Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: 1458 - 1821

Οθωμανική Αθήνα
1458-1821
       Το 1456 οι Τούρκοι έφτασαν στην Αθήνα και την κατέλαβαν ειρηνικά με συνθηκολόγηση του  Δούκα Acciaiuoli το 1458. Ο ίδιος ο Μωάμεθ ο Πορθητής έφτασε στην πόλη τον Αύγουστο του ίδιου έτους και θαύμασε τα αρχαία της Ακρόπολης. Σε αντίθεση με τους δυτικούς, οι Τούρκοι έδειξαν μεγαλύτερο σεβασμό στην πόλη. Δεν πείραξαν τα μνημεία της ούτε τα λεηλάτησαν. Μοναδικές αλλαγές πραγματοποίησαν στον Παρθενώνα με την προσθήκη ενός μιναρέ για τη μετατροπή του σε τζαμί και στο Ερέχθειο το οποίο χρησιμοποίησαν για στέγαση του χαρεμιού.
     Στην Ακρόπολη χτίστηκαν πολλά σπίτια που κάλυπταν όλη την επιφάνειά της. Σε αυτά διέμεναν αποκλειστικά Τουρκικές οικογένειες, η φρουρά και ο διοικητής της Αθήνας. Λόγω της σημασίας ως οχυρό και διοικητήριο, η είσοδος απαγορεύτηκε σε χριστιανούς εκτός και αν είχαν ειδική άδεια.  
Γενική άποψη της Ακρόπολης τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης. Ο Παρθενώνας έχει μετατραπεί σε τζαμί ενώ όλη η επιφάνεια έχει καλυφθεί με σπίτια.
Ο Παρθενώνας μετά την μετατροπή του σε τζαμί με τον μιναρέ στη νοτιοδυτική γωνία.
Άποψη από τα δυτικά.
Μέρος της Ακρόπολης από βόρεια. Κανόνια είχαν τοποθετηθεί σε όλες τις πλευρές για την καλύτερη προστασία του λόφου. Στα αριστερά το Ερέχθειο ως χαρέμι και στο βάθος, ο Παρθενώνας ως τζαμί.
        Τα μνημεία της Ακρόπολης και κυρίως ο Παρθενώνας έστεκαν σχεδόν ακέραια από την αρχαιότητα. Τον 17ο αιώνα όμως προξενήθηκαν δύο καταστροφές. Ένας κεραυνός ανατίναξε τα προπύλαια το 1640 όπου μέσα τους ήταν αποθηκευμένη πυρίτιδα. Επόμενος χώρος αποθήκευσης πυρίτιδας έγινε ο Παρθενώνας. Με την πολιορκία των Ενετών με αρχηγό τον μετέπειτα Δόγη Φραγκίσκο Μοροζίνι (Morosini),τη νύχτα της 26ης  Σεπτεμβρίου του 1687, μία οβίδα έπεσε στον Παρθενώνα και τον ανατίναξε. Στα ερείπια του Παρθενώνα οι Τούρκοι έχτισαν σχεδόν αμέσως μετά ένα νέο μικρό τζαμί το οποίο κατεδαφίστηκε μετά την απελευθέρωση το 1844 μαζί με όλα τα σπίτια που βρίσκονταν στον βράχο. Ο μεσαιωνικός ψηλός πύργος των προπυλαίων κατεδαφίστηκε και αυτός το 1875.
Άποψη της Ακρόπολης μετά το 1687. Τα προπύλαια και ο Παρθενώνας έχουν ανατιναχτεί και το ερέχθειο έχει υποστεί ζημιές.
Στα κατεστραμμένα Προπύλαια τοποθετούνται κανόνια.
Το τζαμί στο εσωτερικό του Παρθενώνα μετά την ανατίναξη του 1687.Άλλη μία άποψη του τζαμιού. Κατεδαφίστηκε το 1844.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αβαγνον