Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Το Voucher είναι ψευδοπρόγραμμα ... να καταργηθεί

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ... στις 4 Μαρτίου 2015 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας. 
«Ψευδοπρόγραμμα» που εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζει η ομοσπονδία εργαζομένων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας το πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και απασχόλησης για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 – 64 ετών, το λεγόμενο voucher.

Καλούν, επίσης, όλους τους συναδέλφους και ειδικά εκπροσώπους εργαζομένων που χειρίζονται site «να μην διαφημίζουν τα προγράμματα voucher και αν υπάρχουν στις ιστοσελίδες τους ήδη αναρτημένα να τα κατεβάσουν».
Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Το Voucher είναι ψευδοπρόγραμμα που πιστοποιεί την… ανεργία

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα προγράμματα αυτά στερούνται αποτελεσματικότητας και οδηγούν σε κατασπατάληση πόρων. Πιστεύουν, δε, ότι οι πόροι αυτοί έπρεπε να κατευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης. 

Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «πιστοποίηση της ανεργίας» μέσα από τα προγράμματα voucher και τίποτα περισσότερο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους προγράμματα «είναι λανθασμένα για την ελληνική περίπτωση, καθώς στο εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει έλλειψη κατάρτισης, εκπαίδευσης, αλλά απουσία θέσεων εργασίας». 

Για το λόγο αυτό ζητούν την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων, όπως επίσης και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που «το μόνο που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία». Επιπρόσθετα, ζητούν να ενισχυθεί ο ΟΑΕΔ με πόρους για να παρεμβαίνει ουσιαστικά με πολιτικές απασχόλησης «σε μια αγορά εργασίας με τεράστια πλέον δομικά προβλήματα». 

Καλούν, επίσης, όλους τους συναδέλφους και ειδικά εκπροσώπους εργαζομένων που χειρίζονται site «να μην διαφημίζουν τα προγράμματα voucher και αν υπάρχουν στις ιστοσελίδες τους ήδη αναρτημένα να τα κατεβάσουν».

***********************************

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΚΕΚ ... Δικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 4 Μαρτίου 2015, για κακουργηματική απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, οι υπεύθυνοι εταιρείας, η οποία επί 16 χρόνια ασχολείται με το ευαίσθητο θέμα της κατάρτισης ανέργων (Voucher).

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ 24.2.2015
Συντάκτης: Μαρία Δήμα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας θα καθίσουν στις 4 Μαρτίου, προκειμένου να δικαστούν για κακουργηματική απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, οι υπεύθυνοι εταιρείας η οποία επί 16 χρόνια ασχολείται με το ευαίσθητο θέμα της κατάρτισης ανέργων.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να διέπραξαν τα αδικήματα:

● της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των τριάντα χιλιάδων ευρώ,

● της πλαστογραφίας μετά χρήσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 30.000 ευρώ, και

● της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, το επίδικο διάστημα, στο οποίο επικεντρώθηκε η ανακριτική έρευνα, αφορά τη διετία 1999-2001. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η 57χρονη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας και ο σύζυγός της, που ήταν επιστημονικός υπεύθυνος, έχοντας από κοινού τον πλήρη και απόλυτο οικονομικό και διοικητικό έλεγχο της εταιρείας (οικογενειακή επιχείρηση), πραγματοποιούσε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Αγρίνιο, Λευκάδα, Παξοί κ.λπ.) σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία συγχρηματοδοτούνταν κατά ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να παρέδωσαν -εν γνώσει τους ψευδώς και με σκοπό να παραπλανήσουν- στους αρμόδιους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας της εκάστοτε αρμόδιας περιφέρειας αιτήσεις τελικής πληρωμής, μέσω των οποίων θα τους δινόταν η χρηματοδότηση των διεξαχθέντων σεμιναρίων και από τις οποίες προέκυπτε ότι συμμετείχαν στα επιδοτούμενα σεμινάρια συγκεκριμένα άτομα (με όνομα, επώνυμο κ.λπ.), εκπαιδευομένων (ανέργων) και εκπαιδευτών (με συγκεκριμένο αντικείμενο), και ότι έλαβαν ως αμοιβή για τις παρασχεθείσες από μέρους τους υπηρεσίες, δαπάνες μετακινήσεως, διαμονής και διατροφής συγκεκριμένα χρηματικά ποσά (με παραστατικά, τιμολόγια κ.λπ.).

Οπως προέκυψε από τη μακρά ανάκριση και την κατάθεση πλειάδας μαρτύρων, τα πρόσωπα που αναφέρονταν είτε δεν είχαν λάβει μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια είτε πάλι είχαν λάβει μέρος σ’ αυτά με άλλους όρους και άλλες ιδιότητες και δεν είχαν εισπράξει τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά ως αμοιβή και ως δαπάνη μετακινήσεως, διαμονής και διατροφής. Υπήρξαν βέβαια και μάρτυρες που επιβεβαίωσαν και τα ποσά και τον ρόλο τους στα σεμινάρια. Με τη μεθόδευση αυτή, οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν -σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών- παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά το ποσό των 400.000 ευρώ μόνο για την περίοδο 1999-2001.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία πρώην συνεργάτη των κατηγορουμένων και υπεύθυνου υποκαταστημάτων της εταιρείας, ο οποίος εμφανίζεται ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση, καθώς φέρεται να υπέστη και οικονομική ζημία, ενώ έγγραφο δικό του (απόδειξη) πλαστογραφήθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος. Εναντίον του όμως έχουν ήδη στραφεί οι κατηγορούμενοι και -σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας- έχει ήδη καταδικαστεί για πράξεις σε βάρος των κατηγορουμένων. Οι δε κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι και στα υπομνήματά τους κάνουν λόγο για πλημμεληματικό χαρακτήρα των πράξεών τους (δηλαδή για λιγότερα χρήματα).

Ομως, ερωτήματα απασχολούν αρκετούς απ’ όσους ήδη κατέθεσαν στον ανακριτή, όπως «πώς προέκυψε το όνομά μου;» στην αίτηση τελικής πληρωμής που υπέβαλε η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα, εμφανίστηκαν μάρτυρες των οποίων το όνομα αναφέρεται σε πίνακες ότι πήραν δήθεν μέρος σε σεμινάριο ανέργων, παρακολούθησαν κάποιες ώρες και πληρώθηκαν. Οι μάρτυρες όμως αρνούνται κατηγορηματικά και ότι παρέστησαν και ότι πήραν λεφτά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ακόμη εν ενεργεία, ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο και θεωρείται σήμερα η πρώτη στην επιχορήγηση ανέργων με επιταγές κατάρτισης, τα γνωστά σε όλους «vouchers ανέργων». Σημειώνεται ότι η δικογραφία ξεπερνά τις 10.000 σελίδες με αναγνωστέα έγγραφα πάνω από 400 (τιμολόγια, καταθέσεις μαρτύρων κ.ά.), ενώ στο ακροατήριο αναμένεται να καταθέσουν 60 μάρτυρες κατηγορίας.

ΠΗΓΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον