Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ"

Γενετικές εξετάσεις στον «Πλάτανο του Ιπποκράτη»







Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στο κέντρο της Κω λέγεται 
ότι είναι κλώνος του αρχικού, αρχαίου δέντρου.
Ο πατέρας της Ιατρικής λέγεται ότι δίδασκε στη σκιά ενός πλατάνου που βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Κω.Δυόμισι χιλιετίες μετά, δείγματα από ένα δέντρο που φέρεται να είναι κλώνος του Πλατάνου του Ιπποκράτη υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις.

Στόχος είναι να καταχωριστεί σε μια βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του συγκεκριμένου είδους, του πλατάνου του ανατολικού ή Platanus orientalis.

Λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των οργανισμών 

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος DNA Barcode of Life μπορούν έτσι να προσθέσουν άλλο ένα είδος σε μια λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη, η οποία περιλαμβάνει μέχρι σήμερα περίπου 200.000 είδη.

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη γίνεται έτσι υπόδειγμα όλου του είδους.

Ο ίδιος ο Πλάτανος του Ιπποκράτη έχει πεθάνει εδώ και αιώνες, ωστόσο το δέντρο που βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση λέγεται ότι προήλθε από μοσχεύματα του αρχικού πλατάνου και είναι επομένως κλώνος του.

Μοσχεύματα του δέντρου, του οποίου η ηλικία εκτιμάται στα 500 χρόνια, έχουν επίσης σταλεί σε ιδρύματα Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μέχρι το Γέιλ.

Δείγματα ξύλου από κλώνο στην Ουάσινγκτον 

Η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis, γνωστή και ως «DNA barcode» ή «γραμμωτός κώδικας DNA» προσδιορίστηκε σε δείγματα ξύλου από έναν κλώνο που βρισκόταν από το 1962 έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, έξω από την Ουάσινγκτον.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Smithsonian μπόρεσαν έτσι να απομονώσουν γενετικές αλληλουχίες που χαρακτηρίζουν τον πλάτανο τον ανατολικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή του.

Ο πλάτανος στην Ουάσινγκτον τελικά πέθανε εφέτος, ωστόσο οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης είχαν προλάβει να κόψουν μοσχεύματα για να δημιουργήσουν νέους κλώνους. Ένα τέτοιο δέντρο φυτεύθηκε τελικά στην ίδια θέση στις 25 Απριλίου.


Το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health - NIH), από τα σημαντικότερα στον τομέα του σε παγκόσμιο επίπεδο, τίμησε σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στην έδρα του στην Μπεθέσδα του Μέριλαντ, τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ένα κομμάτι δέντρου από την Κω, στη σκιά του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του.

Το κομμάτι αυτό μεταφυτεύτηκε στον περίβολο του Ιδρύματος. Στη δεκαετία του ΄80, το δένδρο προσβλήθηκε από μύκητα και δεν κατάφερε να επιβιώσει, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο πρωτοποριακής έρευνας επιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος, το οποίο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν κατόρθωσε να το κλωνοποιήσει, παράγοντας πανομοιότυπο αντίγραφό του.

Κατά την τελετή, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, πλαισιωμένος από την ηγεσία του Ιδρύματος και τον κορυφαίο Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, φύτεψαν συμβολικά το κλωνοποιημένο δένδρο στον χώρο του Ιδρύματος, όπου βρίσκεται τοποθετημένη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του Ιπποκράτη.

Στις ομιλίες τονίσθηκε η συμβολή του Ιπποκράτη όχι μόνο στην Ιατρική, άλλα και στην ηθική της επιστήμης, όπως επισημάνθηκε, την οποία ασπάζονται απαγγέλλοντας τον όρκο του οι επιστήμονες της Ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε: «Το Δέντρο του Ιπποκράτη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Στον δικό του κύκλο ζωής, το δέντρο έγινε αντικείμενο έρευνας, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κληρονομιά του προστάτη του. Το ταξίδι του Δέντρου από το Αιγαίο, από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και ο συμβολισμός του κλώνου, που φυτεύουμε σήμερα σε αυτό το φημισμένο και πρωτοποριακό Ίδρυμα, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση στις διαχρονικές αξίες, όπως τις οραματίστηκε ο Ιπποκράτης».

Αν ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όντως υπήρξε, τα αντίγραφά του συνεχίζουν να ζουν.


Πηγή: Β. Πρατικάκης, Το ΒήμαΣΚΑΙ
Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο: Γενετικές εξετάσεις στον «Πλάτανο του Ιπποκράτη» http://erroso.blogspot.com/2014/04/blog-post_3243.html#ixzz30NX7GEOc

ΠΗΓΗ:
http://erroso.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3243.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/QaOkG+(%E1%BC%9C%CF%81%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BF)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον