Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Η Μάχη των Βασιλικών Φθιώτιδας (Ελληνική Επανάσταση 1821)

Ο Πανουργιάς και ο Γκούρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1821, με 1.000 άνδρες νικούν τον Μπαϊράμ Πασά που κατέβαινε από Μακεδονία επικεφαλής 8.000 ανδρών προκειμένου να ενωθεί με τον Ομέρ Βρυώνη. Η νίκη των Ελλήνων ήταν μια από τις πιο λαμπρές του Ελληνικού αγώνα. Συντέλεσε στην ακύρωση της εκστρατείας των Τούρκων κατά της Πελοποννήσου.
Vasilika.jpg
Η μάχη στα Βασιλικά.
Πίνακας του Πέτερ φον Χες.

Ι. Εξέλιξη των γεγονότων
Οι Τούρκοι μετά την περιστολή της επανάστασης στη Μακεδονία προχώρησαν μέσω Λάρισας προς τη Λαμία, με σκοπό να εισβάλουν στην Πελοπόννησο. Οι οπλαρχηγοί της Ανατολικής Ελλάδας πληροφορήθηκαν την εκστρατεία αυτή και μαζεύτηκαν στην Εργίνα της Βουδουνίτσας για να αποφασίσουν την επόμενή τους κίνηση. Αποφάσισαν να εμποδίσουν την προέλαση των Τούρκων καταλαμβάνοντας την θέση των Βασιλικών. Αυτό πρότεινε ο Δυοβουνιώτης. Ο Παπά-Ανδρέας Κοκοβιτσιανός με τριακόσιους άνδρες κατέλαβε το πυκνό δάσος κοντά στην είσοδο της κοιλάδας. Ο Αντώνιος Κοντοστόπουλος και ο Κωνσταντής Καλύβας με άλλους εξακόσιους τοποθετήθηκε στο εσωτερικό της κοιλάδας, ενώ ο Δυοβουνιώτης μαζί με τον γιο του και άλλους χίλιους εκατό πιάσαν την έξοδο.

Στις 26 Αυγούστου 1821 το τουρκικό ιππικό δύναμης δύο χιλιάδων που είχε σταλεί προς αναγνώριση του στενωπού αποδεκατίστηκε. Δύο μέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου ο Μπεϊράμ Πασάς κινήθηκε με όλο του τον στρατό κατά του Κοντοστόπουλου και Καλύβα. Οι Δυοβουνιώτηδες, ο Πανουργιάς και ο Γκούρας ήρθαν να ενισχύσουν, ενώ ο Παπά-Ανδρέας Κοκοβιτσιανός του επιτέθηκε από τα νώτα. Ακολούθησε γενναία μάχη, την οποία νίκησαν οι Έλληνες. Οι Τούρκοι με την δύση του ήλιου τράπηκαν σε φυγή προς την Πλατανιά, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης χίλιους νεκρούς και τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν και ο Μεμήν Πασάς, τον οποίο σκότωσε ιδιοχείρως ο Γκούρας. Επίσης οκτακόσια άλογα, 2 πυροβόλα και 18 σημαίες. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν δέκα και τραυματίσητκαν 30, μεταξύ των οποίων και ο οπλαρχηγός Κοντοστόπουλος.

ΙΙ. Σημασία της μάχης των Βασιλικών
Η νίκη των Ελλήνων ήταν μια από τις πιο λαμπρές του Ελληνικού αγώνα. Συντέλεσε στην ακύρωση της εκστρατείας των Τούρκων κατά της Πελοποννήσου.

Χρονολογία26 και 28 Αυγούστου 1821
ΤόποςΒασιλικά Φθιώτιδας
Έκβασηνίκη των Ελλήνων
Εμπλεκόμενες πλευρές
Greek Revolution flag.svg Έλληνες επαναστάτεςFlag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Οθωμανική αυτοκρατορία
Ηγετικά πρόσωπα
Παπά-Ανδρέας Κοκοβιτσιανός, Αντώνιος Κοντοστόπουλος,Κωνσταντής Καλύβας,Οδυσσέας Ανδρούτσος,Γιάννης καιΓεώργιος Δυοβουνιώτης,Πανουργιάς, Γιάννης Γκούραςαρχιστράτηγος Μπεϊράμ πασάς, Χατζή Μπεκήρ, Μεμήν και Σαχή-Αλής
Δυνάμεις
20008000 πεζοί και ιππείς με πυροβολικό
Απώλειες
10 νεκροί, 30 τραυματίες1000 νεκροί και τραυματίες, 800 άλογα, 2 πυροβόλα και 18 σημαίες

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον