Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Η Οθωμανική εισβολή στην Κύπρο ή Δ΄ Βενετοτουρκικός Πόλεμος

Η Οθωμανική εισβολή στην Κύπρο ολοκληρώθηκε ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1571.
Η πόλη της Αμμοχώστου έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, οπότε ξεκίνησε η Οθωμανική κατοχή η οποία διήρκεσε μέχρι το 1878. Λίγο πριν, το καλοκαίρι του 1570, περίπου 60.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ιππικού και πυροβολικού, υπό τη διοίκηση του Λάλα Μουσταφά Πασά, αποβιβάστηκαν αμαχητί κοντά στη Λεμεσό, πορεύθηκαν και πολιόρκησαν την Λευκωσία. Την ημέρα που έπεσε η πόλη της Λευκωσίας 20.000 Λευκωσιάτες εκτελέσθηκαν, κάθε εκκλησία, δημόσιο κτίριο, καταστράφηκαν και το παλάτι λεηλατήθηκε.

Χάρτης με τα Τείχη της Λευκωσίας
ΚΛΙΚ για μεγέθυνση
Η Οθωμανική εισβολή στην Κύπρο ή Δ' Βενετοτουρκικός Πόλεμος ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1571 όταν έπεσε η πόλη της Αμμοχώστου στα χέρια των Οθωμανών, και ξεκίνησε η Οθωμανική κατοχή που διήρκεσε μέχρι το 1878.

Ιστορικό
Καθ 'όλη την περίοδο της Ενετοκρατίας (1489-1571), Οθωμανοί Τούρκοι κατά βούληση εισέβαλαν και με επιδρομές λεηλατούσαν την Ενετοκρατούμενη Κύπρο. Το 1489, το πρώτο έτος της Ενετικής κατοχής, οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην χερσόνησο της Καρπασίας, προκαλώντας μεγάλες λεηλασίες και αρπάζοντας αιχμαλώτους που αργότερα πωλούσαν ως σκλάβους. Το 1539 ο τουρκικός στόλος επιτέθηκε και κατέστρεψε την Λεμεσό. Φοβούμενοι την συνεχώς διευρυνόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Ενετοί οχύρωσαν την Αμμόχωστο, την Λευκωσία και την Κερύνεια, αλλά οι περισσότερες άλλες πόλεις ήταν εύκολη λεία.

Η Εισβολή
Το καλοκαίρι του 1570, οι Τούρκοι εισέβαλαν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά με μια μεγάλης κλίμακας εισβολή και όχι με επιδρομή. Περίπου 60.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ιππικού και πυροβολικού, υπό τη διοίκηση του Λάλα Μουσταφά Πασά, αποβιβάστηκαν αμαχητί κοντά στη Λεμεσό στις 2 Ιουλίου 1570, πορεύθηκαν και πολιόρκησαν την Λευκωσία.

Την ημέρα που έπεσε η πόλη της Λευκωσίας (9 Σεπτεμβρίου 1570) 20.000 Λευκωσιάτες εκτελέσθηκαν, κάθε εκκλησία, δημόσιο κτίριο, καταστράφηκαν και το παλάτι λεηλατήθηκε.

Τόσο ήταν το μέγεθος της σφαγής και της λεηλασίας στην Λευκωσία, που τα νέα διαδόθηκαν στις άλλες πόλεις και λόγω φόβου, λίγες μέρες αργότερα ο Μουσταφά κατέλαβε την Κερύνεια χωρίς να χρειαστεί να ρίξει ούτε έναν πυροβολισμό. Η Αμμόχωστος, όμως, αντιστάθηκε και αμύνθηκε ηρωικά από το Σεπτέμβριο του 1570 μέχρι τον Αύγουστο του 1571.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου
ΚΛΙΚ για μεγέθυνση

Η πτώση της Αμμοχώστου σηματοδότησε την αρχή της Οθωμανικής κατοχής στην Κύπρο. Δύο μήνες αργότερα, οι ναυτικές δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας, (που αποτελείτο κυρίως από ενετικά, ισπανικά, και παπικά πλοία υπό την αρχηγία του Δον Ιωάννη της Αυστρίας) νίκησαν τον τουρκικό στόλο στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου σε μια από τις αποφασιστικές μάχες της παγκόσμιας ιστορίας. Η νίκη επί των Τούρκων, ωστόσο, ήρθε πολύ αργά για να βοηθήσει την Κύπρο, και έτσι οι Έλληνες στο νησί παρέμειναν υπό οθωμανική κατοχή για τους επόμενους τρεις αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον