Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Το "Παλάτι του Λαού" που έχτισε ο Τσαουσέσκου ... μέσα από τον φωτογραφικό φακό

22 υπέροχες μοναδικές φωτογραφίες ιδιωτικής συλλογής! 

27 χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος "Τσαουσέσκου" ... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1989 ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ..., το "Παλάτι του Λαού", που μετονομάστηκε σε "Παλάτι της Βουλής", παραμένει ακόμη όρθιο και "ψυχρό" στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. 
Πολυέλαιος από κρύσταλλο και χρυσό.
Βάρος περίπου 3 τόννοι.
Της Ελένης Δραμπάλα 

Υψωμένο σ' ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii), θεωρείται το μεγαλύτερο κτήριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου (Nicolae Ceaușescu, 1918 - 1989), που στόχο του είχε να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου, αλλά και διάφορα Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Με την ανατροπή του Τσαουσέσκου από την εξουσία το 1989, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί. Οι εργασίες οικοδόμησής του διήρκεσαν πέντε χρόνια, από το 1984 ως το 1989, ενώ εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών.

Όσο για τη σχεδίαση του ψευδονεοκλασικού ρυθμού οικοδομήματος, ανατέθηκε από τον ίδιο τον Τσαουσέσκου σε μια νεαρή και άγνωστη αρχιτέκτονα, την Άνκα Πετρέσκου (Anca Petrescu), πλην όμως για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 700 αρχιτέκτονες. Για την κατασκευή του κολοσσιαίου αυτού μεγάρου, ισοπεδώθηκε το 20% του ιστορικού κέντρου της ρουμανικής πρωτεύουσας. Κατεδαφίστηκαν ιστορικά μνημεία, όπως δώδεκα εκκλησίες έξοχης αρχιτεκτονικής και δύο συναγωγές, καθώς και 7.000 περίπου σπίτια, απελευθερώνοντας μια έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το "Παλάτι του Λαού", εμπνεύστηκε ο Τσαουσέσκου από μια επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, όπου εντυπωσιάστηκε από την επιβλητική μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτηρίων. Το "σοσιαλιστικής έμπνευσης" αυτό κτήριο, ύψους 80 περίπου μέτρων και επιφάνειας 330.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και είκοσι μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο. Το κόστος της οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρουμανίας.

Μετά την πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου (Βλ. Νικολάε και Έλενα Τσαουσέσκου, ο βίος η πολιτεία και η πτώση τους) το "Παλάτι του Λαού" έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Προτάθηκε μάλιστα και η κατεδάφισή του. Τελικά, η ρουμανική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να μεταφέρει τις εργασίες της σε ένα μέρος του κτηρίου, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «Παλάτι της Βουλής». Σήμερα, στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο. Κάποιες αίθουσες παραμένουν ανοικτές στο κοινό.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ.  
Είναι ένα μικρό δείγμα του κολοσσιαίου κτηρίου, ένα δείγμα απολυταρχικών ηγετών και δικτατόρων, που χαρακτηρίζονται από μεγαλομανία και επίδειξη ισχύος και πλούτου. Ο Τσαουσέσκου, προφανώς έβαλε τη σφραγίδα του σ' ένα έργο που συμβόλιζε την αστείρευτη δυναμική αλλά και τυραννία του καθεστώτος ... 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΚΛΙΚ σε όλες τις ΦΩΤΟ για μεγέθυνση




Φωτογράφιση από βεράντα με πανοραμική θέα

Τμήμα οροφής του οικοδομήματος, με υλικά από χρυσό.

Τμήμα οροφής του οικοδομήματος, με υλικά
σε μεγάλες ποσότητες κρυστάλλου
και χρυσού όλου του κράτους

Συνέχεια του ίδιου τμήματος οροφής

Τμήμα εξωτερικής άποψης του οικοδομήματος


Η ανυπολόγιστης αξίας "Ροζ Αίθουσα"
(κρύσταλλο και χρυσός)

Η ανυπολόγιστης αξίας "Ρόζ Αίθουσα"
με τα ροζ μάρμαρα και τα γεμάτα χρυσάφι κιονόκρανα

Τμήμα οροφής του οικοδομήματος, διακοσμημένη με
μεγάλες ποσότητες κρυστάλλου και χρυσού

Λεπτομέρεια οροφής του οικοδομήματος, διακοσμημένη με
κρύσταλλο και χρυσό σε απίστευτες ποσότητες


Κλείνω αυτή την πολύ μικρή περιήγηση, με μερικές φωτογραφίες "καιρικών συνθηκών" στο Βουκουρέστι ... το Γενάρη μήνα ... εκεί που κάποτε οι άνθρωποι πέθαιναν από το κρύο και την πείνα, και το ζεύγος Τσαουσέσκου έκτιζε "Παλάτια" για να "στεγάσει" την επιβολή του τυραννικού καθεστώτος !!! 
Η λίμνη στο Βουκουρέστι λίγες μέρες πριν παγώσει
(Ιανουάριος 2014). Στο βάθος το κέντρο της πόλης.

Η λίμνη στο Βουκουρέστι αρχίζει να παγώνει.
Θερμοκρασία -10 βαθμοί (Ιανουάριος 2014).
Στο βάθος το κέντρο της πόλης.

Πυκνό χιόνι, θερμοκρασία -10 βαθμοί (Ιανουάριος 2014).
Στο βάθος το κέντρο της πόλης, απέχει 3 λεπτά.
Η λήψη έγινε από το μπαλκόνι  του 6ου ορόφου.

Αεροδρόμιο, προετοιμασία για Αθήνα ...
Καθαρισμός των φτερών από το χιόνι
με ειδικό υγρό. Η λήψη έγινε μέσα από το αεροσκάφος.



ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΑΠ' ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΗΣ!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον