τον τοίχο διαβάζοντας τα μηνύματα που επιστρέφουν από κει έπειτα από έναν «ηλεκτρονικό πυροβολισμό». Ενα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, το Cougar 20, μπορεί να ανιχνεύει την κίνηση μέσα από τους τοίχους πολύ καλύτερα από την... παραδοσιακή μέθοδο του ποτηριού και να «διαβάσει» ακόμα και την αναπνοή μας.

Το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούμε, μπορεί να δώσει πληροφορίες για εμάς ώστε να μη χρειάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να αναλύει, όπως κάνει ακόμα, τα... σκουπίδια μας. Το τι φάγαμε, πιθανές συνήθειες, ασθένειες, ακόμα και σχισμένα έγγραφα μπορούσαν να διαβαστούν στον σκουπιδοτενεκέ.

Σχεδόν όλοι οι τρομοκράτες έχουν δώσει οι ίδιοι στοιχεία για τη ζωή και τα σχέδιά τους. Κάποιος εντοπίστηκε επειδή είχε ξεχάσει να πληρώσει τα κοινόχρηστα. Κάποιος άλλος επειδή δήλωσε το όνομα ενός άλλου στο μισθωτήριο. Το Taxis κινητοποιήθηκε για να βρεθεί μια γιάφκα.

Το μισό κατηγορητήριο για τη Χρυσή Αυγή στηρίζεται στους υπολογιστές των ηγετών της. Ενα άλλο μέρος στα κινητά και τα SMS τους. Φυσικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωρίζει περισσότερα πράγματα για εμάς από όσα καταθέτει στο δικαστήριο, επειδή δεν θέλει να αποκαλύψει τα μέσα που χρησιμοποιεί. Ενας έξυπνος μετρητής στο ρολόι της ΔΕΗ, η στενή παρακολούθηση του τηλεφώνου, κάμερες και κοριοί, αλλά και τα «κύματά» μας μπορούν να δώσουν όλες τις πληροφορίες για εμάς. Τα Wi Fi είναι οι σύγχρονοι χαφιέδες για όσα δεν δώσαμε μόνοι μας στο Facebook. Ο παραδοσιακός χαφιές με την εφημερίδα που κάθεται στο διπλανό τραπέζι και σηκώνεται μαζί μας ή τη στήνει έξω από το σπίτι δεν υπάρχει πια. Ούτε τα ταξί, οι ανεξήγητοι λαχειοπώλες στο δάσος και οι περιπτεράδες πληροφοριοδότες που γνωρίζουν για εμάς τι καπνίζουμε, τι αγοράζουμε και τι εφημερίδες διαβάζουμε. Κυρίως γιατί δεν διαβάζουμε πια εφημερίδες.

Ο σύγχρονος χαφιές είναι αόρατος. Κρυμμένος πίσω από καλώδια, χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και ωκεανούς πέρα από το σπίτι μας, μελετά τα e-mail, τα SMS και τα πονηρά sites που επισκεπτόμαστε. Μπορεί και να στήνει τέτοια sites, φόρουμ και «ίντερνετ καφέ» ή να βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο ενός φίλου μας στα social media. Μπορεί να μην εργάζεται για το κράτος αλλά για κάποια εμπορική εταιρεία ή για αυτές που πουλάνε πληροφορίες για εμάς.

Το γερμανικό δίκτυο Ultimaco συγκεντρώνει και αποθηκεύει 100.000 δεδομένα το δευτερόλεπτο. Η ζωή μας όλη σε ένα τσιπάκι. Είμαστε έκθετοι σε αδιάκριτους κατασκόπους που μπορεί να είναι «δημοσιογράφοι» -ρουφιάνοι και αλήτες-, δημοσκόποι, έμποροι, τράπεζες, ακόμα και αριστερά κόμματα που θέλουν να γνωρίζουν τι πιστεύουμε κι αν λέμε ψέματα στο Facebook και τις δημοσκοπήσεις.


ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΙΝΗΤΟΙ ΣΠΙΟΥΝΟΙ
Κάποιος ξέρει πού ήσουν χθες βράδυ

Τα smartphones είναι σπιούνοι. Ξέρουν τα πάντα για τα e-mails σου, τους κωδικούς πρόσβασης, τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι, τα κείμενα που γράφεις, αυτά που σκέφτεσαι και αυτά που πρόκειται να σκεφθείς! Κάποιος από μακριά μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει εν αγνοία μας τη βιντεοκάμερα, τη φωτογραφική μηχανή ή το μικρόφωνο.

Πιθανόν να ζούμε ακόμα, σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο, την εποχή της αθωότητας. Οταν μια μαθήτρια στις ΗΠΑ έλαβε μέσω e-mail δύο γυμνές της φωτογραφίες, κατέφυγε στην αστυνομία. Το FBI κατάφερε να εντοπίσει έναν συμμαθητή της που είχε στον υπολογιστή του ένα λογισμικό που του επέτρεπε να κατασκοπεύει κυρίως γυναίκες.

Αν και ένα φωτάκι ανάβει όταν η κάμερα είναι σε χρήση, ένας χάκερ ή το FBI μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα χωρίς να ανάψει το φωτάκι. Από έναν φορητό υπολογιστή, που έχει μια ενσωματωμένη κάμερα, είναι δυνατόν κάποιος -η κυβέρνηση ή ένας κακόβουλος 19χρονος- να κατασκοπεύσει τον ιδιοκτήτη ανά πάσα στιγμή.

Αν και η Apple δηλώνει πως έχει σχεδιασθεί για να μην μπορεί να συμβεί αυτό, το 2008, τα προϊόντα της Apple που δημιουργήθηκαν, είχαν μια «διεμπλοκή υλικού» ανάμεσα στην κάμερα και τη λυχνία, για να εξασφαλιστεί ότι η κάμερα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς προειδοποίηση. Τον Απρίλιο του 2011 δύο ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κινητά τηλέφωνα iPhone και οι ταμπλέτες iPad της Apple με λειτουργικό σύστημα iOS4 καταγράφουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο κάτοχός τους και τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει, και τα αποθηκεύουν σε κρυφά αρχεία. Η παρακολούθηση γίνεται με συσκευές καταγραφής της διαχέουσας ακτινοβολίας, που εκπέμπει το πληκτρολόγιο! Οταν γράφουμε κάτι στον υπολογιστή, στέλνουμε ένα μήνυμα που το σύστημα καταγράφει και ένα κέντρο μπορεί να διαβάσει το πλήκτρο που πατήθηκε.

Το ότι η μπαταρία είναι ζεστή ενώ το τηλέφωνο είναι κλειστό, είναι μια ένδειξη ότι το τηλέφωνο παρακολουθείται. Μπορεί ξαφνικά να αναβοσβήνουν τα πλήκτρα ή να ανάβει μόνη της η οθόνη. Φυσικά και οι ασυνήθιστοι ήχοι μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιος κρυφακούει.

Το μεγαλύτερο και κατά κάποιον τρόπο «εθελοντικό» φακέλωμα γίνεται μέσω των social media, με πρώτο το Facebook. Περίπου ένα δισ. «φίλοι» είναι φακελωμένοι. Τα cookies στον browser σας καταγράφουν την κάθε φορά που επισκέπτεστε μια άλλη ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το κουμπί Facebook Like ή άλλο plugin του Facebook.

Τι ώρα, πότε, πού. Το όνομά σας, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους φίλους και όλα τα άλλα δεδομένα του προφίλ σας στο Facebook.

Το Facebook υποτίθεται ότι διατηρεί αρχεία καταγραφής των τελευταίων 90 ημερών των δραστηριοτήτων σας. Με ιδιαίτερη επιμονή ο «Μεγάλος Φίλος» θέλει να ξέρει πώς αισθάνεσθε, τι σκέφτεσθε, τι ταινίες και ποια βιβλία σας αρέσουν. Γιατί; Ποιος θέλει να ξέρει τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις, την ιδεολογία και τα «πιστεύω» σας ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και ποια ομάδα υποστηρίζετε;


Ο ΧΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΣΑΣ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΣ
Ο τρίτος άνθρωπος ανάμεσά μας

Το 1890, ο Louis Brandeis υποστήριξε ότι η εκτύπωση μιας φωτογραφίας χωρίς την άδεια του ατόμου προκαλεί «ψυχικό πόνο και αγωνία, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να επιβληθεί από απλή σωματική βλάβη.


Ενα απλό κλικ ανεπαίσθητο αλλά όχι τόσο όσο οι αόρατες φωτογραφίες των επιθυμιών μας, ακόμα και των συναισθημάτων μας - των συνηθειών μας. Αλλά δεν μας ενοχλεί το γεγονός ότι αν απαντήσουμε σε μια ερώτηση όλως τυχαία σκάνε δεκάδες διαφημίσεις σχετικές με την απάντησή μας, ακριβώς με την ίδια ταχύτητα που το Facebook γνωρίζει καλά ποιος μας ταιριάζει».

Ο Trevor Eckhart ανακάλυψε μία κρυμμένη εφαρμογή σε smartphone που καταγράφει κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιεί ο χρήστης.

Το λογισμικό μπορεί να βρεθεί τόσο σε smartphone όσο και σε κανονικά κινητά. Τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί φαίνονται να αποστέλλονται ακόμη και αν δεν υπάρχει σύνδεση 3G. Η αποστολή αρχίζει όταν η συσκευή συνδεθεί με κάποιο Wi-Fi δίκτυο. Φυσικά τα κινητά τηλέφωνα iPhone και οι ταμπλέτες iPad καταγράφουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι και μαζί με άλλα στοιχεία την αποθηκεύουν σε κρυφά αρχεία.

Ο νέος κίνδυνος ονομάζεται «Επίθεση του ενδιάμεσου» και θα ακούσουμε συχνά γι' αυτόν στο μέλλον. Ο «επιτιθέμενος» κρυφακούει κάνοντας eavesdropping ακόμα κι αν ο υπολογιστής του δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνδιάλεξη. Κι έτσι ευαίσθητες πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν σε τρίτο, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των νόμιμων χρηστών.

Η παρακολούθηση του υπολογιστή μας μπορεί να γίνει και με συσκευές καταγραφής της διαχέουσας ακτινοβολίας. Κάθε πλήκτρο που πατάμε στο πληκτρολόγιο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία μπορεί να μετρηθεί και να αναγνωριστεί η πηγή της. Είναι σαφές ότι αν εμείς μέσα από το Google Earth μπορούμε να δούμε, κάποιοι μπορούν να δουν περισσότερα από όσο τα προγράμματα που διατίθενται για κοινούς θνητούς στο εμπόριο.

Το Google Earth είναι ένας διαστημικός κατάσκοπος που μέσω δορυφόρου μπορεί να δει οτιδήποτε μέχρι πέντε εκατοστά. Το Oenoview παρακολουθεί τη Γη από ψηλά παρέα με το Hubble Space Telescope που δεν κοιτάζει τα άστρα, αλλά μας κοιτάζει από κει. Κάπου πέρα μακριά αυτή τη στιγμή κάποιοι επεξεργάζονται μεθόδους για να καταγράφουν το γενετικό υλικό όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Βοηθήστε τους. Δώστε κι εσείς λίγο αίμα, έστω μια τρίχα.

Σύμφωνα με έναν παλαιό υπάλληλο της αμερικανικής NSA, το 1995 είχαν ήδη εγκατασταθεί σε εννέα εταιρείες Internet εντός των ΗΠΑ snifers -αναλυτές δικτύων που μπορούν να διαβάσουν την κίνηση ενός ψηφιακού δικτύου. Ποια web site επισκέπτεσθε. Πού και τι e-mail στέλνετε. Τι κατεβάζετε και με ποιον μιλάτε στο Διαδίκτυο. Τελείως τυχαία τα περισσότερα κυκλώματα Internet διοχετεύουν την κίνησή τους μέσω των ΗΠΑ. Κι έτσι ένα e-email από την Ελλάδα προς τη Φινλανδία ή την Ιταλία θα περάσει πιθανότατα από το έδαφος των ΗΠΑ, όπου και είναι δυνατή η υποκλοπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον