Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Το αυθεντικό λιοντάρι κλεμμένο από τον Μοροζίνι, κοσμεί την είσοδο του Μουσείου Ναυστάθμου Βενετίας

Οι αντιδράσεις των Ιταλών στο αίτημα επιστροφής του Λιονταριού

Το αίτημα των Πειραιωτών για επιστροφή του αυθεντικού Λιονταριού του Πειραιά που έκλεψε ο Μοροζίνι και το οποίο κοσμεί σήμερα την είσοδο του Μουσείου Ναυστάθμου (Asrenale) Βενετίας έπεφτε πάντα στο κενό. Οι λόγοι που για εμας φαίνονται αβάσιμοι και συνοψίζονται σε μια φράση "φέρτε το πίσω είναι δικό μας και μας το κλέψατε" δεν ισχύουν για αυτούς και για να τους καταλάβουμε θα πρέπει να τους παρουσιάσουμε (χωρίς να τους υιοθετούμε).

Η άποψη των Ιταλών:
Τα λιοντάρια (συνολικά υπάρχουν τέσσερα στην είσοδο του ναυστάθμου), αποτελούν το έμβλημα της Βενετίας. Έχουν ταυτιστεί με τον Ευαγγελιστή Μάρκο ο οποίος είναι και πολιούχος της πόλης της Βενετίας, προστάτης Άγιος της Ενετικής Δημοκρατίας.

Ανάμεσα στο πλήθος λιονταριών που κοσμούν την Βενετία βρίσκουμε και το λιοντάρι του Πειραιά (το πρώτο αριστερά). Δεξιά της εισόδου βρίσκουμε και τα υπόλοιπα τρία επίσης ελληνικά λιοντάρια.


Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου ή φτερωτό Λιοντάρι αναφέρεται στην συμβολική αναπαράσταση του Ευαγγελιστή Μάρκου και απεικονίζεται φτερωτό. Τα λιοντάρια γενικώς αποτελούν τα κοσμικά σύμβολα της πόλης της Βενετίας

Λιοντάρια γενικώς δεσπόζουν σε όλες της βενετσιάνικες κτήσεις. Για παράδειγμα στο κάστρο της Μεθώνης έχουν καταμετρηθεί 15 απεικονίσεις του, λιοντάρια έφτιαχναν οι Ενετοί στο Ναύπλιο καιλιοντάρια βρίσκεις σε όλη την ελληνική επικράτια αν "πέρασαν" από εκεί, έστω και για λίγο, Ενετοί. Λιοντάρια απεικόνιζαν την ενετική κυριαρχία στην Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κύθηρα, Παξούς, Λευκάδα.


Λιοντάρι στο Βασίλειο του Χάνδακα (Κρήτη) 1651


Λιοντάρι και στην σημερινή σημαία του Δήμου Βενετίας

Αν συγκεντρώναμε τα ενετικά λιοντάρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα θα χρειάζοντανσελίδες ολόκληρες απαρίθμησης και απεικόνισης. Το συγκεκριμένο λιοντάρι του Πειραιά είναι επίσης το σύμβολο της Ναυτικής Ακαδημίας, του ναυστάθμου, του Ναυτικού Μουσείου Βενετίας και τέλοςσυμβολίζει την ενετική ναυτική παράδοση. Και αν το λιοντάρι του Πειραιά μόνο εκφράζει όλα αυτά φανταστείτε το έτερο λιοντάρι εισόδου που είναι κι αυτό λάφυρο από το Ιερό νησί των Ελλήνων την Δήλο, ή των συνολικών τριών επίσης ελληνικών λιονταριών που βρίσκονται στα δεξιά του λιονταριού του Πειραιά . 
Αλλά κι αν ακόμα παρακάμπταμε τους λόγους αυτούς θα έμενε ο βασικότερος που αμέσως εκθέτουμε. 

