Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Η γενοκτονία των Ποντίων ήταν φαινόμενο "εθνοκάθαρσης" ... εμμένει προκλητικά ο υπουργός παιδείας (video)

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Φίλης: Δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων
ΟΜΩΣ
Η Ελληνική Βουλή το 1994 κήρυξε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» κατά την περίοδο 1916-1923 όταν εξολοθρεύτηκαν από τους Τούρκους περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι.

Στην απίστευτη δήλωση ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία «με την επιστημονική έννοια του όρου» και ότι θα πρέπει να διαχωρίζεται από την εθνοκάθαρση, προχώρησε ο υπουργός παιδείας, Ν. Φίλης, εμμένοντας σε προκλητική άποψη που είχε εκφράσει και παλιότερα.

... και για τις προκλητικές απόψεις του υπουργού ... 

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από την θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Star και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν η συζήτηση γίνει «ψύχραιμα και επί επιστημονικού επιπέδου» προκύπτει ότι είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση- όσο αιματηρή και αν είναι αυτή- και άλλο πράγμα η γενοκτονία.

«Το γεγονός της γενοκτονίας υποβαθμίζεται όταν οι χώρες-όχι μόνο η Ελλάδα- ονομάζουν έτσι τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης» υποστήριξε ο Ν. Φίλης, προσθέτοντας ο όρος γενοκτονία αναφέρεται στην «προγραμματισμένη, με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους».

«Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει η επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση», σημείωσε.

Η ελληνική βουλή το 1994 κήρυξε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» κατά την περίοδο 1916-1923 όταν εξολοθρεύτηκαν από τους Τούρκους περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθώς στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε τη δεύτερη και πιο βίαιη φάση του αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Εμενα ετσι οπως τα λεει ,θελει να πει οτι δεν υπαρχει ουτε γενοκτονια των αρμενιων ,αφου υπαρχει αρμενικο κρατος , φυσικα πιστευω οτι δεν ελαβε υποψη του τον τροπο διασπορας του ανθρωπου ανα τεταγωνικο χιλιομετρο . 350000 ελληνες του 1919 σημαινει ενα σημερινο εκατομυριο ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αβαγνον