Τρίτη 22 Απριλίου 2014

"Selfies": τί σημαίνουν για την προσωπικότητά μας

Τι σημαίνουν τα "selfies" για την προσωπικότητά μας;



Με την συνεχή εφαρμογή της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, ολοένα και νέοι όροι ενσωματώνονται στο λεξιλόγιο μας. Ένας διαδεδομένος όρος που απαντάται πολύ συχνά, είναι ο όρος “selfie”, δηλαδή η «αυτοαπεικόνισή» μας στα κοινωνικά δίκτυα. Η διάδοση του όρου είναι τόσο ευρεία, ώστε να μπορεί να παρατηρήσει κανείς κοντινά, επικίνδυνα, αστεία “selfies” και σε διάφορα μέρη. 

Ο όρος “selfie” ανακοινώθηκε ως η λέξη της χρονιάς 2013 για το Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης καθώς ήταν αδύνατο να περιηγηθεί κανείς στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να δει τουλάχιστον μία “selfie” φωτογραφία. Ωστόσο, τι λέει αυτός ο τύπος «αυτοαπεικόνισης» για τον άνθρωπο; Η κλινική ψυχολόγος Δρ Lisa Orban και μέλος του British Psychologists Association, είπε στο #BBCtrending  ότι το “selfie” μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από ό, τι πιστεύουμε.

Εξήγησε ότι τα “selfies” είναι ένα είδος αυτο-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη απήχηση, διότι έτσι αισθανόμαστε ασφαλείς, νιώθουμε αυτοπεποίθηση να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και διατηρούμε τον έλεγχο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου από μία τυπική φωτογράφιση που θα του έκανε οποιοσδήποτε άλλος.

Ο συνεργάτης ψυχολόγος Dr. Andrew Przybylski πρόσθεσε ότι η “selfie” μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, αλλά τόνισε ότι δίνει έμφαση στην έντονη ανάγκη του φωτογράφου για προσωπική ικανοποίηση και την επιθυμία του να ανήκει. Έτσι λοιπόν, καθίσταται ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και μία μέθοδος για να συνδεθεί κανείς με τους άλλους.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα “selfies” είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους εφήβους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως μέρος της διαμόρφωσης της ταυτότητας τους, εξήγησε η Dr. Orban.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ίσως την επόμενη φορά να σκεφτείτε λίγο περισσότερο πριν να στρέψετε την κάμερα προς το πρόσωπό σας.
http://www.psychologynow.gr/internet/ti-simainoyn-ta-selfies-gia-tin-prosopikotita-mas

Τα selfies ταξινομήθηκαν ως ψυχική διαταραχή 















Μία φάρσα που, σίγουρα, έκανε πολλούς να ανησυχήσουν για την υγεία τους, ξεγέλασε αρκετά Μέσα, τις τελευταίες μέρες, και δεν άργησε να κάνει έναν μίνι γύρο του κόσμου. Tο καταλάβαμε, όταν την είδαμε να εμφανίζεται και στο δικό μας News Feed, στο Facebook. Βλέπετε, το θέμα της ψεύτικης είδησης ήταν μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής μας: τα selfies!
Είναι επίσημο. Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την ανακήρυξή του, από το Oxford Dictionary, σε επίσημη λέξη της αγγλικής γλώσσας, το selfie, η συνήθεια που άλλοι λατρεύουν και άλλοι λατρεύουν να μισούν, ταξινομήθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) ως ψυχική διαταραχή! Αναμφισβήτητα, κακά νέα για πολλά αγόρια και κορίτσια εκεί έξω.
Κάπως έτσι παρουσίασαν την “είδηση της χρονιάς”, αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο. Θα το παραδεχτούμε. Με μία πρώτη ανάγνωση, το πιστέψαμε και εμείς, όταν το πόσταρε γνωστός μας, στο Facebook. Άλλωστε, μετά τον FOMO και τη “χαμογελαστή κατάθλιψη” των social media, δεν μας ακούστηκε και τόσο περίεργο. Όμως, λίγο περισσότερο ψάξιμο έφερε στο φως την αλήθεια.
Το “ρεπορτάζ” ήταν καλογραμμένο. Περιέγραφε ακόμα και τα διαφορετικά στάδια της διαταραχής, με το ευφάνταστο επιστημονικό όνομα... selfitis, όπως υποτίθεται ότι τα έχει ανακοινώσει η APA. Αν είστε περίεργοι να μάθετε σε ποιο από τα φανταστικά στάδια κατατάσσεστε, είναι τα ακόλουθα: 
1. Οριακή selfitis: λήψη φωτογραφιών του εαυτού σας, τουλάχιστον, τρεις φορές την ημέρα, αλλά χωρίς να τις αναρτάτε στα κοινωνικά δίκτυα
2. Οξεία selfitis: λήψη φωτογραφιών του εαυτού σας, τουλάχιστον, τρεις φορές την ημέρα, και ανάρτηση κάθε φωτογραφίας στα κοινωνικά δίκτυα
3. Χρόνια selfitis: ανεξέλεγκτη επιθυμία να τραβήξετε φωτογραφίες τον εαυτό σας, όλο το 24ωρο, και ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα περισσότερες από έξι φορές την ημέρα
Όσο για τον ορισμό; Ορίστε: “Η ιδεοψυχαναγκαστική επιθυμία ενός ατόμου να βγάζει φωτογραφίες τον εαυτό του και να τις αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα, σαν έναν τρόπο να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτοεκτίμησης, και να καλύψει ένα κενό οικειότητας”. Πώς σας ακούγεται; 
Πηγή της “είδησης” είναι η ιστοσελίδα adobochronicles.com, ένα φιλιππινέζικο σάιτ όπου “ό,τι διαβάζετε βασίζεται σε γεγονότα, εκτός από τα ψέμματα”. Παρουσιάζει, δηλαδή, σατιρικές ειδήσεις. Κάτι σαν το The Onion. Αυτή τη φορά, πέτυχε διάνα, αφού, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ αναπαρήγαγαν το Yahoo India, το doctorshangout.com και τοUbergizmo.
Για σκεφτείτε, όμως, λίγο καλύτερα. Ακόμα και αν τα παραπάνω είναι όντως ψεύτικα, πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα; Είναι, άραγε, ψέμα ότι όλο και περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ή είμαστε σκλάβοι των κοινωνικών δικτύων και υπηρέτες της ψηφιακής μας εικόνας; Ή, μήπως, τα selfies, τα bum-selfies, και δεν ξέρουμε κι εμείς τι άλλο, προσεγγίζουν, τελικά, τα όρια του εθισμού;
Φάρσα. Αλλά τροφή για σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον