Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Παιδιά κλειδωμένα σε κλουβιά στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά

Εικόνες – σοκ από το Κέντρο Περίθαλψης Λεχαινών στο BBC
image

Σοκάρουν οι εικόνες που έφερε στο φως της δημοσιότητας το BBC από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά.

Το βρετανικό δίκτυο έκανε μεγάλο θέμα για τις συνθήκες που ζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Κέντρο. Ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου κατέγραψε την καθημερινότητά των παιδιών.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα συχνά στιγματίζονται και παλεύουν για να λάβουν την υποστήριξη που απαιτείται», ξεκινά το θέμα του BBC για το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών.

«Ανάπηρα παιδιά που ζουν σε κρατικό ίδρυμα κλειδώνονται σε κλουβιά, καθώς το προσωπικό λέει πως δεν μπορούν λόγω έλλειψης χρημάτων να βελτιώσουν τις συνθήκες ακόμα κι αν το θέλουν», συνεχίζει το ρεπορτάζ, που παρουσιάζει ιστορίες παιδιών που περνούν τη ζωή τους κλειδωμένα σε κλουβιά, δεμένα με ιμάντες, υπό συνθήκες άθλιες και απάνθρωπες...

«Η εννιάχρονη Τζένη κουνιέται πέρα δώθε, με το βλέμμα της σταθερό κάπου έξω από τα κάγκελα του ξύλινου κλουβιού της. Όταν η πόρτα ανοίγει, πετάγεται έξω και αγκαλιάζει σφιχτά τα πόδια της νοσοκόμας...

Μετά από λίγο γυρνά στο κλουβί της αδιαμαρτύρητα... Είναι το σπίτι της από δύο ετών και το έχει συνηθίσει. Έχει αυτισμό και ζει στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά, μαζί με περισσότερα από 60 ακόμα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι κλειδωμένα σε κελιά ή κλουβιά.

Ο Φώτης, έχει περάσει τα 20 και έχει σύνδρομο Down. Κοιμάται σ' ένα κελί ξεχωριστά από τους άλλους, με ψηλά ξύλινα κάγκελα και πόρτα κλειδωμένη. Το δωμάτιό του έχει μόνο ένα κρεβάτι.

"Θα πάμε ταξίδι" ρωτά όταν του ανοίγουν, όμως τα έξι μόνο μέλη του προσωπικού δεν φτάνουν για να φροντίσουν τους περίπου 65 τροφίμους του Κέντρου».

Οι συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο κέντρο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, είδαν το φως της δημοσιότητας προ πενταετίας, όταν μια ομάδα Ευρωπαίων αποφοίτων πέρασαν αρκετούς μήνες στο ίδρυμα ως εθελοντές. Μεταξύ αυτών μια ψυχολόγος από την Πορτογαλία, η Καταρίνα Νέβες που δήλωνε:

«Την πρώτη μου μέρα εδώ σοκαρίστηκα τελείως... Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα επικρατούν αυτές οι συνθήκες και σοκαρίστηκα ακόμα πιο πολύ που το προσωπικό εδώ το έβρισκε φυσιολογικό» λέει ενώ σημειώνει πως όσες αναφορές κι αν έστειλε σε 3 αρμοδίους, από πολιτικούς ως την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απάντηση ήταν «ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σας».

Μία μόνο νοσοκόμα και ένας βοηθός αντιστοιχούν σε 20 τροφίμους του κέντρου, ενώ δεν υπάρχει γιατρός στο κτήριο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιο παιδί χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, τότε τα υπόλοιπα 20 της ομάδας του, «κατανέμονται» στις υπόλοιπες νοσοκόμες...

«Μόνο ο Θεός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά αν συμβεί κάτι» αναφέρει μια πρώην εργαζόμενη στο Κέντρο στο BBC.

Εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων με νοητική αναπηρία (MDAC) τονίζει στο BBC ότι τα κλουβιά δεν προορίζονται για την προστασία των παιδιών, αλλά του προσωπικού. «Βασίζονται σε ένα μοντέλο φροντίδας που έχει να κάνει με εξαναγκασμό, περιορισμό και πιο εύκολη διαχείριση των ατόμων με αναπηρία, όχι με τη μεταχείρισή τους ως ανθρώπινα όντα με δικαιώματα», λέει ο Στίβεν Άλεν. Προσθέτει ότι ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί δημιουργεί ψυχολογικά και ενδεχομένως σωματικά προβλήματα. Ο οργανισμός MDAC λέει ότι οι μόνες άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια κλουβιά είναι η Τσεχία και η Ρουμανία.

Την ίδια ώρα το ρεπορτάζ του BBC World Service αναφέρεται σε ένα σύγχρονο κέντρο για ανθρώπους με αναπηρία στην Ηλεία, το οποίο όμως είναι άδειο διότι το ελληνικό κράτος δε διαθέτει τα χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δηλώνει στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα.

Ακόμα, αναφέρει ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.
lexaina-kentro-frontidas-2
lexaina-kentro-frontidas-3
lexaina-kentro-frontidas-4
ΠΗΓΗ: http://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον