Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΤΕΧΝΕΣ: Θεόφιλος Χάνσεν, ο αρχιτέκτονας που βοήθησε με τα έργα του στην ανάπλαση της πόλης των Αθηνών


Θεόφιλος Χάνσεν: Ο Θεόφιλος Χάνσεν (Theophil Edvard Freiherr von Hansen, δανικό όνομα: Theophilus Hansen) (Κοπεγχάγη, 13 Ιουλίου 1813 -Βιέννη, 17 Φεβρουαρίου 1891) ήταν Δανός αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του νεοκλασικισμού. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις κατασκευές του στη Βιέννη, καθώς και για τα έργα του στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων είναι η Σιναία Ακαδημία (Ακαδημία Αθηνών) και η Βαλλιάνειος Εθνική Βιβλιοθήκη, τα οποία, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο τού αδελφού του, Χριστιανού Χάνσεν, απαρτίζουν τη λεγόμενη «νεοκλασική τριλογία της Αθήνας». Το 1884 ο Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε τον τίτλο του Βαρόνου (Freiherr).


Τα διαμάντια της Ελληνικής Αναγέννησης


Της Γιώτας Βαζούρα

Η πόλη των Αθηνών τού οφείλει πολλά. Χάρη σε εκείνον και στο αρχιτεκτονικό ταλέντο του δημιουργήθηκαν εμβληματικά κτίρια της πρωτεύουσας, όπως το Αστεροσκοπείο, η Ακαδημία Αθηνών, το Ζάππειο και η Εθνική Βιβλιοθήκη, οικοδομήματα που συμπυκνώνουν το ελληνικό μεγαλείο και δίνουν νόημα στον όρο «ελληνική Αναγέννηση». Στον Θεόφιλο Χάνσεν, τον σπουδαίο Δανό αρχιτέκτονα που βοήθησε με τα έργα του στην ανάπλαση της Αθήνας, είναι αφιερωμένη η έκθεση που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη. Ο τίτλος είναι «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» και αποτελεί ένα απάνθισμα των καλύτερων δημιουργιών του. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι τα εγκαίνια μεθαύριο θα τελέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο ομόλογός του από την Αυστρία δρ. Heinz Fisher.

Υδατογραφίες
Περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια και υδατογραφίες που κοσμούν τις συλλογές αυστριακών και δανέζικων μουσείων και αρχείων θα εκτεθούν στο πολιτιστικό ίδρυμα της Βασιλίσσης Σοφίας έως και τον Ιανουάριο, σε μια παρουσίαση που φιλοδοξεί να αναδείξει τον πλουραλισμό της αρχιτεκτονικής «σοδειάς» του σπουδαίου δημιουργού. Επίσης ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έπιπλα και αντικείμενα από επιχρυσωμένο μπρούντζο, αλλά και σπάνιες φωτογραφίες του 19ου αιώνα.

Γεννημένος το 1813 στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ο Θεόφιλος Χάνσεν μεγάλωσε και ανδρώθηκε σε μια εποχή όπου ο νεοκλασικισμός βρισκόταν στη σημαντικότερη φάση του. Ακολουθώντας τον αδελφό του, τον επίσης αρχιτέκτονα στο επάγγελμα Χριστιανό, ο οποίος ήταν ήδη εγκατεστημένος στην Αθήνα, βρέθηκε στη χώρα μας το 1837, όπου παρέμεινε έως και το 1846. Μάλιστα τη χρονιά που κατέφθασε ο Θεόφιλος στην Αθήνα ο αδελφός του είχε ήδη αναλάβει τη δημιουργία του κτιρίου του Πανεπιστημίου, στο οποίο συνέβαλε και αυτός επικουρικά.

Το 1859 ολοκλήρωσε την περίφημη Τριλογία των Αθηνών -όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά-, με τη δημιουργία της Ακαδημίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Δικό του έργο ήταν και το Αστεροσκοπείο, στον Λόφο των Νυμφών, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή του μαικήνα των τεχνών Γεωργίου Σίνα. Μάλιστα σε αυτό κτίριο ο αρχιτέκτονας έγραψε σε περίοπτη θέση «Servare intaminatum», δηλαδή «Να μείνει ανέπαφο». Η μεγάλη καταξίωση ωστόσο για τον Θεόφιλο Χάνσεν ήρθε στη Βιένη, όπου εγκαταστάθηκε αφού έφυγε από την Αθήνα. Εκεί σχεδίασε μια σειρά κτιρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών και το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στο Ιδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Κολωνάκι). Η παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου 2015.

Το χάλκινο τέθριππο με τη Θεά Νίκη
Ο Θεόφιλος Χάνσεν θα τιμηθεί και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στο πολιτιστικό ίδρυμα και με αφορμή ένα χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη (φωτό) από τη συλλογή του Χάνσεν, οι αρχαιολόγοι φροντιστές του μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες την επίδραση των Γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία ελληνικής Αναγέννησης. Το εν λόγω έκθεμα, που αποτελεί μέρος της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, θα παραμείνει στο μουσείο έως και τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι στις 28 Οκτωβρίου το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 08.00 έως τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο.

ΠΗΓΕΣ: 
http://el.wikipedia.org/
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον