Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο πρώτος Ύμνος της ΕΠΟΝ το 1943 (το μουσικό κομμάτι δεν υπάρχει στο διαδίκτυο)

"Θα πολεμάμε και θα τραγουδάμε ...!"
Φλόγα του '21 η ΕΠΟΝ συνεχιστής  ... Μες στις πόλεις, τα χωριά μας, νέες και παιδιά, ΠΟΛΕΜΑΜΕ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΦΕΡΝΟΜΕ τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς, της προκοπής, κι η ειρήνη θα στεριώσει, ως την άκρια της Γης.

1943: Τη χρονιά αυτή η νεολαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στο ΕΑΜ νέων και στη ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΕΑ στην αρχή, που έδωσαν τη θέση τους στη δημιουργία της ΕΠΟΝ.

Στο σπίτι της Καλλιθέας, αρχίσαμε να μπαίνουμε ένας - ένας, εκείνο το βράδυ της κατοχής, οι υπεύθυνοι της ΕΠΟΝ στην Αθήνα. Επρεπε να συζητήσουμε τις προοπτικές και την κλιμάκωση των αγώνων της νεολαίας σε συνδυασμό με τους μεγάλους εκείνους αγώνες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης.

Σ' αυτή τη σύσκεψη ήταν, που ο εισηγητής από το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ ξετύλιξε την πρόβλεψη που έγινε γρήγορα πραγματικότητα. «Η μαχόμενη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση είπε και εμείς οι νέοι της ΕΠΟΝ θα κάνουμε τις γειτονιές μας κάστρα της Εθνικής Αντίστασης. Δε θα τις πατούν εύκολα οι κατακτητές και οι προδότες. Και τα βράδια θα βγαίνουμε κατά ομάδες από δέκα, είκοσι και περισσότερους αγωνιστές για την περιφρούρηση της γειτονιάς, για τη διαφώτιση με το χωνί, τις προκηρύξεις, τις παράνομες εφημερίδες, το γράψιμο στον τοίχο.

Θα πολεμάμε και θα τραγουδάμε όπως κάναμε μέχρι τώρα και μαζί μας θα ξεσηκώνεται όλη η γειτονιά».

Δύο μέρες μετά τη σύσκεψη εκείνη στο μυστικό υπόγειο της Καλλιθέας και ως συμβολή στη ραγδαία αναπτυσσόμενη εξόρμηση που ακολούθησε, γράψαμε τον πρώτο ύμνο της ΕΠΟΝ, σε στίχους δικούς μου και μουσική του γνωστού στην Ευρώπη μουσικοσυνθέτη Αργύρη Κουνάδη.

Τα λόγια και η μουσική τυπώθηκαν στο μυστικό τυπογραφείο της Καλλιθέας και ένα άλλο, στα κατάβαθα της γης, στα σφαγεία (σήμερα Ταύρος).

Γι' αυτά τα τραγούδια, μιλώντας στη Βουλή, ο αλησμόνητος Κ. Λουλές έλεγε: «Ξέρουμε ότι κάθε φορά που γίνονται μεγάλοι αγώνες, μένουν ορισμένα αποτυπώματα, κατάλοιπα ζωντανά στη ζωή των λαών. Μένουν τα τραγούδια τους που είναι σημαντικό ντοκουμέντο απ' αυτούς τους αγώνες».

Εκείνος ο πρώτος ύμνος της ΕΠΟΝ, σε ποίηση Γ. Τσαπόγα και μουσική Α. Κουνάδη, έχει ως εξής:

Φλόγα του '21 η ΕΠΟΝ συνεχιστής /

στου λαού μας τον αγώνα γίνεται εκδικητής.
Σε βουνά και σε λαγκάδια, σε απάτητες
κορφές, λυγεροί σαν τα ζαρκάδια /

σκαρφαλώνουμε πλαγιές.
Μες στις πόλεις, τα χωριά μας, νέες
και παιδιά, ΠΟΛΕΜΑΜΕ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ

ΦΕΡΝΟΜΕ τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς,
της προκοπής, κι η ειρήνη θα στεριώσει,

ως την άκρια της Γης.

Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ίδρυση της ΕΠΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον