Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: Η έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης ... σημάδι εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου

Η λευκή ουσία του εγκεφάλου λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας, συνδέοντας τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου 


Η έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης στους ηλικιωμένους μπορεί να αποτελεί σημάδι εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου...


Η απάθεια υποδεικνύει συρρίκνωση του εγκεφάλου

Η έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης στους ηλικιωμένους μπορεί να αποτελεί σημάδι εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology. Ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν μια ομάδα 4.354 ατόμων με μέση ηλικία τα 76 έτη. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από άνοια.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητική τομογραφία στους συμμετέχοντες και τους έκαναν μια σειρά από τεστ ώστε να αξιολογήσουν τη συναισθηματική τους ανταπόκριση.
Έλαβαν υπ’ όψιν τους βασικούς δείκτες της απάθειας, όπως η έλλειψη συναισθήματος ή ενδιαφέροντος, η παραίτηση από δραστηριότητες και χόμπι, η επιλογή να παραμένουν για πολλές ώρες στο σπίτι και η έλλειψη ενέργειας.


«Όπως τα σημάδια αδυναμίας της μνήμης υποδεικνύουν μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία, το ίδιο ισχύει και τα συμπτώματα της απάθειας», δηλώνει η ερευνήτρια Lenore J. Launer, μία από τους βασικούς συντάκτες της σχετική μελέτης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που εκδήλωσαν δύο ή περισσότερα συμπτώματα απάθειας παρουσίαζαν κατά 1,4% μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας και κατά 1,6% μικρότερο όγκο λευκής ουσίας, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που εκδήλωσαν λιγότερα από δύο συμπτώματα απάθειας.
Η λευκή ουσία του εγκεφάλου λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας, συνδέοντας τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.
«Οι μεταβολές αυτές αντικατοπτρίζουν εκφύλιση των εγκεφαλικών νευρώνων και αγγειοπάθεια, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη φαιά όσο και τη λευκή ουσία του εγκεφάλου», δηλώνει η Launer. «Αυτή η παθολογία εκδηλώνεται εντονότερα με την πάροδο των ετών, όμως οι υποκείμενες διαδικασίες μπορούν να προληφθούν ή να επιβραδυνθούν».

ΠΗΓΗ: onmed.gr/
http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CF%81%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον