Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΘΗΝΑ: 86 π.Χ. - 267 μ.Χ.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΘΗΝΑ
86 π.Χ.-267μ.Χ.
ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥ
     Το συγκρότημα της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού βρισκόταν αμέσως ανατολικά της Αγοράς, πίσω από τη Στοά του Αττάλου. Ήταν το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Στα επόμενα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς, εν πολλοίς κατειλημμένος από νεώτερα κτίσματα, συνέχιζε να έχει εμπορική χρήση και ήταν γνωστός ως το Παζάρι της Αθήνας.        
Για να δείτε τις εικόνες σε μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω τους.
Κάτοψη της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Σημειώνονται τα εξής κτήρια: 1.Βιβλιοθήκη Αδριανού, 2.Πάνθεον, 3.Ρωμαϊκή Αγορά , 4.Βεσπασιανές, 5.Ωρολόγιον Κυρρήστου, 6."Αγορανομείον".
ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ (19-11 π.Χ)
   Η ιστορία της Ρωμαϊκής Αγοράς (ή Αγορά του Καίσαρα και του Αυγούστου) ξεκινά με τη δωρεά του Ιουλίου Καίσαρα το 51 π.Χ. για την κατασκευή αγοράς. Το 47 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρας επισκέφτηκε την Αθήνα φαίνεται ότι ετοιμάστηκαν τα σχέδια και ίσως να ξεκίνησαν κάποιες εργασίες, που όμως διακόπηκαν. Οι κύριες εργασίες όμως ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν από τον Αύγουστο το διάστημα μεταξύ 19 και 11 π.Χ.
    Η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το πρώτο οργανωμένο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Εκεί μεταφέρθηκαν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και κυρίως το εμπόριο του λαδιού.  Το κτήριο ήταν σχεδόν τετράγωνο με εσωτερική κιονοστοιχία που στέγαζε τα καταστήματα. Είχε δύο εισόδους: μία ανατολική ιωνικού ρυθμού και μία δυτική δωρικού που είναι γνωστή ως "Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς" από την επιγραφή που βρίσκεται στο επιστύλιό της.
Γενική άποψη της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Η δυτική πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς. Στην κορυφή στεκόταν ένα έφιππο άγαλμα του εγγονού του Αυγούστου, Λουκίου Καίσαρα.
Η ανατολική Ιωνικού ρυθμού πύλη.
Το εσωτερικό της Ρωμαϊκής Αγοράς από δυτικά.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥ (132 μ.Χ.)
     Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού κτίστηκε γύρω στο 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Είναι ορθογώνιας κάτοψης με διαστάσεις 122 Χ 82μ.  Έχει εσωτερική αυλή διαμορφωμένη σε κήπο με μία μακρόστενη δεξαμενή στο κέντρο. Στο ανατολικό μέρος ήταν οι αίθουσες όπου στεγάζονταν οι πάπυροι με τα κείμενα. Οι δύο ακριανές αίθουσες ήταν αμφιθέατρα όπου γίνονταν διαλέξεις, ενώ άλλες μικρότερες χρησίμευαν ως αναγνωστήρια.
       Το 267 μ.Χ. η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε κατά την επίθεση των Ερούλων. Τα υπολείμματα ενσωματώθηκαν στο υστερορωμαϊκό τείχος. Στους χριστιανικούς χρόνους, τον κεντρικό χώρο κατέλαβαν διαδοχικά τρεις εκκλησίες.
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού από την κεντρική δυτική είσοδό της.
Γενική άποψη της Βιβλιοθήκης από βορειοδυτικά.
Το εσωτερικό της Βιβλιοθήκης με την δεξαμενή και τους κίονες.
ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ (47π.Χ.)
    Το οκταγωνικό αυτό κτήριο κατασκευάστηκε γύρω στο 47 π.Χ. από τον αστρονόμο Ανδρόνικο Κυρρήστη. Στο πάνω μέρος της κάθε πλευράς υπάρχει ανάγλυφη παράσταση ενός ανέμου. Στην κορυφή της σκεπής υπήρχε ένας μπρούτζινος Τρίτωνας-ανεμοδείκτης που ανάλογα με τη φορά του ανέμου έδειχνε με την τρίαινά του μία από τις παραστάσεις. Έτσι οι έμποροι μπορούσαν να δουν από την παραπλήσια αγορά την κατεύθυνση των ανέμων ώστε να υπολογίσουν τον χρόνο που ήθελαν τα εμπορεύματα να φτάσουν στον Πειραιά. Σε κάθε πλευρά υπήρχε επίσης ηλιακό ρολόι. Στο εσωτερικό λειτουργούσε και ένα υδραυλικό για τις ημέρες που είχε συννεφιά.
    Την εποχή της τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε Τεκέ (μουσουλμανικό μοναστήρι). Αυτό βοήθησε στο να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το κτήριο σε σχεδόν ακέραια κατάσταση. Σήμερα είναι γνωστό και με την ονομασία που του έδωσε ο Βιτρούβιος: "Πύργος των ανέμων" ή και απλά "Αέρηδες" όπως και η σύγχρονη ομώνυμη περιοχή της Πλάκας γύρω από αυτό.
Το Ωρολόγιον του Κυρρήστου από βόρεια. Στο πάνω μέρος του φαίνονται τα ανάγλυφα με τους προσωποιημένους ανέμους. Δεξιά φαίνεται το Ιωνικό πρόπυλο της Ρωμαϊκής Αγοράς.
ΒΕΣΠΑΣΙΑΝΕΣ (1ος αι. μ.Χ.)
     Το τετράγωνο αυτό κτήριο κατασκευάστηκε τον 1ο αι. μ.Χ. και ήταν τα δημόσια αποχωρητήρια της ρωμαϊκής Αγοράς. Πήραν το όνομά τους από τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό ο οποίος κατασκεύασε πολλά παρόμοια κτίσματα σε όλη την αυτοκρατορία. Η χρήση τους γινόταν επί πληρωμή.
Οι Βεσπασιανές από νοτιοανατολικά.
"ΑΓΟΡΑΝΟΜΕΙΟΝ" (π. 50 μ.Χ.)
      Πρόκειται για ένα αταύτιστο μέχρι στιγμής κτήριο που η σοζώμενη πρόσοψή του περιλαμβάνει τρεις αψίδες από γκρίζο μάρμαρο Υμηττού. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ύψος από τα υπόλοιπα κτήρια και η πρόσβαση σε αυτό γινόταν μέσω μίας μεγάλης κλίμακας.
       Η παλαιότερη υπόθεση για ταύτιση του μνημείου με το αναφερόμενο από πηγές Αγορανομείο φαίνεται να μην ευσταθεί. Πιο πιθανό είναι να ήταν αφιερωμένο στην λατρεία της αυτοκρατορικής οικογένειας (Σεβαστείο). Επίσης, σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, οι καμάρες πιθανόν να ήταν η μνημειακή είσοδος σε έναν δρόμο με στοές.
Το  "Αγορανομείον" με τις τρεις καμάρες, δεξιά από το Ωρολόγιον του Κυρρήστου. Στο βάθος, η Ακρόπολη.
ΠΑΝΘΕΟΝ (130 μ.Χ)
      Το Πάνθεον μας είναι γνωστό από διάφορες φιλολογικές πηγές. Ήταν ναός αφιερωμένος στους θεούς και κτίστηκε από τον Αδριανό γύρω στο 130 μ.Χ. Η θέση του δεν είναι με ακρίβεια γνωστή. Παρόλα αυτά, μεγάλα οικοδομικά λείψανα ανατολικά της βιβλιοθήκης του Αδριανού είναι πολύ πιθανό να ανήκαν σε αυτο.
Το Πάνθεον. Υποθετική αποκατάσταση της ανωδομής από ανατολικά. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται το Ωρολόγιον του Κυρρήστου και οι Βεσπασιανές.

ΠΗΓΗ: http://www.ancientathens3d.com/hadr.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον