lykeionellinidon_10

Αν υποθέσουμε ότι στέλνει κάποιος στη σημερινή εποχή 42 κούκλες σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και ζητά να τις ντύσουν με τις ενδυμασίες της περιοχής τους, το αποτέλεσμα θα είναι ομοιόμορφο. Τζην για όλους, φούτερ, t-shirts άντε και κάνα βραδινό φουστάνι της συμφοράς. Οι τοπικές ενδυμασίες έχουν από καιρό εξοβελιστεί από την καθημερινή ζωή μας και έχουν την τιμητική τους μόνο στις εθνικές και στις σχολικές εορτές.
Όταν το 1912 η βασίλισσα “Ολγα είχε την έμπνευση να στείλει από ένα ζευγάρι πορσελάνινες κούκλες σε όλες τις περιοχές της τότε Ελλάδας, με την παράκληση να ντυθούν με τη φορεσιά του τόπου τους, είχε νόημα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η ιδέα δεν ήταν πρωτότυπη, οι κούκλες με τοπικές ενδυμασίες ήταν πολύ της μόδας στην Ευρώπη. Μια μόδα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και που εκτός από την-αυτονόητη- χαρά που πρoσέφερε στα παιδιά παρείχε και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο ντυσίματος των διαφόρων λαών. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια εποχή που τα σκίτσα των διαφόρων ταξιδιωτών κάλυπταν το οπτικό μέρος των ταξιδιωτικών πληροφοριών.

lykeionellinidon_5

Η ιστορία  της συλλογής είναι γνωστή, περιήλθε στην κατοχή του Λυκείου των Ελληνίδων το 1914 μετά από δωρεά της βασίλισσας. Από τις αρχικές κούκλες σώζονται μόνο 23 τις οποίες, άριστα συντηρημένες, μπορούμε να δούμε στο μουσείο ιστορίας της ελληνικής ενδυμασίας στο Λύκειο αλλά και διαδικτυακά εδώ.

lykeionellinidon_2

Αν δεν σας αρέσει να σερφάρετε ή αν προτιμάτε την στέρεη μορφή της έντυπης έκδοσης μπορείτε να παρατηρήσετε με την ησυχία σας όλες τις λεπτομέρειες των ενδυμασιών στο μικρό, κουκλίστικο όπως και το θέμα του, λεύκωμα “Οι κούκλες της βασίλισσας Ολγας”, μια έκδοση του Λυκείου που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της προέδρου του Ελένης Αθ.Τσαλδάρη.

lykeionellinidon_3
lykeionellinidon_4
lykeionellinidon_6
lykeionellinidon_7
lykeionellinidon_8
lykeionellinidon_9