Μια μικρή αναφορά σε έναν μεγάλο καλλιτεχνικό θρύλο, με αφορμή την απαγόρευση συναυλιών του στην Εσθονία... των «ελευθερωτών» ναζί. Το εσθονικό υπουργείο Αμυνας απαγόρευσε στην παγκοσμίως γνωστή, ρωσική χορωδία του «Κόκκινου Στρατού», να πραγματοποιήσει περιοδεία στην χώρα ...
Χορωδία «Κόκκινου Στρατού»: Ο «Ιερός Πόλεμος» τρομάζει ακόμα...
Σε μια ακόμη χαρακτηριστική τακτική κατασκευής «εξωτερικού εχθρού» για να «κουκουλωθούν» τα εσωτερικά προβλήματα και να αποπροσανατολιστεί η λανθάνουσα κοινωνική αγανάκτηση προχώρησε το καθεστώς της Εσθονίας, κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γνωστού για την νομιμοποίηση του ναζισμού και την διαστρέβλωση της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το εσθονικό υπουργείο Αμυνας απαγόρευσε στην παγκοσμίως γνωστή, ρωσική χορωδία του «Κόκκινου Στρατού», να πραγματοποιήσει περιοδεία στην χώρα, επικαλούμενο την διακοπή των διμερών αμυντικών σχέσεων με την Ρωσία, δεδομένου ότι η χορωδία ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Εσθονίας, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων ξένων κρατών μπορούν να βρίσκονται σε εσθονικό έδαφος μόνο μετά από άδεια του υπουργείου Αμυνας. Αυτό αφορά και σε πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις ξένων κρατών.
Είναι η δεύτερη φορά που η Εσθονία απαγορεύει την είσοδο στην χορωδία και την ορχήστρα του «Κόκκινου Στρατού». Τον περασμένο Δεκέμβρη απαγορεύτηκε ανάλογη περιοδεία, παρά το γεγονός ότι και τα 30 μέλη εκείνης της αποστολής ήταν πολίτες και όχι στρατιωτικοί. Τότε, η δικαιολογία ήταν η «αποφυγή προβοκατσιών» εναντίον των καλλιτεχνών…
Η απαγόρευση δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο από την ρωσική παροικία της Εσθονίας – η οποία, θυμίζουμε, δεν έχει πολιτικά δικαιώματα(!) παρά το γεγονός ότι είναι Εσθονοί πολίτες προς «δόξαν» των «αρχών» και «αξιών» της ΕΕ – αλλά και από την εσθονική διανόηση.
«Το να συνδέεται η απαγόρευση συναυλιών στην Εσθονία της διάσημης διεθνώς ρωσικής, μουσικής κολλεκτίβας “Αλεξαντρόφ” με την διακοπή της διμερούς αμυντικής συνεργασίας δεν είναι καθόλου έξυπνο» σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Ρωσικής Κουλτούρας στο Τάλιν, γνωστός, στην χώρα του, ηθοποιός, τραγουδιστής και σκηνοθέτης, Εντουάρντ Τομάν, στο εσθονικό portal «Stolicha».
«Παραφράζοντας τον συγγραφέα του “Μετρ και Μαργαρίτα”: “Παράνοια, όπως ειπώθηκε”»…
Ο Τομάν εκτιμά, ότι «η αναζήτηση εχθρών και υπονομευτών αποτελούσε πάντα ένα εξαιρετικό μέσο να αποσπάσεις την προσοχή του εργαζόμενου λαού από τα επείγοντα προβλήματά του». «Και τα προβλήμετα που έχουμε είναι παραπάνω από αρκετά…». Θυμίζει, μάλιστα, τα αποτελέσματα έρευνας για την υγεία των νέων Εσθονών που κάνουν την θητεία τους στον στρατό, σύμφωνα με τα οποία, η κατάσταση είναι τραγική. «Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός, αντί να ασχοληθεί με τους φαντάρους, ψάχνει εξωτερικούς εχθρούς».
Θεωρεί, επίσης, «ακατανόητο» το φόβο των αρχών απέναντι στο τραγούδι και τον χορό. «Μου φαίνεται, ότι μέχρι την ουσιαστική ελευθερία, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο»…
Η χορωδία, η ορχήστρα και το μπαλέτο της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας του «Κόκκινου Στρατού» «Αλεξάντρ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ» (1883 – 1946), προς τιμήν του πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή της, συνθέτη και υποστράτηγου, Α. Β. Αλεξαντρόφ, είναι ένα από τα διασημότερα πολιτιστικά «ονόματα» της ΕΣΣΔ και της σημερινής Ρωσίας, μαζί με τα «Μπολσόι» και τα «Μαρίνσκι» (πρώην «Κίροφ»).
Ως «ληξιαρχική πράξη γέννησής» της θεωρείται η 12 Οκτώβρη 1928 οπότε έδωσε την πρώτη συναυλία στο κεντρικό κτίριο του Κόκκινου Στρατού.
Οι ανεπανάληπτες ερμηνείες των τραγουδιών της Αντιφασιστικής Νίκης έκαναν διεθνώς γνωστή την κολλεκτίβα, η οποία διατηρεί πάντα τα ίδια υψηλά κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών της.
Κατά την διάρκεια του πολέμου, η κολλεκτίβα έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες στο μέτωπο, κυριολεκτικά μέσα στην φωτιά του πολέμου.
Σήμερα η κολλεκτίβα αποτελείται συνολικά από 186 καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών, 9 σολίστ, 64 χορωδοί, 38 μουσικοί ορχήστρας και 35 χορευτές. Το ρεπερτόριό της σε τραγούδι, χορό και μουσική ξεπερνά τα 2.000 έργα, ενώ έχει βραβευτεί και στο εξωτερικό.
Το διασημότερο, ίσως, τραγούδι της, που θεωρείται και ο «ύμνος» της Αντιφασιστικής Νίκης, το εκπληκτικό «Ιερός Πόλεμος», το τραγούδησε στις 26 Ιούνη του 1941, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας «Μπελαρούσκι Βακζάλ», από μια ομάδα τραγουδιστών της, ενώ περίμενε την επιβίβασή της στο τρένο για το μέτωπο.
Από αυτή την άποψη, το εσθονικό υπουργείο Αμυνας έχει δίκιο: Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα του «Κόκκινου Στρατού» είναι εχθρός του. Διότι πώς είναι δυνατόν να επιτραπεί να ακουστεί ο «Ιερός Πόλεμος» σε μια χώρα που τον Φλεβάρη του 2012, το κοινοβούλιό της, αναγνώρισε με κάθε επισημότητα του Εσθονούς ναζί… ως «αγωνιστές της ελευθερίας»…
Σημ: Στο βίντεο που ακολουθεί με το θρυλικό τραγούδι «Ιερός Πόλεμος», ακούγεται στην αρχή η ιστορική ανακοίνωση για την έναρξη της φασιστικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ, από τον επίσης θρυλικό εκφωνητή, Γιούρι Λεβιτάν, το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου του 1941.
Η μετάφραση έχει ως εξής: «Προσοχή! Ομιλεί η Μόσχα! Μεταδίδουμε σημαντική κυβερνητική ανακοίνωση. Πολίτες και πολίτισσες της Σοβιετικής Ένωσης! Σήμερα στις 4 η ώρα το πρωί, χωρίς την προβολή οποιωνδήποτε αξιώσεων προς τη Σοβιετική Ένωση, χωρίς κήρυξη πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης. Ξεκίνησε μεγάλος πατριωτικός πόλεμος του σοβιετικού λαού, εναντίον των γερμανο-φασιστών κατακτητών!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
αβαγνον