Τα άλλα 3 επίσης ελληνικά λιοντάρια που βρίσκονται στα δεξιά του Λιονταριού του Πειραιά


Προστασία με νομοθετική ρύθμιση:
Τον Αύγουστο του 2012 όλος ο χώρος του Ναυστάθμου Βενετίας -με εξαίρεση τα τμήματα που χρησιμοποιούνται ακόμα από το Υπουργείο Άμυνας- τίθεται κάτω από την επίβλεψη ενός οργανισμού με την επωνυμία "Ναύσταθμος Βενετίας" (Arsenale di Venezia SpA) με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίσει"το αναπαλλοτρίωτο και το αδιαίρετο των εκθεμάτων" όπως αυτό εξασφαλίστηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα της 6ης Ιουλίου 2012 (άρθρο 26) που ψηφίστηκε από την Ιταλική Βουλή. 

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η διαχείριση και διάθεση του "Λιονταριού του Πειραιά" δεν είναι θέμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής ή του Διοικητικού Συμβουλίου ενός οργανισμού αλλά προστατεύεται με Νόμο από την Ιταλική Βούλη. Και ως γνωστόν ο νόμος μόνο με νόμο αλλάζει. Έστω λοιπόν και αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν, αν προηγούμενα δεν υπήρχε έτερο νομοθετικό διάταγμα που νατροποποιούσε το προηγούμενο (αυτό της 6ης Ιουλίου 2012).

Το λιοντάρι του Πειραιά στην ιταλική ζωή και παράδοση:

Ο γνωστός ήρωας κόμικ Κόρτο Μαλτέζε στέκει μπροστά στο "Λιοντάρι του Πειραιά" στο επεισόδιο "Ο μύθος της βενετίας". Γράφτηκε το 1976 από το Ούγκο Πρατ (Hugo Pratt)


Ο Μύθος της Βενετίας που απεικονίζει τον Κόρτο 
Μαλτέζε να στέκει μπροστά στο Λιοντάρι του Πειραιά

Τον Νοέμβριο του 1719 μετά από μια καταιγίδα που διήρκησε μερικές μέρες βρέθηκαν δίπλα σταλιοντάρια δύο πτώματα ναυτών, φρικτά παραμορφωμένα. Επρόκειτο για τα πτώματα δύο ναυτών. Ενός Έλληνα και ενός Μαλτέζου. Οι αρχές του ναυστάθμου προσπάθησαν να μάθουν αν κατά τύχη υπήρχε διαφυγή κάποιου θηρίου από κάποιο θηριοτροφείο, αλλά τίποτα. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν και άρχισαν να μιλούν για μαγεία. Η έρευνα ανατέθηκε στον Πλοίαρχο Enrico Giustiniani. Μετά από μια εβδομάδα νέα καταιγίδα χτυπά την περιοχή. Νέο πτώμα πάλι μπροστά από το λιοντάρι, αυτό του Jacopo Zanchi....... (αναφορά μέρους ιστορίας των θρύλων των λιονταριών της βενετίας)

Αντιδράσεις ημερήσιου Τύπου:
Αναφέρουμε ενδεικτικά μέρος μόνο από δημοσίευμα της Εφημερίδας Corriere della Serra με τίτλο "Η Βενετία δεν επιστρέφει το λιοντάρι στον Πειραιά"
"Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανταλλάξουμε αυτό το αρχαίο έργο τέχνης με ένα σύγχρονο αντίγραφο.......Έλληνες χρησιμοποιείστε εσείς το αντίγραφο".

Επίλογος:
Από αυτά καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολος είναι ο επαναπατρισμός του Λιονταριού στον τόπο προέλευσής του. Συμπαραστεκόμαστε στην πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κύριου Στέφανου Χρήστου και ευχόμαστε επιτυχία στο έργο της επιτροπής που έχει ειδικά συσταθεί για τον σκοπό αυτό και που αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Πειραιά κ. Στέλιο Διαμαντίδη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ζησιμάτο, τον κ. Νίκο Γλογοβίτη από τον ΟΛΠ, τον κ. Θεόδωρο Μαθιουδάκη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, τον Αντιπρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Καλογεράκο και τον κ. Απόστολο Δόμβρο. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον