Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΣΠΑΝΙΟ ΧΡΥΣΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

Σπάνιο χρυσό ρωμαϊκό νόμισμα στο φως






Το νόμισμα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Νέρωνα 
χρονολογείται στο 64-65 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το λαχείο από το να βρουν ένα χρυσό νόμισμα στο ρωμαϊκό χώρο της Vindolanda - μέχρι που ένας εθελοντής από τη Γαλλία στάθηκε εξαιρετικά τυχερός.

Ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα με την εικόνα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα ανακαλύφθηκε στο Northumberland.
Είναι το πρώτο χρυσό νόμισμα που βρίσκεται στο ρωμαϊκό φρούριο της Vindolanda, όπου οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν για περισσότερο από 40 χρόνια.
Ο Dr Andrew Birley, διευθυντής των ανασκαφών, το περιέγραψε ως ένα "ειδικό" εύρημα. Είναι πιθανό να εκτεθεί στο Μουσείο Vindolanda αφού πρώτα ερευνηθεί και τεκμηριωθεί πλήρως.
Το νόμισμα βρέθηκε από τον εθελοντή της ανασκαφικής ομάδας Marcel Albert, από τη Νάντη της Γαλλίας που έχει περάσει έξι χρόνια σκάβοντας στην ανασκαφή, η οποία έχει προσελκύσει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.
Ο εθελοντής Marcel Albert
με το σπάνιο νόμισμα
«Μαγική στιγμή», δήλωσε: «Νόμιζα ότι δεν είναι αλήθεια. Απλά βρισκόταν εκεί καθώς απομάκρυνα το χώμα, να λάμπει, σαν να είχε μόλις πέσει από κάποιον».
Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι η εικόνα του Νέρωνα στο νόμισμα το χρονολογεί στο 64-65 μ.Χ. και πρόσθεσαν ότι ισοδυναμούσε με τον μισθό ενός στρατιώτη για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη του μισού χρόνου.
Βρέθηκε στο στρώμα του 4ου αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα θα είχε χαθεί περίπου 300 χρόνια μετά την κοπή του. Ο Justin Blake, αναπληρωτής διευθυντής των ανασκαφών, δήλωσε: «Το πρώτο μου εύρημα στη Vindolanda ήταν πριν από σχεδόν 20 χρόνια και ήταν ένα νόμισμα. Αλλά λόγω της σπανιότητας τους, δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή ότι θα έβλεπα ποτέ ένα χρυσό νόμισμα από τον συγκεκριμένο χώρο.Ήταν μια απολύτως μαγική στιγμή για όλη την ομάδα».
Χάντρες, καρφίτσες, δαχτυλίδια, δερμάτινα παπούτσια, αιχμές βελών, κεραμική έχουν ήδη αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου στη Vindolanda.
«Πραγματικά έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις το λαχείο από το να βρεις ένα χρυσό νόμισμα σε έναν αρχαίο ρωμαϊκό στρατιωτικό χώρο», λέει ο Dr Andrew Birley, ο διευθυντής ανασκαφών. «Πρόκειται για ειδικό, απίθανο εύρημα».
«Ήταν μια εξαιρετική χρονιά στον συγκεκριμένο χώρο καθώς έχει έρθει στο φως μια ολόκληρη σειρά από ευρήματα», δηλώνει η Sonya Galloway.
«Μόλις χθες βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτάλι σιδήρου, επίσης, από το στρώμα του 4ου  αιώνα - ίσως να είχε χρησιμοποιηθεί από μια οργισμένη γυναίκα για να χτυπήσει αυτόν που έχασε το χρυσό νόμισμα.
Οι ανασκαφές λαμβάνουν χώρα σε τρεις περιοχές του χώρου φέτος - στο φρούριο, όπου έγινε αυτή η ανακάλυψη, στο Vicus, όπου σκάβουν βαθιά μέσα στα επίπεδα προ της εποχής του Αδριανού και βορειότερα στην κύρια περιοχή του χώρου, όπου έχουμε ανασκάπτει μια καναδική ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο».
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2014.
ΠΗΓΗ: http://erroso.blogspot.gr/2014/06/blog-post_3460.html?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον