Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Νύχτα ... ἐν κρυπτῷ καί παραβύστῳ ... αυτοί που φέρανε την καταχνιά

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3».
Με απαράδεκτες μεταμεσονύχτιες διαδικασίες έβαλε η συγκυβέρνηση στη Βουλή την πρότασή της για εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο.

Διαδικασίες «fast track», και μάλιστα πολύ χειρότερες ακόμα και από αυτές που προβλέπει η διαδικασία του «κατεπείγοντος», χρησιμοποίησε χτες στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, σε μια διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, προκειμένου να επικυρωθεί το νέο μνημόνιο που έχει χαλκεύσει μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ σε βάρος του λαού, για να υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Κυριολεκτικά νύχτα, εν κρυπτώ, αφαιρώντας τη δυνατότητα από κάθε εργαζόμενο που ήθελε να παρακολουθήσει τη διαδικασία, για να βγάλει τα όποια συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη βάρβαρη αντιλαϊκή της πρόταση για τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους», προχτές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με μορφή σχεδίου νόμου και με τίτλο: «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Η λίστα των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μάλιστα κατατέθηκε στα αγγλικά...

Χτες, από τις 4 το μεσημέρι και μέχρι τις 8.30 το βράδυ, το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τις 4 αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, κατά τη διάρκεια κοινής τους συνεδρίασης, ενώ κοντά στα μεσάνυχτα, αναμενόταν να ξεκινήσει η συζήτηση του νέου μνημονίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ολοκλήρωση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, θα επισφράγιζε η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, που ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το νέο μνημόνιο επικυρώθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές με τις ψήφους των κομμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Εξέλιξη αναμενόμενη, αφού τα αστικά πολιτικά κόμματα, «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά», του ΝΑΙ και του κάλπικου ΟΧΙ, είχαν σπεύσει να σχηματίσουν κοινό μπλοκ με την κυβέρνηση, προσυπογράφοντας και το γνωστό κοινό ανακοινωθέν, από την επομένη κιόλας του δημοψηφίσματος, δίνοντάς της στην ουσία εξουσιοδότηση να διαμορφώσει τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που θα ματώσουν κι άλλο το λαό, προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους «θεσμούς» της τρόικας. Να σημειωθεί ότι και η ΧΑ, παρά την εμφανιζόμενη «αντιπολιτευτική» της στάση, την ώρα της ψηφοφορίας στις Επιτροπές δεν ήταν καν μέσα στην αίθουσα...

Η μόνη «παραφωνία», στο κλίμα της συναίνεσης, ήταν η φωνή του ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για το νέο μνημόνιο και τοποθετήθηκε με γνώμονα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, απέναντι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, αποκαλύπτοντας το ταξικό της περιεχόμενο.

Με την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την «εξουσιοδότηση» της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το νέο, 3ο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων.

Συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές εκ των οποίων 251 ψήφισαν «ναι», 32 «όχι» και 8 ψήφισαν «παρών».Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

         Μέτρα για το κεφάλαιο

Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση και συζητιούνται στη Βουλή, συνιστούν ένα ακόμα βαρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν θα το ονομάσει κανείς μνημόνιο ή κάπως αλλιώς.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο ακριβώς δρόμο των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εντάθηκε το πεντάχρονο της κρίσης, στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Από αυτήν τη σκοπιά, αποδεικνύεται ο ταξικός, υπέρ του κεφαλαίου, χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εκλέχτηκε με «αντιμνημονιακές» κορόνες και με υποσχέσεις για ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της κρίσης.

Τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης, όμως, επαληθεύουν ακριβώς το αντίθετο.

Οι εργαζόμενοι, κύρια οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί ΕΒΕ και οι φτωχοί αγρότες θα πληρώσουν το μάρμαρο των προσδοκιών για καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις τούς φόρτωσαν το λογαριασμό της κρίσης.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης, προχωράνε ένα βήμα πιο πέρα στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, που συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.

Οι επιλογές αυτές υλοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με διαφορετικούς ρυθμούς και έκταση, ανεξάρτητα από το βάθος της κρίσης και από το αν βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου ή όχι.

Για παράδειγμα, η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η στενότερη σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, η κατάργηση της ελάχιστης προστασίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως ήταν το ΕΚΑΣ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, συνιστούν μέτρα μείωσης του λεγόμενου «μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους» για τους εργοδότες και περιορισμού των κρατικών δαπανών, παράγοντες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Η επιδείνωση των όρων φορολόγησης των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η παραπέρα απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, είναι μέτρα που επιταχύνουν τη συγκέντρωση γης και παραγωγής προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε κρίσιμους για την κερδοφορία τους κλάδους και τομείς.

Η αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενισχύει την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, κάνοντας σκόνη την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα μέτρα σαν «κοινωνικά δίκαια».

Ακόμα και κάποια φληναφήματα που υπήρχαν σε προηγούμενη εκδοχή του μνημονίου για έκτακτη εφάπαξ φορολόγηση των επιχειρήσεων, εξαφανίστηκαν από την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης.

Οι μεταρρυθμίσεις στην «αγορά εργασίας», με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σημαίνουν πλήρη ελαστικοποίηση της απασχόλησης, ενταφιασμό της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εργασία και διαχείριση της ανεργίας προσαρμοσμένες πλήρως στις απαιτήσεις της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής.

Αυτό είναι το «πακέτο» που φορτώνουν στις πλάτες του λαού, βαθαίνοντας τη χρεοκοπία της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αν περάσουν κι αυτά τα μέτρα, αν δεν κλιμακωθεί η πάλη για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, αν δεν μπει τώρα στην ημερήσια διάταξη του κινήματος η ανάγκη της ανασύνταξης, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, της ΕΕ και των κομμάτων της, οι επόμενες γενιές θα ζουν και θα δουλεύουν μια ζωή, για ένα κομμάτι ψωμί.

Η οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που τα παράγει, με την οικοδόμηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας, είναι το καθήκον που βαραίνει τις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

ΠΗΓΗ: http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον