Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το εύφορο για το Ισλαμικό κράτος Κινεζικό έδαφος

Τριακόσιοι Κινέζοι πολίτες, μέλη της εθνικής κοινότητας των Ουιγούρων, ταξίδεψαν πρόσφατα στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στη δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι Ουιγούροι είναι κομμάτι μιας ευρύτερης μουσουλμανικής μετανάστευσης, από τη Δυτική Επαρχία Xinjiang, στην οποία ζούσαν μουσουλμάνοι για πάνω από 1000 χρόνια.
<p>Counterproductive counterterrorism.</p> Photographer: Kevin Frayer/Getty Images

Απόδοση Κειμένου- Επιμέλεια, Μαριέττα Χατζηδιάκου , Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
25/2/2015, Bloombergview, Adam Minter


Τα αίτια της μετανάστευσης βρίσκονται στα σκληρά μέτρα που πήρες κινεζική κυβέρνηση ενάντια στη μουσουλμανική εθνότητα. Αυτή η πολιτική μετανάστευσης σχεδιάστηκε για να αμβλύνει τις ισλαμικές αποσχιστικές τάσεις όμως μάλλον δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τον Ισλαμικό εξτρεμισμό.

Το 1949, το 82 % του πληθυσμού της επαρχία Σιντζιανγκ ήταν Ουιγούροι. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, μια εισροή Κινέζων Χαν, άλλαξε με τις ευλογίες της κυβέρνησης, τα εθνοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και σύμφωνα με απογραφή που έγινε το 2010, οι 10 εκατομμύρια Ουιγούροι αντιπροσώπευαν μόλις το 46.3% του πληθυσμού

Οι Ουιγούροι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση ευνοεί τους Χαν, μοιράζοντάς τους άδειες για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις ή για να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους της περιοχής όπως είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το αέριο και τα σιδηρομεταλλεύματα. Σύντομα η πικρία των Ουιγούρων μετατράπηκε σε βία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 αλλά και στα τέλη της δεκαετίας του 2000 οι εθνοτικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις έγιναν ένα σύνηθες φαινόμενο. Τα επεισόδια στους δρόμους τον Ιούλιο του 2009 ήταν τα πιο αιματηρά στην ιστορία της Κίνας από την Πολιτιστική Επανάσταση, οι νεκροί έφτασαν τους 180 και στην πλειοψηφία τους άνηκαν στην εθνότητα των Χαν.

Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε με αυστηρά μέτρα τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τον προηγούμενο χρόνο συγκεκριμένα, η κινεζική κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην άσκηση του Ισλάμ ως μια δυνητική απειλή ανατροπής.

Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η κυβέρνηση, όχι μόνο απαγόρευσε την επιτασσόμενη από την ίδια τη θρησκεία νηστεία, αλλά εξανάγκασε πολλούς Μουσουλμάνους να φάνε. Για παράδειγμα, κάποιοι φοιτητές αναγκάστηκαν να φάνε το μεσημεριανό τους γεύμα μαζί με τους καθηγητές τους. Μεταξύ άλλων οι γενειάδες και τα μουστάκια είναι απαγορευμένα και οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν δημοσίως, πέπλα και καλύμματα κεφαλής στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Xinjiang , συμπεριλαμβανόμενης και της πρωτεύουσας της Urumqi ,από την 1η Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια καταστολής συμβαίνει, σύμφωνα με πολλές έρευνες, παράλληλα με την άνοδο του συντηρητικού Ισλάμ και μάλιστα συμβάλλει σε αυτήν. Πριν μία δεκαετία το πέπλο ήταν κάτι σπάνιο στην επαρχία Xinjiang όμως σήμερα είναι ένα δημοφιλές σύμβολο θρησκευτικής ευλάβειας και πολιτικής ανυπακοής.

Στην επαρχία Xinjiang ο τρόμος γίνεται κάτι συνηθισμένο. Το Μάρτιο του 2014 Ουιγούροι σκότωσαν με μαχαίρια 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν 140 στο σιδηροδρομικό σταθμό Kunming, 1500 μίλια νοτιανατολικά της Urumqi. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Free Asia ανέφερε ότι βομβιστής είχε σκοτώσει 8 άτομα στην νοτιανατολική Xinjiang την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κυβερνητικά αντίποινα υπήρξαν βάναυσα. Τον Αύγουστο κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει 59 τρομοκράτες και είχαν συλλάβει άλλους 215, απαντώντας με αυτόν το τρόπο στην τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στα τέλη του Ιουλίου και στην οποία σκοτώθηκαν 37 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 13.

Υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί Ουιγούροι επιλέγουν τη μετανάστευση. Το περασμένο μήνα, το Bloomberg News ανέφερε ότι 260.000 Ουιγούροι ζούσαν στο Καζακσταν, εις αναζήτηση θρησκευτικής ελευθερίας. Παρομοίως η Al Monitor ανέφερε ότι περίπου 6,000 Ουιγούροι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Τουρκία.

Ανάμεσα σε αυτούς τους μετανάστες, 300 είναι οι Ουιγούροι των οποίων ο προορισμός ήταν το Ισλαμικό Κράτος. Η Αλ Μόνιτορ έφερε στο φως, την ιστορία μιας οικογένειας Ουιγούρων, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Ισλαμικό Κράτος αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και όταν δεν βρήκαν εκεί αυτό που έψαχναν δραπετεύσαν στην Τουρκία. Δεν έχουν κανένα σκοπό να επιστρέψουν στην Κίνα.

Αυτό πιθανώς να μη καθησυχάσει τις κινεζικές αρχές οι οποίες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν μακριά από την Xinjiang και την Κίνα τον Ισλαμικό τρόμο και αυτό γιατί άλλοι Ουιγούροι, οι οποίοι έμειναν στο Ισλαμικό κράτος για κάποιο διάστημα, μπορεί σε τελευταία ανάλυση, να επιλέξουν το μονοπάτι που οδηγεί στο σπίτι τους.

ΠΗΓΗ: http://icmu.nyc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον